Kutyagumi ez, nem tavasz! Hűvös, esős, havas márciusi hosszú hétvége van kilátásban

Borítókép: Kutyagumi ez, nem tavasz! Hűvös, esős, havas márciusi hosszú hétvége van kilátásban Forrás: pexels.com
Joggal óvakodhatunk március idusától.

Tudjátok, van ez a tavasz nevű dolog, amikor elkezdenek rügyezni a fák, Vivaldit csiripelnek a madarak, a hókupacok alól kibukkannak a néhány hetes kutyagumik és hirtelen az egész mocskos, szmogos Duna-part megtelik derékig levetkőzött, váratlanul jött vasárnap délutáni verőfényben sütkérező emberekkel (és persze elmaradhatatlan kutyáikkal). Kezd a múlt ködébe veszni a latyak, megjelennek a primőrök a vásárcsarnokban és egyre többen viszik a kocsijukat a szervizbe lecserélni a téli gumit nyárira. Ezt a stratégiai pillanatot választja az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy figyelmeztessen: maradjon még egy kicsit az a téli gumi,

Várjunk még a téli gumik leszerelésével! Péntektől igencsak széttartanak a lehetséges forgatókönyvek, melyek közül...

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Sunday, March 11, 2018

...mert nemsokára, éspedig egész pontosan március idusán ismét súlyos mínuszok várhatók helyenként hózáporral. Mondanunk sem kell, hogy mindezt megelőzi egy kiadós esőzés, és csak ezután esik tíz fokot a hőmérséklet, az egész mutatványt pedig mikor máskor, mint az év első négynapos hétvégéjén mutatja be őtavasztündérsége.

Forrás: pexels.com

Tehát két visszatérő természeti jelenség figyelhető meg egyszerre: az egyik a március közepén szinte menetrendszerűen visszatérő tél (habár a mostani előrejelzések szerint nem lesznek extrém körülmények); a másik pedig a hétvégén ugyanilyen megbízhatóan ramattyá váló időjárás. Utóbbiról nemrég be is bizonyították, hogy létezik, nem csak mi érzékeljük úgy, hogy hétköznap mindig jó idő van, hétvégére pedig valahogy rendre elromlik. Német meteorológusok elemezték a megelőző másfél évtized időjárás-váltakozásait, és kiszámolták, hogy valóban a hétfői és keddi napokon szokott a legtöbb napsütéses óra előfordulni.

Akárhogy is, az aktuális előrejelzések egybehangzóan állítják, hogy március 16-án, pénteken és 17-én, szombaton esni fog, vasárnap pedig lecsökkenhet a hőmérséklet fagypont alá és itt-ott havazhat is. Sőt, egyes előrejelzések szerint egészen májusig kell várnunk a langyos tavaszi időig (persze ez csak hipotézis; ennyi héttel előre nem igazán lehet egzaktul megjósolni, mi várható), azt megelőzően áprilisi jellegű bolondos időjárásra kell számítanunk.

Nézd meg ezt a galériát és fogd a hasad a röhögéstől: