Kicsit undi, de egy próbát megért: leteszteltem lehet-e mosogatógépben főzni - hogy nektek már ne kelljen

Kicsit undi, de egy próbát megért: leteszteltem lehet-e mosogatógépben főzni - hogy nektek már ne kelljen
Forrás: a szerző sajátja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

G

Gondoltál már rá, hogy a mosogatógépben főzd meg az ebédet?

Elárulom, nem egy, nem kettő kollegám és családtagom rettent meg a kijelentésem hallatán, amely szerint én márpedig ki fogom próbálni, vajon tényleg megfőzi-e az ebédet a mosogatógépünk, mint ahogyan azt számos külföldi videóban láttam. Pedig a szándékom halálosan komoly volt, el is mondom, miért.

Ilyen üvegekben, alaposan lezárva tettem be az ételeket a mosogatógépbe.
forrás: a szerző sajátja
Ilyen üvegekben, alaposan lezárva tettem be az ételeket a mosogatógépbe.

Mint ahogyan arról már korábban mi is írtunk, a mosogatógép valójában egy igazán sokoldalú találmány, amelynek kihasználhatósága nem feltétlenül kell kimerüljön abban, hogy minden nap egyszer-kétszer elmossa a piszkos tányérokat, evőeszközöket.

A nem túl mindennapi tesztelés ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy olyan videóra akadtam, amelyen egy igen találékony anyuka mutatta be, hogy ő milyen trükköket alkalmaz a mosogatógépük tudásának kiaknázására: ezek egyike volt, hogy bizonyos típusú ételeket nyers állapotban üvegekbe zárt, majd betette őket főni-párolódni a gépbe.

Olvasd el ezt is!

Be kell vallanom, én rendkívül kételkedtem ennek a módszernek a hatékonyságában, és az energiatakarékosságával sem feltétlenül értettem egyet, bár nem kezdtem végeláthatatlan kalkulációkba arról, hogy a tűzhelyen vagy a mosogatógépben költséghatékonyabb összeütni az ebédet. Annak érdekében tehát, hogy kiderítsem, vajon működik-e a dolog, és ha igen, hogyan, hétvégén fogtam magam és nekiláttam a kísérletnek a saját otthonunkban. A továbbiakban a tapasztalataimat olvashatjátok.

Módszeresen bepakoltam őket a felső polc legbiztonságosabb részébe, hogy ne dőljenek föl és hogy a jól lezárt üvegek ellenére víz se kerülhessen beléjük.
forrás: a szerző sajátja
Módszeresen bepakoltam őket a felső polc legbiztonságosabb részébe, hogy ne dőljenek föl és hogy a jól lezárt üvegek ellenére víz se kerülhessen beléjük.

A teszteléshez 3 különböző ételt készítettem elő: egy kis adag jázminrizst (nem előfőzöttet); közepesen vékonyra szelt, zsenge biorépát; valamint egy kis szelet csirkemellet, amit előzőleg egy kevés fűszerkeverékben forgattam meg.

Az általam látott videón is üvegekben készítette a hölgy az ételt, így én is ezt a megoldást választottam, kiváltképp, hogy nem vagyok valami nagy műanyag-rajongó. Az otthon talált csatos üvegeket fogtam be erre a célra és jó alaposan lezártam őket, miután mindegyikbe külön-külön elhelyeztem az egyes fogásokat. A rizsre egy kevés vizet is öntöttem – épp hogy csak ellepje –, a répa és a csirke natúr állapotban került be az üvegekbe. Mivel főzni készültem, így természetesen nem volt helye a folyamatban mosogatótablettának vagy egyéb mosószernek: az üvegeket felpakoltam a felső polcra, ahova általában a poharakat teszi az ember, majd beállítottam a gépet a legátlagosabb „egy órás” programra: pontosabban arra, amely 1 óra 30 perc alatt végez és mintegy 45-65 fok közötti hőmérsékletre melegíti fel a felhasznált vizet.

A rizs kemény maradt, a répa épp hogy elkezdett megpárolódni...
forrás: a szerző sajátja
A rizs kemény maradt, a répa épp hogy elkezdett megpárolódni...

A mosogatógépünk mondhatni vadiúj, szeptember óta van folyamatosan szolgálatban, és eddig csak jó tapasztalatom volt vele. A program lejárta után azonban egy valamit biztosan elmondhatok még róla: főzni azt nem tud.

Ha azt veszem alapul, hogy egy átlagos tűzhelyen a rizs maximum 20, a csirkemell 12, a párolt répa pedig ezekhez hasonló időtartam alatt tökéletesre fő, sül, párolódik vagy bármilyen más technikával elkészül, addig igencsak durvának tartom, hogy másfél óra forró vízben való párolás után kizárólag a csirke kapcsán produkált valamilyen értelmezhető eredményt a mosogatógépben.

Az amúgy roppant édes és zsenge répa épp csak elkezdett puhulni; a rizs – ha az olasz tésztákhoz hasonlóan akarnám leírni az állagát –, köszönőviszonyban sem lehetne még az al dente fogalommal sem, ugyanis szinte kőkemény maradt; a csirke pedig átfőtt ugyan, de nem lett az igazi: én még pár percet adtam volna neki a tűzhelyen is, hogy biztosan fogyasztható legyen és hogy ne kelljen azon izgulnom, vajon félig nyersen eszem-e meg.

A csirkemell majdnem jó lett, de azért nem ez lesz a kedvenc fogásom.
forrás: a szerző sajátja
A csirkemell majdnem jó lett, de azért nem ez lesz a kedvenc fogásom.

Összességében azon kívül, hogy véleményem szerint ez nem a leggusztusosabb módja az ételkészítésnek, cseppet sem győzött meg a módszer. Ahhoz, hogy értelme legyen így főzni, minimum tele kéne pakolni étellel a gépet, hiszen így fölöslegesen vizet és áramot használunk el...

...amíg a legegyszerűbb tűzhelyen a másfél órás program töredéke alatt is bármit elkészíthetünk, arról nem beszélve, hogy tapasztalatom szerint egy jóval hosszabb és hőmérsékletében magasabb mosási program lett volna szükséges ahhoz, hogy minden maradéktalanul elkészüljön. Következésképpen talán nem meglepő, hogy nem álltam neki azonnal jóízűen elfogyasztani a félkész ételeket, hanem félretettem őket, hogy később majd készre főzzem a tűzhelyen.

Mindezek után azt tanácsolom, ne próbáld ki otthon, vagy ha mégis valami „extrémebb” dolgot szeretnél csinálni a mosogatógéppel, maradj a gyerekjáték-sterilizálásnál vagy mondjuk a kalaptisztításnál.

Olvasd el, mi az, amiből a legtöbb fogy el fölöslegesen egy átlagos háztartásban!


Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ezekből pazarlunk el legtöbbet a háztartásunkban
Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Napi horoszkóp november 13.: a Szüzek megvalósíthatják a terveiket, a Vízöntők kikapcsolódhatnak végre

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Varázslatos dallamok – Sétálj végig te is egy hangszer belsejében!

Azt mondják a szépség belülről fakad – és a zene esetében ez szó szerint így is van, mert a hangszer belsejéből érkeznek a dallamok.

Konyhai hackek a pucolástól a szeletelésig, amik megkönnyítik az életedet - VIDEÓ

Utálsz keménytojást pucolni? Nem szereted, ha fokhagymaillatú lesz a kezed, miután megtisztítottad? Meggyűlik a bajod a gyömbérpucolással? A kiwi és gomba szeletelése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé? Akkor van egy jó hírünk számodra!

Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon?

Nőként számtalan szerepben teljesítünk és profiként zsonglőrködünk a feladatainkkal. De biztos vagy benne, hogy magadra is elég időt fordítasz?

A 21. század és a boros kütyük

A 21. század technológiai forradalma nem csak a számítógépünket és a telefonunkat érte el, a boros világ ugyanúgy rendelkezik saját okos kütyükkel. Lássuk hát, melyek a legfontosabbak vagy leghasznosabbak közülük.

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem