Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Foglald le a szállásod 2016-ra már most!
116. oldal
Budapest 0°C

Hirdetés

Mézeskalács szívvel-lélekkel (és recepttel)

Láng Orsolya és Barbara mézeskalács-készítők azt mondják, rutinjuk ellenére nekik is csak akkor sikerül jól a kalács, ha szívüket-lelküket beleadják.


2011. 09. 03.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Hirdetés

A legtöbben karácsony előtt fogunk neki a mézeskalácssütésnek, van azonban egy testvérpár, akiknek az egész évét végigkíséri ez a sütemény. Láng Orsolya és Barbara mézeskalács-készítők azt mondják, rutinjuk ellenére nekik is csak akkor sikerül jól a kalács, ha szívüket-lelküket beleadják.

Hírverés nélkül
A Láng nővérek 2001-ben indították el a Gyöngyös Mézes Manufaktúrát. Megrendelésre készítenek mézeskalácsot ünnepekre – a karácsonyon kívül húsvétra, anyák napjára, Mikulásra –, gyerekzsúrokra és céges ajándéknak. Nem hirdetik, reklámozzák magukat sehol, a hírük szájról szájra terjed, mára mégis elérték azt, hogy a főszezonban – ami természetesen a szeptembertől decemberig tartó karácsonyi – sok ezer mézeskalácsot rendelnek tőlük. Aki ugyanis egyszer már vásárolt náluk, az általában törzsvevővé válik, és hozza a további kuncsaftokat is.

Ha a sütéshez kaptál kedvet,
Orsi mézeskalács "alap" receptjét itt találod.




Óvoda és marketing
Az egész egy ovis találkozóval kezdődött. Amikor Karlóczai Mariann, az ismert óvónő bezárta a magánóvodáját, meghívta az összes korábbi óvodását, köztük Orsolyát is. Az akkor majdnem 80 éves óvó néni azt kérte, mindenki vigyen magával valamit, amit saját kezűleg készített. Orsolyának éppen nem sok ideje volt a kézműveskedésre, már majdnem úgy alakult, hogy üres kézzel megy, amikor édesanyja eszébe juttatta, hogy megvannak még azok a mézeskalács-figurák, amelyeket karácsonyra csinált a családtagoknak. A szokásosnál nagyobb méretű figurák aranyszínűre befújt toboz karját-lábát selyemszalag tartotta a testükhöz, és a találkozón olyan sikert arattak, hogy három volt ovis is rendelt Orsolyától mézeskalácsot. Ő akkor marketinggel foglalkozott, és jól tudta, milyen gondot okoz a nagy cégeknél minden évben, hogy mit adjanak a munkatársaknak karácsonyi ajándékba. Valami olyat, ami kedves, személyre szóló, és jól jelképezi a törődést is. Orsolya pedig valami olyasmit szeretett volna létrehozni, amivel valós értéket teremt.

Csak tiszta forrásból
Így kezdett Orsolya és Barbara mézeskalácsot készíteni. Eleinte kézzel vágták ki a formákat, ma már sokféle réz szúróformával dolgoznak, amelyeket iparművész alkot az ő rajzaik alapján. Ami nem változott: minden egyes munkafolyamatot kézzel végeznek. – Csak csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozunk, nincs kompromisszum – mondja Orsolya, aki cukrász nagypapájától örökölte a sütés-főzés iránti szenvedélyét. Nem tagjai népművészeti egyesületeknek és nem hagyományos motívumokkal díszítenek. Saját díszítőelemeket találtak ki, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak. Több hagyományos recept ötvözéséből alakították ki a tésztájukat. Fontos szempont volt, hogy nagy legyen a méz aránya, és hogy semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön bele. Ezért háztáji minden alkotórész a mézeskalácsaikban – a mézet például Kalocsa mellől hozzák.

Még a selejt is kapós
Még a liszt minősége sem mindegy, olcsóbb lisztből ugyanis nem lesz jó a végeredmény. De van még egy összetevő, ami nagyon fontos. Ha a sütőnő nem olyan szeretettel, jóindulattal fog hozzá a tészta készítéséhez, ahogy kell, akkor vacak lesz a kalács – magyarázza Orsolya. – Előfordult, hogy Barbarának rossz kedve volt, és a hab, amit díszítéshez csinált, leugrott a sütiről. Csak akkor lesz jó a mézeskalács, ha minden egyes darab „szerelemgyerek”. A megrendelők persze nem kapnak a nem megfelelőnek ítélt darabokból – a munka ilyenkor kezdődik elölről, a „selejtet” pedig a saját és a környékbeli gyerekek kapják, de a család berni pásztorának is jut belőle jutalomfalat, valamint az állatorvos is segít szétosztásukban. A gyerekek sokat vannak a műhelyben édesanyjukkal, a négy és fél éves kislány már el tudja mondani a mézeskalács-készítés folyamatát. Neki is és két és fél éves öccsének is ez az illatos mézeskalács volt az első szilárd táplálék, amit 5 hónaposan megízlelt.

Csak jó célokra
Orsolya életét a gyerekek és a Gyöngyös Mézes Manufaktúra töltik ki, Barbara főállásban gyógyszerészként dolgozik, ő a hétvégéit szánja a díszítésre, amit a nővérével együtt végez. A gyöngyözés külön munkafázis, ezt a műhely két-három másik munkatársa csinálja. Körülbelül 5–10 perc, amíg egy mézeskalács teljes díszbe öltözik, a már említett karácsonyi szezonban ez napi 10–14 óra munkát is jelent. Megrendelőik között sokan vannak olyanok, akik saját munkájukkal töltenek el hasonlóan sok időt, és nincs idejük otthoni mézeskalácssütésre. Orsolya és Barbara alapfilozófiája, hogy semmi olyan megrendelést nem vállalnak el, amely eltér értékrendjüktől. Ami viszont nagyon is összecseng filozófiájukkal, az a Csodalámpa Alapítvány támogatása. Az alapítvány hosszan beteg gyermekek kívánságait teljesíti támogatók közreműködésével, a gyerekek pedig a Gyöngyös Mézes Manufaktúra által készített, csodalámpa formájú mézeskalácsokkal köszönik meg a támogatók segítségét.

Ez a cikket az Éva magazin 2009-es Adventi különszáma számára írta Lovászi Ildikó. Fotó: Batár Zsolt, tárgyfotó: Reichel Tamás

olvasd el ezeket is
Kommentek
ÉVA MAGAZIN
Megjelent az Éva Magazin január-februári száma!

Megjelent az Éva Magazin január-februári száma!

Beleolvasok
Hol kapható?

Ezeket olvastad már?

Chai latte házilag, 10 perc alatt – itt a recept

Nincs is jobb téli finomság, mint egy csésze forró, fűszeres chai latte! És ráadásul otthon is elkészítheted – ha még nem próbáltad, meg fogsz lepődni, milyen könnyű.

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló az aktuális Éva magazinból
Beleolvasok
Kormos Anett búcsúja
42. oldal
Nézd Meg ezeket Is

8 gyors, könnyű, sokszínű ízbomba, hogy jólesően pihentesd a szervezeted így tél közepén

Mit főzzek ma?

2016. 01. 08.

0

Éva magazin

Ha egy kicsit is hallgatsz a szervezetedre, ezeket fogyasztod télen. Könnyen elkészíthető téli receptek igazi szuperételekből!

Karácsonyi elő-para: mit kezdj majd a megmaradt ételekkel?

PROMÓCIÓ

2015. 12. 22.

0

Közeleg a karácsony, egyre hosszabb a karácsonyi menüsorhoz készülő bevásárló lista, és már most azon aggodalmaskodsz, hogy mit fogsz kezdeni a rengeteg megmaradt étellel.

Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept

Hagyományos receptek

2015. 12. 21.

0

Éva magazin

Ez az ősi karácsonyi édesség, amelyet gyümölcskosár néven szoktak emlegetni magyarul, hagyományosan hússal – többnyire marhahússal – készült, innen a neve (a mince vagdalt vagy darált húst jelent); csak a 19. században kezdett eltűnni a hús a kosárkákból.

A karácsonyi gyümölcskenyér eredeti receptje

Hagyományos receptek

2015. 12. 03.

0

Éva magazin

Tudtad, az egykoron böjti süteményről, a Christstollenről 1329-ből is vannak írásos emlékek?
olvasd el ezt is

Hírlevél

Developed by MarquardDigital

A kereséshez kezdj el gépelni!