BELÉPÉS | REGISZTRÁCIÓ | 2014. április 24., csütörtök
KAPCSOLAT  


Otthon

Mézeskalács szívvel-lélekkel (és recepttel)

Láng Orsolya és Barbara mézeskalács-készítők azt mondják, rutinjuk ellenére nekik is csak akkor sikerül jól a kalács, ha szívüket-lelküket beleadják.

2011. 11. 06. 22:59



 

A legtöbben karácsony előtt fogunk neki a mézeskalácssütésnek, van azonban egy testvérpár, akiknek az egész évét végigkíséri ez a sütemény. Láng Orsolya és Barbara mézeskalács-készítők azt mondják, rutinjuk ellenére nekik is csak akkor sikerül jól a kalács, ha szívüket-lelküket beleadják.

Hírverés nélkül
A Láng nővérek 2001-ben indították el a Gyöngyös Mézes Manufaktúrát. Megrendelésre készítenek mézeskalácsot ünnepekre – a karácsonyon kívül húsvétra, anyák napjára, Mikulásra –, gyerekzsúrokra és céges ajándéknak. Nem hirdetik, reklámozzák magukat sehol, a hírük szájról szájra terjed, mára mégis elérték azt, hogy a főszezonban – ami természetesen a szeptembertől decemberig tartó karácsonyi – sok ezer mézeskalácsot rendelnek tőlük. Aki ugyanis egyszer már vásárolt náluk, az általában törzsvevővé válik, és hozza a további kuncsaftokat is.

Ha a sütéshez kaptál kedvet,
Orsi mézeskalács "alap" receptjét itt találod.




Óvoda és marketing
Az egész egy ovis találkozóval kezdődött. Amikor Karlóczai Mariann, az ismert óvónő bezárta a magánóvodáját, meghívta az összes korábbi óvodását, köztük Orsolyát is. Az akkor majdnem 80 éves óvó néni azt kérte, mindenki vigyen magával valamit, amit saját kezűleg készített. Orsolyának éppen nem sok ideje volt a kézműveskedésre, már majdnem úgy alakult, hogy üres kézzel megy, amikor édesanyja eszébe juttatta, hogy megvannak még azok a mézeskalács-figurák, amelyeket karácsonyra csinált a családtagoknak. A szokásosnál nagyobb méretű figurák aranyszínűre befújt toboz karját-lábát selyemszalag tartotta a testükhöz, és a találkozón olyan sikert arattak, hogy három volt ovis is rendelt Orsolyától mézeskalácsot. Ő akkor marketinggel foglalkozott, és jól tudta, milyen gondot okoz a nagy cégeknél minden évben, hogy mit adjanak a munkatársaknak karácsonyi ajándékba. Valami olyat, ami kedves, személyre szóló, és jól jelképezi a törődést is. Orsolya pedig valami olyasmit szeretett volna létrehozni, amivel valós értéket teremt.

Csak tiszta forrásból
Így kezdett Orsolya és Barbara mézeskalácsot készíteni. Eleinte kézzel vágták ki a formákat, ma már sokféle réz szúróformával dolgoznak, amelyeket iparművész alkot az ő rajzaik alapján. Ami nem változott: minden egyes munkafolyamatot kézzel végeznek. – Csak csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozunk, nincs kompromisszum – mondja Orsolya, aki cukrász nagypapájától örökölte a sütés-főzés iránti szenvedélyét. Nem tagjai népművészeti egyesületeknek és nem hagyományos motívumokkal díszítenek. Saját díszítőelemeket találtak ki, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak. Több hagyományos recept ötvözéséből alakították ki a tésztájukat. Fontos szempont volt, hogy nagy legyen a méz aránya, és hogy semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön bele. Ezért háztáji minden alkotórész a mézeskalácsaikban – a mézet például Kalocsa mellől hozzák.

Még a selejt is kapós
Még a liszt minősége sem mindegy, olcsóbb lisztből ugyanis nem lesz jó a végeredmény. De van még egy összetevő, ami nagyon fontos. Ha a sütőnő nem olyan szeretettel, jóindulattal fog hozzá a tészta készítéséhez, ahogy kell, akkor vacak lesz a kalács – magyarázza Orsolya. – Előfordult, hogy Barbarának rossz kedve volt, és a hab, amit díszítéshez csinált, leugrott a sütiről. Csak akkor lesz jó a mézeskalács, ha minden egyes darab „szerelemgyerek”. A megrendelők persze nem kapnak a nem megfelelőnek ítélt darabokból – a munka ilyenkor kezdődik elölről, a „selejtet” pedig a saját és a környékbeli gyerekek kapják, de a család berni pásztorának is jut belőle jutalomfalat, valamint az állatorvos is segít szétosztásukban. A gyerekek sokat vannak a műhelyben édesanyjukkal, a négy és fél éves kislány már el tudja mondani a mézeskalács-készítés folyamatát. Neki is és két és fél éves öccsének is ez az illatos mézeskalács volt az első szilárd táplálék, amit 5 hónaposan megízlelt.

Csak jó célokra
Orsolya életét a gyerekek és a Gyöngyös Mézes Manufaktúra töltik ki, Barbara főállásban gyógyszerészként dolgozik, ő a hétvégéit szánja a díszítésre, amit a nővérével együtt végez. A gyöngyözés külön munkafázis, ezt a műhely két-három másik munkatársa csinálja. Körülbelül 5–10 perc, amíg egy mézeskalács teljes díszbe öltözik, a már említett karácsonyi szezonban ez napi 10–14 óra munkát is jelent. Megrendelőik között sokan vannak olyanok, akik saját munkájukkal töltenek el hasonlóan sok időt, és nincs idejük otthoni mézeskalácssütésre. Orsolya és Barbara alapfilozófiája, hogy semmi olyan megrendelést nem vállalnak el, amely eltér értékrendjüktől. Ami viszont nagyon is összecseng filozófiájukkal, az a Csodalámpa Alapítvány támogatása. Az alapítvány hosszan beteg gyermekek kívánságait teljesíti támogatók közreműködésével, a gyerekek pedig a Gyöngyös Mézes Manufaktúra által készített, csodalámpa formájú mézeskalácsokkal köszönik meg a támogatók segítségét.

Ez a cikket az Éva magazin 2009-es Adventi különszáma számára írta Lovászi Ildikó. Fotó: Batár Zsolt, tárgyfotó: Reichel Tamás

« vissza



Kommentek



Ajánlott cikkek ebben a témában

Jaj, mit kezdjek a maradékkal?

Ebédfőzéskor nehéz kiszámítani az ideális mennyiséget. Mi ezeket készítenénk a megmaradt alapanyagokból, és te?

2014. 04. 21. 15:21

Klasszikus és mégis más: húsvéti menü

Lazac, bárány, saláta, répa. Nálatok mi kerül az asztalra húsvétkor?

2014. 04. 19. 08:09

Zöld teás sókéregben sült gyömbéres-citromfüves durbincs

Durbincs helyett készítheted pisztránggal is.

2014. 04. 18. 08:23

2014. 04. 17. 19:56

Így vasaltak régen
Mennyivel könnyebb vasalni ma, mint egy-két ezer évvel ezelőtt!

2014. 04. 17. 10:09

Gyönyörű tavaszi virágcsokrok
Tulipán egész évben kapható, de más hozzávalók is elérhetők a virágpiacokon.

2014. 04. 16. 11:20

A csokinyuszi se rossz, de én jobb szeretem nézni a rügyező fákat
Gyermekkorom legrettegettebb ünnepe volt a húsvét. Apám, aki a szalonnát is szalonnával ette, a nagyhét alatt rá volt kényszerítve az üres levesekre és főzelékekre...

2014. 04. 11. 10:20

Még sohasem ment ilyen simán a húsvéti készülődés!
Rengeteg húsvéti recept, dekó- és kézimunkatipp az Éva új iPad-alkalmazásában és az evamagazin.hu/husvet oldalon.

2014. 04. 09. 10:40

Hogyan keletkezett a kutya?
Minden pár ezer éve kezdődött, amikor is egyik ősünk hazavitt magával egy farkaskölyköt...













„Én azt hiszem, megint a Müller 20%-os kupont fogom kihasználni, az éri meg a legjobban."

Pócsik Anita levele a májusi Évában.

„azonnal kedvet kapunk mi is az alkotáshoz."


Készítsd el te is:
Színes mobiltelefon dekortapasszal
Tetszik nekünk: Közösségi iroda
Gyermekkel is lehet dolgozni a szegedi közösségi irodában...
Sok kicsiből sokra futja
Tegyünk lépéseket az emberi méltóságért, fussunk együtt.


XIXO Ice Tea - Az Év Terméke
Az Év Terméke 2014 díjjal jutalmazták a XIXO jegesteákat
Mézes Mackó Büfé a Szamosnál
A Szamosnál újra kaphatók a egykori Mézes Mackó hidegkonyhai termékek! Sőt online is rendelhetők.
TEDx Danubia
Költészet, művészet, rap, színház, stand up comedy = SLAM POETRY


A kardiózás legmenőbb módja
Ne csak a bringán tekerj és a futópadon kocogj. Tedd élvezetesebbé a kardiót ezekkel a szívgyorsító, kalóriaromboló saját testsúlyos mozdulatokkal. még több

Vega burger
Az készen kapható vegetáriánus pogácsa elég rossz. Ha éppen nem esne jól egy szaftos marhaburger, akkor mindenképp próbáld ki ezt a zöldséges változatot, melynek recepjét Kyle Bailey, a Bluejacket étterem séfje hozta el. még több

5 ok, hogy bringázz a munkába
Ha az egyetlen kerékszetted a kocsidon van, akkor gondold ezt át újra. A kerékpárral közlekedés valójában ötször biztonságosabb, mint a vezetés, egy londoni kutatás alapján. még több

Nemzetközi Sporttudományos – Erőnléti Edző Konferencia
Kicsit sikerült eltűnnöm az elmúlt hetekben a blogról, ezért elnézéseteket kérem. Próbálok időt szakítani arra, hogy írjak ide pár sort, mégis nehéz a PhD-s, fitnesz iskolás, sportakadémiás, személyi edző, erőnléti edző, stb. teendők mellett. még több

Te is meg tudnád csinálni?
Egy építőipari munkás egy lángban álló ház két erkélye között hintázott, hogy mentse az életét. Te is képes volnál erre? Győződj meg róla magad! még több

500 ismétléses kihívás
Elég állóképesség és akarerő van benned ehhez az 500ismétléses kihíváshoz? A túrázás sokkal több mint egy egyszerű felfelé menet. A csúcsteljesítményhez izomállóképességre, törzsstabilitásra, aerob állóképességre és egy nagy adag elhatározásra van szükség. még több

Csinálj csipszet!
A zsíros roporgtatnivaló helyett inkább csinálj egészségesebb csipszet. Még krumpli sem kell hozzá! Minimális erőfeszítéssel isteni kaját ehetsz, bűntudat nélkül. még több

Az egészséged a bélflórádban rejlik 3.
„A bélflórában a jó és rossz baciarány 85:15 lenne, de sokunknál ez épp a fordított értékhez közelít.” magyarázza dr. Steven Lamm, New York University férfi egészségügyi központjának igazgatója. A tudósok csak pár éve kezdték kutatni, mi is történik odabent, de már most úgy tűnik, nem csak az emésztésünkre vannak hatással. még több

A fehérje olyan káros, mint a cigaretta?
Egy új kutatás őrületes visszhangott keltett világszerte. Dr. Spencer Nadolsky, az examine.com szakértője viszont megmondja, miért nem kell a kukában landolnia a csirkemellnek. még több

Úgróköteles edzésterv
Csak emlékeztetünk: nem vagy Rocky Balboa! Sőt, ha csak egy lábbal hajtanád a kötelet mint Apollo Creed vagy Drago, előbb-utóbb megfájdulna a térded. A sérülésmentes változatra vonatkozó instrukció a következő: (1) Húzd ki magad, (2) érkezz páros lábra és (3) és időben hagyd abba, mondja Bill Hartman személyi edző, az Indianapolis Fitness and Sports Training társtulajdonosa. még több



Életre kel a tavasz a MOM Parkban
A MOM Park Húsvéti Napokon nyereményjáték is várja a vásárlókat...
Ismerd meg a Bubbles Club háziasszonyát!
A Danubius szállodalánc új családbarát klubja, a Danubius Bubbles Club háziasszonyi szerepére Farkasházi Rékát kérte fel.
Húsvéti csináld magad melléklet, 20%-os H&M kupon az áprilisi Évában!
Március 18-tól az újságárusoknál!

interjú divat gluténmentes horoszkóp ingyenesen letölthető ipad játék jóga kávé kölyök kutya lakberendezés mai tipp Mit főzzek ma? nyaralás nyereményjáték recept pszichológia szépség és divat szépség Szerkesztői levél szingli táborkereső vásárlás Pócsik Anita fotó mindjárt péntek advent ajándék anti-aging édesség életem könyvei öko bicikli ősz dekoráció DIY forró levesek gebegyerek gyereknevelés gyors receptek hétvége instagram iskola karácsony menü Nényei Borbála programajánló psziché sütőtök spórolás társadalom tél utazás vicces videók webshop párkapcsolat test és lélek nők elleni erőszak magyar gyártmány közösségi oldalak iskolamelléklet boldogság csináld magad kreatív Pinterest közösségi média Boldogság egészség film gyerekszáj időbeosztás kézápolás könyv plus size zoo



Social Travel Summit Lipcsében!
A Német Turisztikai Hivatal a konferenciát az Utazási bloggerek kollektívájával közösen rendezi meg.
Nézegess minket a Pinteresten is!
Ha angolul kicsit bonyolult volt, itt a jó hír: mostantól magyarul is elérhető a Pinterest.
Éva Húsvét – Mollie Makes sablonok
Töltsétek le és induljon a kreatív móka!


Megújult az iskolakeresőnk!
Ezentúl olvasóink értékelhetik az adatbázisban szereplő iskolákat, óvodákat!
Új krimi-komédia a Játékszínben
Furmányos kis komédia a „Nyolc nő"...
Ismét Budavári Húsvéti Sokadalom
Állatsimogató, mesekert, labirintus... sőt, Gryllus Vilmos, Kolompos, Ferenczi György és a Rackajam, Balkan Fanatik, Szalóki Ági koncert is lesz!





PROMÓCIÓ
MAI TIPP

Program és utazás

Szépség és divat

Otthon

Öko

Családi kassza
PSZICHÉ

Család

Sorozat

Test és lélek

Párkapcsolat

Társadalom
KONYHA

Spájz

Hagyományos receptek

Mit főzzek ma?
ÉVA TV
JÁTÉK

Töltsd le!

Játssz és nyerj

Csináld magad!

Kupon

Írj nekünk! (evamagazin (a) marquardmedia.hu)
Adj nekünk tanácsot! (evamagazin (a) marquardmedia.hu)
Szépség (evaszepseg (a) marquardmedia.hu) | Divat (evafashion (a) marquardmedia.hu)

Keress minket a Google+-on is!

Jelentkezz!
Címlapon az olvasó! | Gardrób (evafashion (a) marquardmedia.hu)

Előfizetői ügyfélszolgálat

© 2014 Éva Magazin | Marquard Média Magyarország
Impresszum | Adatvédelem és jogi nyilatkozat | Kapcsolat

Tilos az ÉVA Magazin bármely fotójának, írott anyagának vagy részletének a szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése!

Látogass el a többi kiadványunk honlapjára is:
InStyle | JOY | SHAPE | DesignRoom | LATTE.hu - A nőies oldalad | CKM | PLAYBOY