Manikűrtippek, amikkel a hozzám hasonló fakezűek is boldogulnak

körömlakk,manikűr,diy Forrás: Getty Images
A kézápolás sosem volt a legfontosabb hobbim. Úgy értem, hogy nem töltök naponta, sőt hetente sem órákat azzal, hogy mindenféle művészi csillámocskákat meg katicabogarakat biggyesszek a körmeimre. De azért igyekszem alapszinten ápolni a körmeimet, hogy ne tűnjenek elhanyagoltnak...

...pláne, ha egyébként nem hanyagolom el, hanem minden igyekezetem ellenére repedezik, gyűlik fel, maszatolódik és éktelenkedik, aminek nem szabadna. Ezért magamévá tettem néhány nagyon egyszerű, ámde frappáns szokást, amit otthon, egy-két hetente esténként, sorozatnézés közben is el tudok végezni. Úgy, mint:

1. Körömágypakolás éjszakára

Általában nem lakkozom a körmöm, csak szimplán megpróbálom elérni, hogy ne kelljen szégyenkeznem az ujjaim miatt. Ezt az alapvető manikűrrutint szoktam elvégezni:

  • meleg vízbe áztatom a kezem pár percre
  • a rendelkezésemre álló manikűrkészlettel eltávolítom a lenőtt bőrt a körmömről
  • testápoló és olívaolaj keverékével vagy argánolajjal bekenem a körömágyaimat
  • és így fekszem le aludni.

(A profik textilkesztyűt vagy zoknit is húznak a kezükre éjszakára, de engem az zavar alvás közben.)

2. Körömágy-radír DIY

Citromlé, cukor, kókuszolaj és argánolaj elegyével dörzsölöm át a kezem bőrét és a körömágyamat két-háromhetente egyszer.

3. Ecetes kezelés lakkozás előtt

Annyit már tanultam a korábbi baklövéseimből, hogy ha mégis lakkozásra adom a fejem, akkor előtte legalábbis igyekszem nagyon alaposan átdörzsölni a körmömet és a körömágyamat egyrészt a fenti radírral, másrészt hígított ecettel, hogy a körmömön tenyésztő olajmaradékok is eltűnjenek. (Ezek a korábbi lakkozásból is megmaradhattak, ha volt ilyen.)

körömlakk,jeges víz
Forrás: Pinterest

Jeges víz-módszer

Ha jeges vízbe mártod a frissen lakkozott körmödet 3 másodpercre, gyorsan megszárad – próbáltad már?

5. Minél párásabb a levegő, annál tovább kell várni, amíg megszárad a lakk.

Ami, ha belegondolunk, evidens (ami nedves, az éppenséggel nem szárít), de azért nem árt figyelni rá. Különben nemkívánatos hullámok keletkeznek a manikűrön.

6. Mattítás felsőfokon

Mint említettem, csak néhanapján lakkozom ki a körmöm, és kábé kétféle körömlakkot tartok otthon, egy szürkét és egy pirosat. Ha meguntam a túl fényes hatást, csak összekeverek néhány csöppet egy tálkában némi kukoricakeményítővel, hogy matt hatást keltsen.

7. És ha besűrűsödött a régi körömlakkom?

A fentiekből kiderülhetett, hogy ha egy mód van rá, semmit sem dobok ki, inkább addig használom, amíg csak lehet. A besűrűsödött körömlakkba néha keverek újabbat (nyilván hasonló vagy kicsit világosabb színárnyalatban). Az acetonos hígításnak nem vagyok híve, tapasztalatom szerint az már középtávon rontja az állagot.

8. Lemosás előtt...

Mivel világos bőröm van, szinte képtelenség annyit dörzsölni a körmömet és környékét a lemosóval, hogy eltűnjenek a széléről a sötét csíkok, ami (ha piros volt a lakk) úgy néz ki, mintha most jönnék egy vérfürdőből. Ezért lemosás előtt sűrű, zsíros kézkrémmel kenem be a kezem és megvárom, hogy beszívódjon. Ha ez megvolt, a lemosóba áztatott textilkendőt egyenként kábé 10-10 másodpercig nyomom hozzá a körmeimhez, majd újra áttörlöm az összeset egy tiszta csücsökkel.

joy-napok

Néhány termék, amik közül egyet-kettőt tutira beszerzek kedvezményesen a JOY-Napok alatt: