Kicsit undi, de egy próbát megért: leteszteltem lehet-e mosogatógépben főzni - hogy nektek már ne kelljen

Kicsit undi, de egy próbát megért: leteszteltem lehet-e mosogatógépben főzni - hogy nektek már ne kelljen
Forrás: a szerző sajátja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

G

Gondoltál már rá, hogy a mosogatógépben főzd meg az ebédet?

Elárulom, nem egy, nem kettő kollegám és családtagom rettent meg a kijelentésem hallatán, amely szerint én márpedig ki fogom próbálni, vajon tényleg megfőzi-e az ebédet a mosogatógépünk, mint ahogyan azt számos külföldi videóban láttam. Pedig a szándékom halálosan komoly volt, el is mondom, miért.

Ilyen üvegekben, alaposan lezárva tettem be az ételeket a mosogatógépbe.
forrás: a szerző sajátja
Ilyen üvegekben, alaposan lezárva tettem be az ételeket a mosogatógépbe.

Mint ahogyan arról már korábban mi is írtunk, a mosogatógép valójában egy igazán sokoldalú találmány, amelynek kihasználhatósága nem feltétlenül kell kimerüljön abban, hogy minden nap egyszer-kétszer elmossa a piszkos tányérokat, evőeszközöket.

A nem túl mindennapi tesztelés ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy olyan videóra akadtam, amelyen egy igen találékony anyuka mutatta be, hogy ő milyen trükköket alkalmaz a mosogatógépük tudásának kiaknázására: ezek egyike volt, hogy bizonyos típusú ételeket nyers állapotban üvegekbe zárt, majd betette őket főni-párolódni a gépbe.

Olvasd el ezt is!

Be kell vallanom, én rendkívül kételkedtem ennek a módszernek a hatékonyságában, és az energiatakarékosságával sem feltétlenül értettem egyet, bár nem kezdtem végeláthatatlan kalkulációkba arról, hogy a tűzhelyen vagy a mosogatógépben költséghatékonyabb összeütni az ebédet. Annak érdekében tehát, hogy kiderítsem, vajon működik-e a dolog, és ha igen, hogyan, hétvégén fogtam magam és nekiláttam a kísérletnek a saját otthonunkban. A továbbiakban a tapasztalataimat olvashatjátok.

Módszeresen bepakoltam őket a felső polc legbiztonságosabb részébe, hogy ne dőljenek föl és hogy a jól lezárt üvegek ellenére víz se kerülhessen beléjük.
forrás: a szerző sajátja
Módszeresen bepakoltam őket a felső polc legbiztonságosabb részébe, hogy ne dőljenek föl és hogy a jól lezárt üvegek ellenére víz se kerülhessen beléjük.

A teszteléshez 3 különböző ételt készítettem elő: egy kis adag jázminrizst (nem előfőzöttet); közepesen vékonyra szelt, zsenge biorépát; valamint egy kis szelet csirkemellet, amit előzőleg egy kevés fűszerkeverékben forgattam meg.

Az általam látott videón is üvegekben készítette a hölgy az ételt, így én is ezt a megoldást választottam, kiváltképp, hogy nem vagyok valami nagy műanyag-rajongó. Az otthon talált csatos üvegeket fogtam be erre a célra és jó alaposan lezártam őket, miután mindegyikbe külön-külön elhelyeztem az egyes fogásokat. A rizsre egy kevés vizet is öntöttem – épp hogy csak ellepje –, a répa és a csirke natúr állapotban került be az üvegekbe. Mivel főzni készültem, így természetesen nem volt helye a folyamatban mosogatótablettának vagy egyéb mosószernek: az üvegeket felpakoltam a felső polcra, ahova általában a poharakat teszi az ember, majd beállítottam a gépet a legátlagosabb „egy órás” programra: pontosabban arra, amely 1 óra 30 perc alatt végez és mintegy 45-65 fok közötti hőmérsékletre melegíti fel a felhasznált vizet.

A rizs kemény maradt, a répa épp hogy elkezdett megpárolódni...
forrás: a szerző sajátja
A rizs kemény maradt, a répa épp hogy elkezdett megpárolódni...

A mosogatógépünk mondhatni vadiúj, szeptember óta van folyamatosan szolgálatban, és eddig csak jó tapasztalatom volt vele. A program lejárta után azonban egy valamit biztosan elmondhatok még róla: főzni azt nem tud.

Ha azt veszem alapul, hogy egy átlagos tűzhelyen a rizs maximum 20, a csirkemell 12, a párolt répa pedig ezekhez hasonló időtartam alatt tökéletesre fő, sül, párolódik vagy bármilyen más technikával elkészül, addig igencsak durvának tartom, hogy másfél óra forró vízben való párolás után kizárólag a csirke kapcsán produkált valamilyen értelmezhető eredményt a mosogatógépben.

Az amúgy roppant édes és zsenge répa épp csak elkezdett puhulni; a rizs – ha az olasz tésztákhoz hasonlóan akarnám leírni az állagát –, köszönőviszonyban sem lehetne még az al dente fogalommal sem, ugyanis szinte kőkemény maradt; a csirke pedig átfőtt ugyan, de nem lett az igazi: én még pár percet adtam volna neki a tűzhelyen is, hogy biztosan fogyasztható legyen és hogy ne kelljen azon izgulnom, vajon félig nyersen eszem-e meg.

A csirkemell majdnem jó lett, de azért nem ez lesz a kedvenc fogásom.
forrás: a szerző sajátja
A csirkemell majdnem jó lett, de azért nem ez lesz a kedvenc fogásom.

Összességében azon kívül, hogy véleményem szerint ez nem a leggusztusosabb módja az ételkészítésnek, cseppet sem győzött meg a módszer. Ahhoz, hogy értelme legyen így főzni, minimum tele kéne pakolni étellel a gépet, hiszen így fölöslegesen vizet és áramot használunk el...

...amíg a legegyszerűbb tűzhelyen a másfél órás program töredéke alatt is bármit elkészíthetünk, arról nem beszélve, hogy tapasztalatom szerint egy jóval hosszabb és hőmérsékletében magasabb mosási program lett volna szükséges ahhoz, hogy minden maradéktalanul elkészüljön. Következésképpen talán nem meglepő, hogy nem álltam neki azonnal jóízűen elfogyasztani a félkész ételeket, hanem félretettem őket, hogy később majd készre főzzem a tűzhelyen.

Mindezek után azt tanácsolom, ne próbáld ki otthon, vagy ha mégis valami „extrémebb” dolgot szeretnél csinálni a mosogatógéppel, maradj a gyerekjáték-sterilizálásnál vagy mondjuk a kalaptisztításnál.

Olvasd el, mi az, amiből a legtöbb fogy el fölöslegesen egy átlagos háztartásban!


Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ezekből pazarlunk el legtöbbet a háztartásunkban
Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft