Így biztosan megmaradnak a fűszerek virágcserépben: 6 tipp

Borítókép: Így biztosan megmaradnak a fűszerek virágcserépben: 6 tipp
Egyszerű tanácsainkkal sokáig élvezheted a friss fűszereket az erkélyeden és a konyhádban is!

Snidling a vajas kenyérre? Tárkony a raguba? Petrezselyem agombához? Majoránna a krumplilevesbe? De jó lenne mindezt frissen szedni a saját – kert híján – ablakunkban, erkélyünkön, teraszunkon! Egyáltalán nem lehetetlen, csak kövesd ezeket az egyszerű lépéseket!

1. Válaszd ki a megfelelő cserepet!


A praktikus tálcával aterített asztalon is elhelyezheted a friss fűszereket.

Gondoskodj róla, hogy annak az edénynek az alja, amelybe a földet rakod, ki legyen lyuggatva, különben a locsolóvíz megül benne, befülled, rothadást indíthat be. Ami a méretét illeti: legyen a lehető legnagyobb és legmélyebb! A nagyobb tömegű talaj tovább marad nedves, kevesebb öntözést igényel, és kényelmes helyet biztosít a növényeknek az erőteljes gyökérzet kifejlesztéséhez. Ha több kisebb átmérőjű cserepet választasz, akkor is fontos amélység.

2. Készíts látványtervet!
Ehhez nem árt előre tudni, hogy fog kinézni az ártatlan pici palánta, amikor már szép nagyra nő. Ha egy nagyobb tárolóba fogsz többféle növényt ültetni, akkor úgy tervezd meg az elhelyezésüket, mint ahogy a vázában a vágott virágét szoktad: középen egy magasabb, színesebb, impozánsabb zöldség (például koktélparadicsom vagy csilipaprika, bazsalikom vagy kapor), körülötte pedig alacsonyabb termetű szépségek: petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, citromfű, koriander, oregánó, snidling, menta – bár utóbbival csak óvatosan, mert hajlamos benőni az egész virágtartót.

3. Vásárolj jó fajtákat!
Csak olyan fűszernövényeket ültess, amilyen fűszereket tényleg használni szoktál a főzéshez. Pici helyen gazdálkodó hobbikertész jobban jár, ha a magvetés ősi művelete helyett a hozzáértő gazdák által előnevelgetett palántákat ülteti el. Piacon vagy szakboltban érdemes palántát vásárolni, ahol el tudnak igazítani a növényke igényeiről is. Figyelj a névben megbúvó megjelölésekre is: a„törpe”, „apró levelű”, „bokros” vagy „futó” segít elképzelni a kifejlett növényt. Ha megbízható helyen mégis vetőmagot veszel, a zacskón jelölik meg, hogy milyen talajt, milyen körülményeket kedvel az adott növény. Vedd figyelembe, hogy a te ablakodban, teraszodon mennyi a napsütötte órák száma, mi a helyzet az árnyékossággal, a szélvédettséggel, a huzatossággal.

4. Készítsd elő a virágtartót!
Az alján teríts szét egy réteg kavicsot vagy apróra tört cserepet, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a fölösleges víz lefolyjon. Általános virágfölddel borítsd be, ez is megfelel, különösen ha afűszernövények kedvéért egy kis homokkal dúsítod. Csak annyi földet tegyél egy-egy cserépbe, hogy a pereme és a föld között maradjon úgy kétujjnyi távolság, különben a víz túlcsordul, kifolyik. Lapogasd le a földet atenyereddel, hogy tömörebb legyen. Az előkészített cserepeket vagy ládákat rakd végleges helyükre. Ezután locsold meg aföldet, a vizes talajú tárolók már nehezen mozgathatók.

5. Elő a szerszámokkal!


Egy kis ásó elegendő lehet, ha könnyű, erős anyagú és rozsdamentes.

Valójában egyetlen szerszámra van szükség: egy hegyes kis kézi ásóra, a többit az ujjaid megoldják. Az előkészített cserepek földjének tetején először a bolti pohárkával együtt helyezd el, rendezd el a palántákat – a tervet gyakran felülírja a valódi látvány. Hagyj elegendő távolságot a tövek között, ne felejtsd el, hogy folyamatosan nőni fognak! Ha elégedett vagy az eredménnyel, az ásóval készíts akkora lyukat egy-egy pohárka helyén, amelybe apalánta a földlabdácskával együtt kényelmesen belefér. A pohárkát nyomd össze, óvatosan emeld ki belőle a növényt és helyezd bele az előkészített lyukba, majd alaposan lapogasd le körülötte a földet, hogy stabilan álljon. Amikor egy-egy tartóval kész vagy, öntözd meg alaposan, hadd csöpögjön ki a víz az edény alján.


A cserepek közelében mindig legyen egy olló, hogy bármikor szüretelhess.

6. Ápold, gondozd, fogyaszd egészséggel!
Fűszerkertecskédet mindig locsold meg, ha száraznak érzed a talaját: jó mélyen dugd bele az ujjad a földbe, még az ujjbegyednek is nedvességet kell tapintani. Nyáron valószínűleg naponta szükség van locsolásra. Néha adj a növényeknek valamilyen szerves tápot. Amikor szükséged van rá, bátran csippents le néhány levélkét, vagy vágj le egy adag petrezselymet, metélőhagymát (a snidlingből csak ollóval nyisszants le) – ha jól érzi magát, akkor a növényke új meg új hajtásokat hoz egész nyáron.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Europress, Éva magazin