Miért szokták kiköpni a bort?

bor,borkóstolás,dubicz borászat
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A

A borászok, borral foglalkozó szakemberek körében már természetes, de borkóstolók, tematikus borbemutatók vagy nagyobb borfesztiválok, sétálókóstolók alkalmával – tehát amikor lehetőség adódik egy helyen, egy időben többféle bort megkóstolni.

Egyre gyakrabban látott jelenség már a vendégek körében is, hogy a pohárban lévő bort kiöntik, vagy éppen a szájba vett kortyot ki is köpik. Miért teszik ezt, illik-e egyáltalán, és hogyan kell „kivitelezni” ezt a műveletet?

Azért öntik, vagy köpik ki a bort, mert rossz?

A válasz természetesen nem, vagyis a borköpőcsészékbe vagy borkiöntő edényekbe kerülő borok nem azért „végzik” így, mert ihatatlanok vagy rosszak. Sokakban természetesen a kiköpés vagy kiöntés mozdulatának látványa egyet jelent azzal, hogy annak, aki ezt teszi, biztosan nem ízlik az adott ital. Ezért is idegen sokak számára ez a mozdulat – főleg nyilvános eseményeken –, és ezért is néznek még sokan furcsán azokra, akik kiköpik vagy kiöntik a bort. Ráadásul tartja még magát az a tévhit is, hogy amit szívesen kínáltak nekünk, azt meg kell inni, és nem szabad megsérteni a kínálót azzal, hogy otthagyjuk vagy kiöntjük a bort. Pedig a borász vagy a bort kínáló szakember egyáltalán nem botránkozik meg azon, ha kiöntjük vagy kiköpjük a kóstolt bort, ez ugyanis ma már természetes módon hozzátartozik a kóstoláshoz, mint ahogy egyébként sok más illemszabály is. Tegyük tehát bátran, nem lesz belőle sértődés.

dubicz,bor,borászat,gyöngyös,dubicz bor
forrás: Dubicz Borászat

Megelőzhető így a macskajaj?

A borok kiköpésének, kiöntésének nem egyedül az az oka, hogy elkerüljék a következő nap kínzó másnapos tüneteit, bár természetesen a mértékletes kóstolással, a „felesleges” mennyiség kiöntésével ezek a kellemetlenségek is elkerülhetők, csakúgy, mint például a megfelelő belső hidratálással.

Baráti összejöveteleken, lazább társasági borozások alkalmával azonban ritka, hogy valaki borköpőcsészével a kezében töltse az estét, és kiköpködje a borokat, hiszen természetesen a borkóstolás és a baráti borozás is másról szól. Ilyen alkalmakkor tehát nem feltétlenül köpik vagy öntik ki a bort. De természetesen egyáltalán nem „ciki”, ha valaki ilyenkor is ezt teszi, hiszen lehetséges, hogy éppen csak szeretné megkóstolni, megízlelni az adott bort anélkül, hogy a teljes mennyiséget elfogyasztaná. Összecseng ezzel a „Wine in moderation/Bort mértékkel” néven indult nemzetközi kezdeményezés is, melyben mi, a Dubicznál, is nagyon hiszünk. Az összefogás fő üzenete, hogy értsük a bort, amit fogyasztunk. Ha ugyanis tudjuk, mi teszi a bort egyedivé, nagyobb élvezet a fogyasztása is.

Mi a fő oka annak, hogy kiköpik a bort és hogy kell szakszerűen kiköpni?
Kattints és megtudod!

Tovább olvasok
Napi horoszkóp május 26.: a Szüzek a környezetük bizalmát élvezik, a Skorpiókra új kihívás vár

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod, mit üzentek neked a csillagok!

Az evés tanulható (és akár fogyáshoz is vezethet), állítja Tóth Balázs pszichológus, a Nemdiéta megalkotója

Tóth Balázs egész életében az ember kapcsolatát kutatta az étellel. Most a Semmelweis Egyetem doktoranduszaként folytatja ugyanezt, de közben saját, hamarosan nyíló stúdiójában is alakítja a hozzá fordulók életmódját. A legtöbben persze fogyni szeretnének, de Balázs módszere komplexebb, mint a kalóriaszámlálás.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem