Mitől legyen „mentes” a kozmetikumod, ha jót akarsz a bőrődnek?

parabénmentes,kőolajmentes Forrás: Getty Images
Most kiderül, jó hír-e egyáltalán, ha a csomagoláson a parabénmentes, alkoholmentes, szilikonmentes és más megjelölések szerepelnek.

Te elolvasod a címkét a kozmetikumok flakonján? Tudatosan kerülöd, amiben parabén, alkohol vagy pálmaolaj van? És ha igen, akkor miért? Van-e a fejedben fontossági sorrend: például inkább legyen benne alkohol, de legyen újrahasznosítható csomagolása? Mi a fontosabb: hogy natúr legyen vagy az ár–érték arány? Mennyire alapvető jelentőségű, hogy megkapd azt a minőséget, amire szükséged van: eltűnjenek a pattanások, ne legyen száraz a hajad, cserepes az ajkad? Az alábbiakban egyfajta kisszótárt közlünk káros és/vagy károsnak tartott összetevőkből, amely reményeink szerint segít eldönteni, hogy lecseréld-e a samponodat egyszer és mindenkorra. (Az összetevőneveket néha angolul írtuk ki, merthogy ebben a formában szerepelnek a címkéken is.)

Parabén

A parabén egy tartósítószer, amit évtizedek óta használnak az élelmiszer- és a szépségiparban egyaránt. Aztán úgy 10 évvel ezelőtt olyan pletykák röppentek fel, hogy a parabén rákkeltő is lehet, és rákkutatásokban is felbukkant. A mai napig nincs erre konkrét bizonyíték, a gyártók tekintélyes része mégis kivonta a parabént a termékei közül a feléjük áramló aggódó vásárlói kérdések hatására, ami azért mindenképpen jó hír, mert bizonyítja, hogy a vásárlói igények egész iparágakat alakíthatnak.

Ugyanakkor a parabéneket gyakran másfajta tartósítószerekkel helyettesítik. Léteznek természetes alternatívák, de nem mindig elég hatékonyak. A „parabénmentes” szó a tégelyeken sokszor kevésbé ismert és kevésbé kutatott tartósítószerekre utal.

Szilikon

Sokféle név alatt megtalálható a címkéken, leginkább minden “-cone” végű összetevő (dimethicone, cyclomethicone) ide tartozik, valamint a PEG+szám név alatt futó összetevők is. Ezek a kemikáliák selymessé teszik a bőr felületét, egyfajta filmet képezve fölötte, amely hosszú távon megtörheti a bőr normál működését. Ezért bőrápoló készítményekben veszélyesebbnek tűnnek, mint a sminktermékekben.

Ásványi olaj / paraffinolaj

Kitágult pórusokat eredményezhet a hosszú távú használat. Ha szemkörnyékápoló termékek csomagolására van írva, akkor érdemes kerülni, mert ez az összetevő nagyban felelős a táskás szemekért. De a száraz, durva tapintású bőrre gyors megoldást jelenthet ez az összetevő rövid távon. A paraffinolaj gyakori alapeleme a gyógyszertári krémeknek is.

kozmetikum,mentes
Forrás: Getty Images

Alkohol

Rengetegféle alkoholt használnak a szépségiparban, és számtalan célra. Léteznek egyszerű alkoholok (ethanol, alcohol denat. [denaturált szesz], ethyl alkohol, benzyl alcohol, isopropyl alkohol) és zsíralkoholok (cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol). Az első csoportot kerülni érdemes, mert megkötik a vizet az ember bőrében, viszont használat után gyorsan elpárolognak, száraz, feszülő bőrt hagyva maga után. Ha a bőröd gyakran találkozik ilyen összetevővel, akkor roncsolódni fog annak természetes védőpajzsa; az eredmény száraz, sőt, esetleg aknés bőr. A zsíralkoholok olajban oldhatók és természetes eredetűek (kókuszolaj, pálmaolaj), nem szárítják a bőrt, de hosszú távú használatuk tág pórusokat és pattanásokat okozhat. A zsíralkoholok emulgeálószerek, amelyek sűrűbb és lágyabb állagot biztosítanak a terméknek, de léteznek kevésbé ellentmondásos alternatívák is.

Pálmaolaj

(Palm Kernel Oil, Palmitate és még sok más néven szerepelhet)

A fentiek értelmében nagyszerű természetes alapanyag, csakhogy komoly környezetvédelmi aggályokat vet fel az alkalmazása (az élelmiszeriparban is). Tudniillik ez az egyik legolcsóbb olajfajta a világon, ezért aztán nagy üzemben folyik a kitermelése, ami egész őserdőket sodort veszélybe, következésképp az egész bolygónk túlélése is múlhat rajta. Több állatfaj, így a szumátrai orángután is a pálmaolaj-kitermelés áldozata: súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

Parfüm / ILLATANYAG

A parfüm kifejezetten megosztó alapanyag. Az emberek egyrészt szeretnék, hogy a kedvenc arckrémük vonzó illatot árasszon, ugyanakkor nem szívesen látnának mesterséges aromaösszetevőket a bőrükön. Szerencsére léteznek már olyan illatanyagok, amelyek nem tartalmaznak allergéneket (a linalool és a limonene a legismertebbek).

Nézd meg ezt a galériát is – és válassz magadnak méreganyagmentes körömlakkot!