Nobel-díj matematikából? És most először kapta nő?

Nobel-díj,Karen Uhlenbeck,matematika Forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study
Nem teljesen. De majdnem. Matematikából valamiért nincsen Nobel-díj, van azonban helyette Abel-díj, amely ugyanolyan rangos, és most először - március 19-én - egy nőnek ítélték oda. A 76 éves Karen Uhlenbeck példaképe Julia Child volt.

Az Abel-díjat a Nobel-díj mintájára a Norvég Tudományos Akadémia ítéli oda. Ami a matematikusokat illeti, korábban a Fields-érem számított a legnagyobb tudományos elismerésnek, azt azonban csak 40 évnél fiatalabb tudósok érdemelhetik ki, ráadásul csak négyévente kaphatja meg valaki. Amióta 2003-ban megalapították az Abel-díjat – amelyet Niels Hendrik Abel norvég matematikusról neveztek el –, ezt tekintik „a matematika Nobel-díjának”. Tizenhét év alatt most először ítélték oda nőnek: dr. Karen Uhlenbecknek, a houstoni Texasi Egyetem professzor emerituszának, a geometriára, az analízisre és a matematikai fizikára gyakorolt alapvető hatása miatt.

Tizenhét év alatt most először ítélték oda nőnek.

Szappanbuborékok

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve akár azt is mondhatnánk, hogy Karen szappanbuborékokkal foglalkozott. Azt vizsgálta, hogy milyen törvényszerűségek mentén képződnek a buborékok a szappanos vízből – kétdimenziós felületek a háromdimenziós térben. Az ezzel kapcsolatos problematikát matematikai optimalizációnak hívják. Később a mértékelméletekbe is beleásta magát. Olyan eredményekre jutott, amikre más nem. A szóban forgó matematikai kérdésekre adható lehetséges válaszok számát képes volt lecsökkenteni.

Karen Uhlenbeck,Nobel-díj,matematika
Forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

Nyugtalanító volt

Főbb munkáit a harmincas évei második felében kezdte publikálni – akár a Fields-éremre is esélyes lett volna, de ekkor még nem volt szélesebb körben ismert a neve.

1990-ben plenáris beszédet tarthatott a Matematikusok Nemzetközi Kongresszusán – második nőként a rendezvény történetében. „Az majdnem olyan nyugtalanító volt, mint első nőként Abel-díjat kapni” – mondja Karen. (Csak hogy érzékeltessük, mekkora dologról van szó: a kongresszusonként 10-20 beszédet csaknem 60 éve kizárólag férfiak tartották! Az első nő 1932-ben a német Emmy Noether volt.)

Julia Child

Teljes nevén Karen Keskulla Uhlenbeck gyerekkorában imádott olvasni, és már akkor is arról ábrándozott, hogy tudós lesz. Tudatában van annak, hogy sok matematikusnő előtt példaként szolgál. „Ha visszanézek, azt kell mondanom, szerencsés voltam. Annak a generációnak az arcvonalában voltam, amelyben a nők jó akadémiai állásokhoz juthattak.”

A karrierem során természetesen éreztem, hogy nő vagyok. Soha nem volt olyan érzésem, hogy egy vagyok közülük.

Amikor arról kérdezik, ki volt a példaképe, Karen azt mondja, a tévében keresett magának olyasvalakit, aki nagy hatással volt rá. „Mint oly sokaknak az én generációmban, Julia Child volt a példaképem.”

Nobel-díj,Karen Uhlenbeck,matematika
Forrás: Andrea Kane/Institute for Advanced Study

700 ezer dollár

A Princetonban élő tudós vasárnap tudta meg, hogy kitüntetik az Abel-díjjal. „Épp kijöttem a templomból, amikor észrevettem, hogy sms-em érkezett Alice Chungtól (a díjbizottság egyik tagja – a szerk.). „Tudna fogadni egy hívást Norvégiából?” Amikor hazaértem, visszahívtam Norvégiát, és akkor elmondták a hírt.”

Dr. Uhlenbeck még nem döntötte el, mihez kezd a díjjal járó 700 ezer dollárral.

Forrás: The New York Times