Mi lesz velünk?! 20 év alatt felére csökkenhet a világ kávétermelése

Borítókép: Mi lesz velünk?! 20 év alatt felére csökkenhet a világ kávétermelése Forrás: Getty Images
A kávécserje fokozottan érzékeny az éghajlatváltozásra, ezért 2050-re körülbelül felére csökken azon földek összterülete, ahol termeszhető lesz.

A kávécserje kényes jószág: csak olyan trópusi éghajlatú területeken képes megteremni, ahol a hőingadozás, az eső és a talaj is megfelelő – állítja egy 2014-es tanulmány. Éppen ezért ez a növény különösen ki van szolgáltatva a klímaváltozásnak. Az átlagos középhőmérséklet növekedése és a kiszámíthatatlan esőzés következtében nagyon sok kávéültetvényt be kell majd zárni, és a termesztőknek új helyre kell költözniük – többnyire magasabban fekvő területekre – vagy más növényeket kell ültetniük, ha meg akarnak élni valamiből.

Az eredmény az lesz, hogy összességében kevesebb lesz a kávé, annak más íze lesz (és nem feltétlenül jobb), következésképp többet is kell majd fizetnünk egy csésze feketéért.

Ez a változás tömegeket érint majd. A világon több kávérajongó él, mint valaha (amin nem lehet csodálkozni, hiszen több ember is él a Földön, mint valaha). Több mint 2,25 milliárd csésze kávé fogy naponta, és a kávé iránti igény 2050-re akár 150 százalékkal (vagyis két és félszeresére) fog nőni.

Forrás: Getty Images
Kávéültetvény Kenyában
Forrás: Getty Images
Edmund Lowe és Ann Sothern a Grand Exit című filmben (1935)

Muszáj tehát azonnal megvédeni a kávéültetvényeket és a kávéipart, s az iparág legfontosabb szereplői komoly lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy fenntarthatóvá tegyék a kávéfogyasztást. Ennek következtében vezették be a Sustainable Coffee Challenge (Fenntartható Kávé Kihívás) intézményét 2015-ben azzal a céllal, hogy a kávé a Föld első fenntartható mezőgazdasági terméke legyen. Már ma is a világon a kávé 48 százalékát a fenntarthatósági elvre figyelemmel termesztik. Az elmúlt két évben pedig kutatások próbálják felmérni a kávétermesztésre alkalmas területeket. Nemrég egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsonyabban fekvő területeken termesztett kávé eleve adaptálódik a helyi viszonyokhoz.

A kávétermesztés prominens szereplői nagyobb összegeket is terveznek befektetni többek között a kutatásba, a termesztők támogatásába és a fenntarthatósághoz szükséges források előteremtésbe.

Fogyasztóként te is sokat tehetsz: tájékozódhatsz, hogy a boltokban vagy kávéházakban vagy más vendéglátóhelyeken kapható kávé a fair trade elvének megfelelően került-e forgalomba, illetve fenntartható körülmények közt készült-e, így azokat a termelőket támogathatod, bárhol dolgoznak is a világon, akik a kávé fennmaradását segítik elő. Ezen kívül ellátogathatsz a sustaincoffee.org website-ra és ott megoszthatják a közösséggel a kávéfogyasztással kapcsolatos tapasztalataidat.

Tudd meg ezeket is a kávéról: