8 furcsa jel, ami a tudomány szerint arra utalhat, hogy okosabb vagy, mint az átlag

Borítókép: 8 furcsa jel, ami a tudomány szerint arra utalhat, hogy okosabb vagy, mint az átlag Forrás: Getty Images
Az intelligencia számos meglepő tulajdonsághoz kapcsolható a különböző tudományos kutatások szerint.

1. Elsőszülött vagy a családban

A Science magazinban (a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában) publikált tanulmány szerint a legidősebb testvérek átlagosan 2,3 ponttal magasabb IQ-val rendelkeztek, mint a fiatalabbak. A 250 ezer norvég állampolgár körében végzett kutatás ezzel azt is bizonyította, hogy az intelligenciahányados nem annyira a genetika, inkább a családi környezet függvénye. Az elsőszülöttek ugyanis megkapják, ami a többieknek sokkal kisebb eséllyel jut osztályrészül: a szülők teljes, osztatlan figyelmét. A második gyerek érkezésekor az elsőszülött egyfajta „tanítójává” válik a testvérének, ami tovább növelheti az intelligenciáját.

2. Nincs meg a magadhoz való eszed

Egy brit evolúciókutató pszichológus, Satoshi Kanazawa állítja, hogy az igazán intelligens emberek „felülírják” az angolszász környezetben “common sense”-nek, józan észnek nevezett képességet. Ami nagyjából azt jelenti, hogy különböző helyzetekben a legtöbb ember az érzéseire támaszkodva dönt. Ezzel szemben az inteligensebbek gondolkodnak, nem pedig a beidegződéseiket követik, mint a nagy átlag.

3. Balkezes vagy

Egy 2013-as kutatás azt hozta ki, hogy a balkezesek gyorsabban reagálnak, pontosabb a térlátásuk, mentálisan rugalmasabbak és jobb memóriával rendelkeznek, mint a jobbkezesek. Arra is hajlamosabbak, hogy „másképp gondolkodjanak”, vagyis a kreativitás különleges, újító válfajával rendelkezzenek.

4. Játszol valamilyen hangszeren

A zenészek strukturálisan vagy funkcionálisan másfajta agyberendezkedéssel dicsekedhetnek, mint azok, akik nem zenélnek. Különböző kutatások támasztják ezt alá, amelyek közül az egyik arra hivatkozik, hogy „a zene feldolgozásához felhasznált agyterületek nagyobbak és aktívabbak a zenészek esetében. Ha csak elkezdünk tanulni egy hangszeren játszani, már attól is megváltozik az agyunk neuropszichológiája. Az agynak a zene feldolgozására szolgáló területei más feladatokra is alkalmasak, például a nyelvi készségek fejlesztésére”.

5. Későn fekszel

A lustaság úgy látszik, olyan tulajdonság, amelynek nem csak hátrányai vannak. A Madridi Egyetemen folytatott kutatás szerint az éjjeli baglyok magasabb IQ-val rendelkeznek, mint a korán kelők. Ezenfelül többet is keresnek, és kényelmesebb az életvitelük.

6. Csecsemőként szoptattak

Brazíliában 6000 résztvevővel folytatták le a kutatást, amely azt találta, hogy az a baba, akit szoptatnak, felnőttként sikeresebb lesz és többet keres majd.

7. Kíváncsi vagy

Képzeljétek, a kíváncsiságnak is van hányadosa (CQ), márpedig a Harvard Business Review folyóirat arról tudósít, hogy a magasabb CQ maga után vonja a jobb információszerző képességet is. Ez megmagyarázza Einstein híres mondását, nevezetesen: „nincs különösebb tehetségem, csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok”.

8. Értékeled a beteg humort

Ha röhögsz az olyan vicceken, amely mások szerencsétlenségéről szól, könnyen lehet, hogy magasabb IQ-szint jellemez vagy, mint az átlagot. Egy tanulmány arról tudósít, hogy aki értékelte a kifacsart poénokat, az, ha nem is esik a zseni kategóriájába, feltétlenül magasabban képzett, míg az agresszivitásra, illetve a rosszkedvre irányuló teszteken alacsonyabb pontszámot ért el.