Így (nem) alkalmazom Marie Kondo takarítási módszert a kapcsolataimra

marie kondo,szortírozás,rendrakás
Forrás: twitter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ami örömöt áraszt magából, azt tartsd meg, ami nem, attól köszönj el – mondja ki a KonMari módszer. Egy tökéletes világban ezt nem csak a tárgyakra lehetne alkalmazni, hanem életünk minden területére, így a barátokra is. De hát olyan unalmas lenne, ha tökéletes világban élnénk.

Mint arról már korábban is hírt adtunk, a Marie Kondo-módszer terjed, mint a pestis. Mármint az utóbbi időben, de főként a Netflix-reality megjelenése óta. Az odáig rendben van, hogy a fürdőszobaszekrényünkön felhalmozott kencés tégelyek és a nehezen becsukható evőeszközös fiókunk problematikája tulajdonképpen egész könnyen és gyorsan orvosolható a KonMari eljárással, miszerint: kezünkbe veszünk egy arckrémes dobozt vagy egy villát és megpróbáljuk eldönteni, hogy örömöt áraszt-e magából vagy nem. Ha igen, megtartjuk, ha nem, eldobjuk. Ez lenne Marie módszere dióhéjban. De nem lehetne az életünk más, kevéssé tárgyi részeire is alkalmazni? Például a barátainkra? Megvizsgálni, hogy melyikükkel öröm időt tölteni és melyikükkel nem? És amelyikkel nem, azt, nos, nyilván nem belezsúfolni egy szemeteszsákba, az mégiscsak morbid lenne, de legalábbis annak rendje és módja szerint kedvesen elköszönni tőle… nem lenne klassz?...

Talán tényleg jót tenne, ha végigvennénk a kapcsolatainkat és megköszönni, ahogy Marie Kondo szokta a már nem hordott szoknyájának, hogy életünk egy bizonyos periódusaiban segítségünkre voltak. És aztán végiggondolni, hogy mit várunk tőlük. Az egyiktől azt, hogy a bizalmasunk legyen. A másiktól azt, hogy kizokoghassuk magunkat a vállán. A harmadiktól azt, hogy néha átjöjjön zoknit stoppolni. Na jó, ő igazából nem is a barátunk, hanem az anyukánk. Akárhogy is, a barátok, ugyanúgy, mint a tárgyak, az életünk egy bizonyos szakaszában segítségünkre vannak (és mi is viszont), más szakaszban pedig inkább fárasztóak.

De muszáj egyáltalán megszabadulni azoktól a barátainktól, akik már nem „árasztanak örömöt”? Marie Kondo ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy baj-e, ha valaki szereti a limlomot:

Nem, egyáltalán nem baj. Ha tényleg jól érzed magad a kacatok társaságában, akkor rendben van. Ez esetben is ajánlom viszont, hogy minden tárgyadnak legyen kijelölt helye, és hogy megpróbáld megérteni, milyen mennyiségre van szükséged egyik vagy másik kategóriából. Szerintem fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá ehhez a kérdéshez.

Azt hiszem, Marie sajnálatát fejezné ki, ha tudná, hogyan bánok én a barátaimmal. Nagyjából az a helyzet, hogy egyikükkel sincs időm találkozni, kivéve amelyikükkel praktikus okokból amúgy is időt töltök. A többiekkel néha telefonon beszélek vagy nagy nehezen szakítunk időt egymásra. Így aztán a kevésbé produktív baráti kapcsolataimnak esélyük sincs tovább bontakozni, a két legeslegközelebbi barátommal pedig nagyjából havonta-kéthavonta jut időnk beszélgetni. Szóval a rohanóvilágunk nevű faktor eléggé automatikusan elvégzi a Marie Kondo-szortírozást a kapcsolataim körében. Most, hogy belegondolok, jobban szeretném inkább magam csinálni.

Neked mennyi időd van a barátaidra?
Sosem elég
Túl sok
Valahogy mindig azokra nincs elég időm, akikkel szeretnék időt tölteni
Pont jó
Nincsenek barátaim
Megosztom az eredményt

Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Kacatmentes övezet! 6 egyszerű, mindennapos tipp, hogy az otthonod tiszta, kényelmes és átlátható legyen
Tovább olvasok
Válás után a szülők költöznek hetente, nem a gyerek – ez a nesting módszer

Te mit szólnál, ha egyik héten itt, másik héten ott kéne laknod? Nem lenne túl komfortos, ugye? Akkor miért várnád el ezt egy válás után a gyerekedtől, aki az egészről nem tehet? Ebből indul ki a nesting módszer (ami magyarul kb. „fészekrakás” –t jelent). Nincs a másik szülőnél felejtett ruha, kabát vagy tankönyv, nem szakad ki a gyerek a biztonságot nyújtó környezetből.

Luxuslakosztályok, amik az emeletes ágyaik miatt kapósak

Az emeletes ágy tipikusan olyan dolog, amire gyerekként mindenki vágyik. Felnőttként viszont már kevésbé érezzük ezt a vonzalmat – hacsak nem kukkantunk be ezekbe a butikhotelekbe.

Kövess minket

A negyed éves Éva előfizetésed mellé most fél évig az APA magazin 3 lapszámát is megkapod

Csak 2970 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem