Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Borítókép: Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről  Forrás: Hámori Zsófia
Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Egy hónappal a műhely bejárása előtt úgy alakult, hogy egy munka kapcsán a Nemzeti Galéria B épületének hátsó bejáratait kellett használnom, és az elzárt területeken látható szobor- és festménytenger adták az ötletet, hogy egy kicsit jobban beleássam magam az éppen nem kiállított műtárgyak világába.

magyar nemzeti galéria, nemzeti galéria restaurátorműhely, restaurátor szakma, hogyan lesz valaki restaurátor, múzeumok éjszakája
Forrás: Hámori Zsófia
Ilyesmi tárul a látogató szeme elé, amikor először belép a Magyar Nemzeti Galéria restaurátorműhelyébe.

A recepció felé vezető úton kedves úr szaporázza felém a lépteit: Gippert László főrestaurátor 1973 óta dolgozik a Nemzeti Galériában. Szinte megszámlálhatatlan kulcsra zárt ajtón és titkos folyosón vezet végig, mire feltárul a műhely ajtaja. Munkája során rengeteg érdekes és sok gondolkodást igénylő restaurátori problémával találkozott már. Nézd végig a galériánkat és less be te is az elzárt műtárgyak titkos világába!

Restaurátorok a Múzeumok Éjszakáján, 2018. június 23.