Moulin Rouge, Kis hableány, Check Point Charlie? Nagyobb a hype-juk, mint azt gondolnád

turistalátványosságok,fotók Forrás: Nóri
Ha elképzeled Párizst, mi az első kép, ami megjelenik előtted? Egy romantikus kép a szerelmeddel az Eiffel-torony vagy az Arc de Triomphe tövében? Akkor valószínűleg sokkal inkább egy filmjelenetbe képzeled magad, mint a valóságba.

Biztos vagyok abban, hogy ha még nem jártál ezeken a helyeken, akkor te is idealizálod őket a képeslapok, fotók, videóklipek és filmek alapján. Éppen ezért, jó, ha tudod, hogy egyes turistalátványosságok megtekintése után egy világ dőlhet össze majd benned.

Mielőtt megérkeznél, nyilván elképzeled, hogy milyen szuper képeket készíthetsz majd a látványosságoknál, hogyan kápráztatod el velük az Insta népét, és milyen boldogan mutogatod majd a fotókat a családnak, ha hazaérkeztek. Ezzel azonban minden oda látogató turista így van. Azonban, ha nincs rengeteg időd, hogy átérezd a hely szellemét vagy, hogy elkészítsd egy szuper fotót, nincs annyira rossz idő, hogy ne legyen a látványosságok körül ezernyi turista, esetleg nem dózerolják földbe a látványosságok körüli terepet, elárulom: csalódni fogsz.

Tudtad, hogy a Moulin Rouge meglepően apró épület, és a tőszomszédságában éttermek találhatók, mellette egy autóút halad, és borzasztóan élményromboló a tömeg, ami körbeveszi? Azt, hogy a Koppenhágában található Kis hableány gyakorlatilag megközelíthetetlen a fotózkodó tömegtől? Hogy az Arc de Triomphe egy kereszteződésben található? Hogy mennyi épület van felállványozva ezek közül?

Nem, nem vagyok hálátlan, összeteszem a két kezem, hogy eljuthattam ezekre a helyekre, de éppen ezért szeretném megosztani veled az élményeimet, hogy tudd, mire számíthatsz, hiszen ezeknél a látványosságoknál nem csak a tömeg, a sorban állás és esetenként az elképesztő drága belépőjegyek kelthetik benned a csalódás érzését, de a látványosságokat körbeölelő placcok is.

Ha szívesen megnéznéd, hogy hogyan is néznek ki ezek a valóságban, anélkül, hogy repülőre szállnál, megmutatom, hogy én mit tapasztaltam.

Hogy mi a tanulság?

Ha teheted, utazgass és igenis nézd meg ezeket a helyeket a saját szemeddel, de készülj fel rá, hogy jóval több időt fogsz eltölteni a látványosságoknál, mint elsőre gondnád. Hogy néha idegesít majd, ha nem úgy sikerülnek majd a képeid, ahogyan elképzelted, számíts arra, hogy mindenki ugyanarra vágyik: egy jó fotóra. Mert ilyenek vagyunk, és amíg mindenki ugyanarra vágyik, addig ezek a helyek sohasem azt az arcukat mutatják majd, ahogyan elképzeltük őket és amilyenek valaha voltak. Vagyis ne bosszankodj azon, amit te magad is teszel, vagy tennél ezeken a helyeken! És tudd, hogy a valóság sokszor nem egyenlő azzal a képpel, amit elképzelünk vagy a filmekben látunk.