Emberkísérlet: mire elég heti 3x30 perc mozgás?

Borítókép: Emberkísérlet: mire elég heti 3x30 perc mozgás? Forrás: Getty Images
Megéri-e heti 3 alkalommal 30 percet mozogni? Kolleganőnk kipróbálta.

Nagyon sokszor hallani, hogy nagyjából heti három alkalom – történetesen alkalmanként legalább 30 perc –, szükséges az egészségünk megőrzéséhez. Amit tudnotok kell rólam, hogy már évek óta ülőmunkát végzek, sajnos igencsak elmaradoztak az edzések és hát az immunrendszerem sincs éppen a topon. Régen nagyon sokat mozogtam, főként táncoltam, jógáztam és futottam, de az elmúlt időszakban azért rám ugrott néhány kiló. Még ennél is jobban zavar az, hogy sokszor vagyok fáradékonyabb a kelleténél és nagyjából az első hideg fuvallatnál úgy megfázom, hogy hetekig nem jövök ki belőle. Nos, leginkább ezek a tények vezettek odáig, hogy igenis rávegyem magam legalább heti háromszor a mozgásra, ahogyan az utóbbi időben soha, és hogy leírjam, mit tapasztaltam az utóbbi egy hónapban, amióta rendszeresebben mozgok.

A heti 3 alkalom általában hétfő, szerda és péntek szokott lenni, hogy 1-1 nap mindig kimaradjon, mert persze, hogy majd’ megőrülök az izomláztól, amit persze nagyon jó újra érezni. Az edzés a legtöbbször bemelegítésből, váltott tempójú futásból és kocogásból, egy kis jógából és lenyújtó gyakorlatokból áll, s teljesen egyedül, otthon csinálom. Illetve a futás helye a park – vagy ahol épp vagyok.

Kezdeti benyomások:

Az első hét iszonyú nehéz volt, egyrészt mert alig-alig tudtam rávenni magam, hogy megmozduljak, másrészt az izomláztól még inkább úgy éreztem, hogy földbe gyökereztek a lábaim. Aztán egyre jobb lett, megint jól esett zenére mozogni, mint régen, és már nem úgy indultam neki, mint akinek a fogát húzzák. Persze maratont ettől még sosem fogok futni, nem vagyok az az alkat és már ezt a keveset is rendkívül tudom értékelni.

Forrás: GettyImages

Akkor ez mire is elég?

Hangsúlyozom, már most is sokkal jobb a közérzetem, mint azelőtt, de még biztosan kell 1-2 hónap, hogy flottul be tudjam iktatni a kis mini-edzéseket. Arra tökéletesen elég, hogy átmozgasson, szellemileg felfrissítsen, és hogy oldja a feszültséget, ami nap mint nap felgyülemlik bennem. És ez tök jó. Elégedett vagyok.

Amire nekem nem elég

Egyelőre nem tudom azt mondani, hogy a testem bármilyen szinten is formálódott volna, és azt sem, hogy kicsattanok az egészségtől, ugyanis megint napok óta érzem, hogy kerülget a nátha. De nem adom fel, főként hogy nagyon jó a szabad levegőn kocogni, futni, hiszen jó mélyeket lehet lélegezni és ez szuper érzés. A tartós hátfájásomat nem mulasztotta még el, s amellett, hogy egy hónapnál jóval több időre lenne szükségem ennek felszámolására, talán nem ártana kiegészíteni ezt a mozgást valami mással, illetve időszakos masszázsokkal is.

Mozogj-e heti 3x30 percet?

Naná, hogy igen! Egy a fontos: ne akarj senkinek megfelelni, csak magadnak! Jó, ha találsz egy olyan mozgásformát, amit be tudsz vállalni és amit szívesen is csinálsz. Már ennyi mozgástól is sokkalta jobb lehet a közérzeted, ha pedig hosszútávon szoksz rá az egészségesebb életmódra, talán idősebb korodra sem lesz majd annyi problémád. Én biztosan folytatom ezt a bevált módszert, kis szerencsével talán még elejét veszem a csontritkulásnak is.