Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avarégetés? Büdi, ráadásul nem is lehet bármikor. Ezen kívül más okból is jobb a komposztálás.

A komposztálással nemcsak a növényeinkkel teszünk jót, hanem az oly sokat nyúzott környezetet és saját egészségünket is védelmezzük.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,komposzt kosár,

Égetni vagy nem égetni
Gyermekkorom legelbűvölőbb élménye nagy---apám virágos- és zöldségeskertje volt. Éreztem, hogy rejtelmek lengik körül, de nem értettem. Egyszer az öreg beavatott a kert titkába. Tavasztól őszig saját maga keverte a komposztot a növényeinek. Belerakott falevelet, fűnyesedéket, konyhai zöldhulladékot, faforgácsot, néha megöntözte egy kis vízzel, és az is előfordult, hogy megspékelte pár gilisztával. Egyetlen dologra kellett ügyelni: hogy ne kerüljön bele gaz, illetve beteg növény. A növények meg is hálálták a szerető gondoskodást. De akinek nincs vidéki nagypapája, annak sem kell messzire mennie tudnivalókért. A természetnek mindenre van válasza. Az erdőben a lehullott levelek, az aljnövényzet, a letöredezett ágak szép lassan elrothadnak, és önmagukat nyújtják táplálékul az ott élő fáknak, cserjéknek, de még az évelő növényeknek is. Szerencsére az erdőben senki sem gyűjti be és égeti el, merő rendszeretetből, ezeket az értékes tápanyagokat.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,avarégetés,komposztálás,

Miből lesz a komposzt?
Megfelelő növényekből. Először is el kell döntenünk, hogy a két lehetséges komposztfajtából melyiket akarjuk. A vegyes komposzt nélkülözhetetlen kelléke a zárt és sötét, jól szellőző komposztáló, itt ugyanis a főszerep a baktériumoknak jut, melyek ilyen körülmények között a legaktívabbak. A vegyes komposztáló általában fából vagy műanyagból készül, hasáb alakú, és tető zárja. Műanyag tárolót – melynek nagy előnye, hogy időtálló és könnyű kezelni – bármelyik kertészeti árudában be lehet szerezni. Ebbe aztán belezúdíthatunk konyhai zöldhulladékot, tealevelet, kávézaccot, tojáshéjat, szecskázott ágakat, faleveleket, fűnyesedéket, szalmát, növények rostos szárát. Jobb eredményt kapunk, ha 30 centinként szerves trágyával dúsítjuk az egyveleget. Figyelem! Nem kerülhet bele nyers és főtt hús, macska- vagy kutyaürülék, beteg növény, gaz. Még egyszerűbb megszerkeszteni a levélkomposztot, mert azt bármilyen építményben elhelyezhetjük. Elég, ha négy cölöp köré körkörösen (a kerítéshez használt dróthálónál valamivel sűrűbben szövött) tyúk-hálót rögzítünk, vagy néhány deszkából ládát barkácsolunk – tető sem kell rá, hiszen a lombok komposztálását gombák végzik, és a műveletnek nem árt a fény. Vízre – bár nem sokra – mindkét típusú komposztálásnál szükség van, hogy segítsük a növények békés rothadását. A komposzttárolót érdemes árnyékos helyre telepíteni, ne-hogy kiszáradjon értékes tartalma.

Tipp: Felgyorsíthatjuk az erjedési folyamatot, ha nagyon apróra szecskázzuk a komposztálandó növényeket, illetve gyakran forgatjuk a masszát.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,komposzt,komposztláda,

Tudnivalók a levelek bomlásáról
Ha a kertben több lehullott lomb keletkezik, mint amennyit fel tudunk használni a vegyes komposzthoz, akkor sem kell máglyát raknunk: csináljunk levélkomposztot! Ehhez lényegében nem kell más, csak türelem, rámehet két év is, amíg a lignintartalom elbomlik és a levélkomposzt elkészül. Könnyen komposztálódik a juhar, a hárs, a nyír, a gyümölcsfák, a mogyoró levele. Nehezen bomlik a gesztenye, a nyár, a tölgy, a bükk, a platán levele. A diófalevelet sok kert-barát nem szereti, mert amíg nem bomlik le teljesen, a benne maradó csersav és juglin akadályozza a többi növény növekedését. De aki nem siet, az nyugodtan használhat diófalevelet is, hiszen teljes rothadás során az ártalmas vegyületek is lebomlanak.

Tipp: Fák és cserjék alján hagyjuk meg az avart, hiszen télen védi a növényeket, gátolja a talaj kiszáradását, és gondoskodik a tápanyag-utánpótlásról. További előny, hogy a 10 centi vastag talajtakarás távol tartja a területtől a gyomnövényeket.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,

Komposztteszt
Nem tudod eldönteni, hogy a komposzt elég érett-e? Vegyél ki egy lapos tálba kisebb mennyiséget, és szórd be gyorsan csírázó magvakkal, amilyen a mustár vagy a zsázsa. Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a növények, kész a nagy mű! Ha viszont a magvak kiégnek, akkor a komposzt túl erősre sikerült, és csak földkeveréknek alkalmazható.

Szakmai segítség
Kerületek, lakóközösségek, családok munkáját segíti a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, mely komposztálótartályokat és rácsokat kölcsönöz, szakmai tanácsot ad és ellenőrzi a szakszerű használatot. www.szike.zpok.hu

Szöveg: Németh Anikó, Fotó: Jupiterimages, Profimedia.hu

Vízesések a Föld körül: 7 szédületes fotó

Esőkabát kötelező! Következzenek a világ legpazarabb vízesései egyetlen képgalériában.

Ezeknek a gyerekeknek nem volt annyira fontos az esküvőd, mint neked... És ez enyhe kifejezés

Bizony, néhányan csont nélkül ellopják a show-t az ifjú pár elől...

Fogyj együtt a kutyáddal/macskáddal, hogy mindketten sokáig egészségesek maradjatok: 5 tipp

A kutya/macska és az ember együttélése jótékony hatással van mindkét fél egészségére. Hát még ha az életmódjukra is odafigyelnek.

5 jel, amiből észre kell venned, ha valamiben rossz döntést hoztál

Legyen szó akár a karrieredről vagy a párkapcsolatodról: az ösztöneid megsúgják majd, ha valami nem klappol.

Ezt a 3 dolgot add hozzá a salátádhoz, hogy estig már ne legyél éhes

Délben még nagyon fegyelmezetten egy adag salátát ebédelsz, de estére már annyira éhes vagy, hogy legszívesebben az egész hűtőszekrényt elnyelnéd – ismerős? Pedig csak három egyszerű hozzávalón múlik...

Kövess minket

Spórolj ősszel is!

Csak 1185 Ft