Mi lesz velünk?! 20 év alatt felére csökkenhet a világ kávétermelése

Mi lesz velünk?! 20 év alatt felére csökkenhet a világ kávétermelése
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A kávécserje fokozottan érzékeny az éghajlatváltozásra, ezért 2050-re körülbelül felére csökken azon földek összterülete, ahol termeszhető lesz.

A kávécserje kényes jószág: csak olyan trópusi éghajlatú területeken képes megteremni, ahol a hőingadozás, az eső és a talaj is megfelelő – állítja egy 2014-es tanulmány. Éppen ezért ez a növény különösen ki van szolgáltatva a klímaváltozásnak. Az átlagos középhőmérséklet növekedése és a kiszámíthatatlan esőzés következtében nagyon sok kávéültetvényt be kell majd zárni, és a termesztőknek új helyre kell költözniük – többnyire magasabban fekvő területekre – vagy más növényeket kell ültetniük, ha meg akarnak élni valamiből.

Az eredmény az lesz, hogy összességében kevesebb lesz a kávé, annak más íze lesz (és nem feltétlenül jobb), következésképp többet is kell majd fizetnünk egy csésze feketéért.

Ez a változás tömegeket érint majd. A világon több kávérajongó él, mint valaha (amin nem lehet csodálkozni, hiszen több ember is él a Földön, mint valaha). Több mint 2,25 milliárd csésze kávé fogy naponta, és a kávé iránti igény 2050-re akár 150 százalékkal (vagyis két és félszeresére) fog nőni.

Kávéültetvény Kenyában
forrás: Getty Images
Kávéültetvény Kenyában
Edmund Lowe és Ann Sothern a Grand Exit című filmben (1935)
forrás: Getty Images
Edmund Lowe és Ann Sothern a Grand Exit című filmben (1935)

Muszáj tehát azonnal megvédeni a kávéültetvényeket és a kávéipart, s az iparág legfontosabb szereplői komoly lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy fenntarthatóvá tegyék a kávéfogyasztást. Ennek következtében vezették be a Sustainable Coffee Challenge (Fenntartható Kávé Kihívás) intézményét 2015-ben azzal a céllal, hogy a kávé a Föld első fenntartható mezőgazdasági terméke legyen. Már ma is a világon a kávé 48 százalékát a fenntarthatósági elvre figyelemmel termesztik. Az elmúlt két évben pedig kutatások próbálják felmérni a kávétermesztésre alkalmas területeket. Nemrég egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsonyabban fekvő területeken termesztett kávé eleve adaptálódik a helyi viszonyokhoz.

A kávétermesztés prominens szereplői nagyobb összegeket is terveznek befektetni többek között a kutatásba, a termesztők támogatásába és a fenntarthatósághoz szükséges források előteremtésbe.

Fogyasztóként te is sokat tehetsz: tájékozódhatsz, hogy a boltokban vagy kávéházakban vagy más vendéglátóhelyeken kapható kávé a fair trade elvének megfelelően került-e forgalomba, illetve fenntartható körülmények közt készült-e, így azokat a termelőket támogathatod, bárhol dolgoznak is a világon, akik a kávé fennmaradását segítik elő. Ezen kívül ellátogathatsz a sustaincoffee.org website-ra és ott megoszthatják a közösséggel a kávéfogyasztással kapcsolatos tapasztalataidat.


Tudd meg ezeket is a kávéról:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
12 dolog, amit mibe, hogy még te se tudtál a kávéról

mashable.com

50 dolog, amit simán megtehetnél, ha nem aggódnál tovább a tested miatt

Nem azért, mintha hibás lennél azért, mert aggódsz. Csak hogy tudd.

Halloweeni partira rémisztő ufó szemet készíts! Ráadásul finom

Üres kézzel nem illik menni, vendéget fogadni, ez pont elég rémisztő lesz a bulira.

Így spórolhatsz a babaholmikon – 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft