Lagom és matpakke: két szó, amit feltétlenül sajátíts el, ha egyszerűbb, stresszmentesebb életre vágysz

Borítókép: Lagom és matpakke: két szó, amit feltétlenül sajátíts el, ha egyszerűbb, stresszmentesebb életre vágysz Forrás: Hámori Zsófia
Hallottál már valaha a svéd "lagom" kifejezésről? Valahogy úgy fordíthatnánk le, hogy „mindent mértékletesen”. A lagom lényege a „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég” elve. Ez az életszemlélet csak egy a sok közül, amit érdemes lenne átvennünk a skandinávoktól, hiszen az élet számtalan területén hasznos lehet számunkra, csak úgy, mint a norvég „matpakke”.

A norvégokról ugyanaz az életszemlélet elmondható, mint a svédekről különös tekintettel az étkezésükre. Mindegy, hogy tízórairól, reggeliről, vagy ebédről beszélünk. Nem esznek nagy adagokat és nem is variálják túl a munkahelyi ételeiket. Norvégiában például kifejezetten menőnek számít, ha te magad készíted, illetve csomagolod az ételedet egy egyszerű zsírpapírba vagy ételhordó dobozba.

Matpakke – nem túl kevés, nem túl sok

A matpakke vagyis az uzsonnás csomag, általában vékonyra szeletelt teljes kiőrlésű kenyeret vagy úgynevezett knekkebrød smør-t, vajat, valamilyen feltétet, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. A szendvics ugyan emeletes, de nem amiatt ahogyan a világ többi pontján eszik! Ők nyitott szendvicsként fogyasztják, csak a csomagolás miatt rétegezik a kenyérszeleteket, amik között egy-egy elválasztó zsírpapír is gyakran kerül és persze felvágottak, halak, pástétom és a híres norvég brunost, vagyis barna sajt vagy sima sajt. (Nyilván ezek nagy része vagy-vagy alapon!) A szendvics mellé gyakran tejet is isznak.

Míg a világ többi pontján bőséges meleg ételt esznek ebédre, a norvégok teljesen elégedettek a matpakke-jukkal. Ezekkel az ételekkel nem eszik magukat degeszre, ezzel elkerülik a kajakómát és sokkal hatékonyabban, és stresszmentesen tudnak dolgozni közvetlenül ebéd után. A matpakke-nak persze még számtalan előnye van.

norvég uzsonna, matpakke, ebéd
Forrás: Hámori Zsófia
Knekkebrød smør vajjal, tőkehallal, sajttal, uborkával és almával.

Hogy melyek azok?

  • Például, hogy norvég viszonylatban is ez az egyik legolcsóbb, teljesértékű alternatívája az ebédenek, ami egyaránt tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírokat,

  • a matpakke elkészítése nem tart tovább pár percnél,

  • és nem kell hosszasan mosogatni sem a készítése közben, sem az elfogyasztása után,
  • kis helyet foglal,

  • könnyen szállítható,

  • tovább bírja a strapát a táskádban, mint egy meleg étel.

Számtalan előnye mellett, van még egy nagyon fontos dolog, ami arra csábított, hogy a héten norvég hetet tartsak:

norvég uzsonna, matpakke, ebéd, tőkehal
Forrás: Hámori Zsófia
Matpakke ebéd a szabadban.
Gondoltál már valaha arra, hogy naponta hány döntést hozol meg? Gyakorlatilag egész nap mást sem teszünk, mint eldöntjük, hogy mit veszünk fel reggel, mivel megyünk dolgozni, hol fogunk ebédelni, mit főzünk másnapra, hol fogunk ehhez bevásárolni, milyen zenét hallgassunk, milyen filmet nézzünk, és akkor még a munkahelyi döntésekről nem is beszéltem. Gyakorlatilag több száz döntést hozunk meg naponta ahelyett, hogy megkönnyítenénk a saját dolgunkat.

Pedig a képlet egyszerű! Ha kevesebb holmink van, kevesebbet gondolkodunk azon mit kapjunk fel reggel, ha kevesebb film közül kell választanunk rövidebb idő alatt döntünk és ha egy egyszerű ételt viszünk magunkkal a munkahelyünkre, nem kell azon agyalni az ebédidőben, hogy hova menjünk, kivel, mikor, mennyiért és hogyan?

Nemcsakhogy nem bántam meg ezt az egy hetet, de rendszeresíteni fogom a közeljövőben, hogy leegyszerűsítsem az ételemet és persze az életemet. Neked is ezt ajánlom. Hidd el, egy próbát megér! Ha kedvet kaptál, mutatom mi kell egy jó kis matpakke elkészítéséhez!

Matpakke

Szükséged lesz valamilyen kenyérneműre és Pålegg-ra, vagyis olyan feltétekre, amit elhelyezhetsz a szendvicseden. Feltétből három kategóriát jelölnek meg a norvégok: sajt, hús és hal.

Hús vagy hal: vagy-vagy alapon és soha nem nyers formában kerül a szendvicsükre. Jöhetnek a felvágottak, máj- vagy halpástétomok, sült bacon és társaik.

Sajt: mondhatnám, hogy szerezz be barna sajtot, ahogy ők teszik, de attól tartok kicsi az esélye, hogy a norvég sajtot be tudd szerezni itthon, így marad a hagyományos sajt.

Ezeket az alapanyagokat tovább gazdagíthatod változatos ízekkel és állagokkal, például vajjal, savanyúsággal, zöldségekkel - nem a lédús fajtákból, mint a paradicsom, inkább kígyóuborkával vagy paprikával.

Ha az alapanyagok megvannak, rétegezd ezeket szépen a kenyérszeletekre, és ha több emeletet gyártanál, tegyél a rétegek közé zsírpapírt, ami abban segít, hogy ne tapadjanak össze az emeletek. Végül csomagold be egy papírba vagy ételhordó dobozba a szendvicsedet, tegyél mellé egy kis gyümölcsöt, banánt, almát vagy áfonyát, egy üvegbe tejet vagy gyümölcslevet és kész is a saját matpakke-d!

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes nap ugyanazt kell, hogy egyed. (Ők sem ezt teszik.) Csak egyszerűsítsd az életedet, korlátozd a lehetőségeidet, így energiát spórolhatsz a fontosabb döntések meghozatalához.