Csomagolásmentes üzlet? Lehetséges!

Borítókép: Csomagolásmentes üzlet? Lehetséges! Forrás: Pinterest
A hulladék tekintélyes része csomagolóanyagokból keletkezik. Van már olyan üzlet, amelyben mindent kimérve adnak, igaz, Texasig kell elzarándokolnunk érte.

Reduce, Reuse, Recycle, azaz Csökkentsd, Használd újra, Hasznosítsd újra! Ha még nem tetted volna, érdemes megismerkedned ezzel a környezetbarát szlogennel, merthogy a sorrend tekintetében is útmutatást ad a helyes otthoni hulladékgazdálkodáshoz. Először tegyél róla, hogy minél kevesebb hulladékot termelj; ha mégis keletkezett ez-az, akkor ne dobd ki azonnal, hanem használd újra (például ha kifogyott a tojástartó kartonból a tojás, vidd magaddal a piacra, ahol darabonként adják), és ha már nem tudod tovább használni, akkor jöhet a szelektív gyűjtő.

A „csökkentsd” fázisra épít ez a „nopack” élelmiszerbolt Texasban, amelyben mindent, de mindent kimérve adnak. Íme a videó:

This Grocery Store Is Perfect For People Who Love The Environment

This Grocery Store Is Perfect For People Who Love The Environment

Posted by BuzzFeed Video on Friday, February 17, 2017

Ebben az üzletben a kimért árukhoz külön üveget, palackot, dobozt is lehet kapni, amelyet később visszahozhat a vásárló, hogy újra ebbe tegye a következő adagot. De rögtön saját dobozba is tehetjük az árut.

A videóból kiderül az is, hogy az átlag amerikai 7119 kiló hulladékot termel évente. Európában ez az arány 477 kiló (2015-ös adatok szerint).

Magyarországon nemrég nyílt egy noPack üzlet, de alig egy évvel később bezárt.