Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avarégetés? Büdi, ráadásul nem is lehet bármikor. Ezen kívül más okból is jobb a komposztálás.

A komposztálással nemcsak a növényeinkkel teszünk jót, hanem az oly sokat nyúzott környezetet és saját egészségünket is védelmezzük.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,komposzt kosár,

Égetni vagy nem égetni
Gyermekkorom legelbűvölőbb élménye nagy---apám virágos- és zöldségeskertje volt. Éreztem, hogy rejtelmek lengik körül, de nem értettem. Egyszer az öreg beavatott a kert titkába. Tavasztól őszig saját maga keverte a komposztot a növényeinek. Belerakott falevelet, fűnyesedéket, konyhai zöldhulladékot, faforgácsot, néha megöntözte egy kis vízzel, és az is előfordult, hogy megspékelte pár gilisztával. Egyetlen dologra kellett ügyelni: hogy ne kerüljön bele gaz, illetve beteg növény. A növények meg is hálálták a szerető gondoskodást. De akinek nincs vidéki nagypapája, annak sem kell messzire mennie tudnivalókért. A természetnek mindenre van válasza. Az erdőben a lehullott levelek, az aljnövényzet, a letöredezett ágak szép lassan elrothadnak, és önmagukat nyújtják táplálékul az ott élő fáknak, cserjéknek, de még az évelő növényeknek is. Szerencsére az erdőben senki sem gyűjti be és égeti el, merő rendszeretetből, ezeket az értékes tápanyagokat.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,avarégetés,komposztálás,

Miből lesz a komposzt?
Megfelelő növényekből. Először is el kell döntenünk, hogy a két lehetséges komposztfajtából melyiket akarjuk. A vegyes komposzt nélkülözhetetlen kelléke a zárt és sötét, jól szellőző komposztáló, itt ugyanis a főszerep a baktériumoknak jut, melyek ilyen körülmények között a legaktívabbak. A vegyes komposztáló általában fából vagy műanyagból készül, hasáb alakú, és tető zárja. Műanyag tárolót – melynek nagy előnye, hogy időtálló és könnyű kezelni – bármelyik kertészeti árudában be lehet szerezni. Ebbe aztán belezúdíthatunk konyhai zöldhulladékot, tealevelet, kávézaccot, tojáshéjat, szecskázott ágakat, faleveleket, fűnyesedéket, szalmát, növények rostos szárát. Jobb eredményt kapunk, ha 30 centinként szerves trágyával dúsítjuk az egyveleget. Figyelem! Nem kerülhet bele nyers és főtt hús, macska- vagy kutyaürülék, beteg növény, gaz. Még egyszerűbb megszerkeszteni a levélkomposztot, mert azt bármilyen építményben elhelyezhetjük. Elég, ha négy cölöp köré körkörösen (a kerítéshez használt dróthálónál valamivel sűrűbben szövött) tyúk-hálót rögzítünk, vagy néhány deszkából ládát barkácsolunk – tető sem kell rá, hiszen a lombok komposztálását gombák végzik, és a műveletnek nem árt a fény. Vízre – bár nem sokra – mindkét típusú komposztálásnál szükség van, hogy segítsük a növények békés rothadását. A komposzttárolót érdemes árnyékos helyre telepíteni, ne-hogy kiszáradjon értékes tartalma.

Tipp: Felgyorsíthatjuk az erjedési folyamatot, ha nagyon apróra szecskázzuk a komposztálandó növényeket, illetve gyakran forgatjuk a masszát.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,komposzt,komposztláda,

Tudnivalók a levelek bomlásáról
Ha a kertben több lehullott lomb keletkezik, mint amennyit fel tudunk használni a vegyes komposzthoz, akkor sem kell máglyát raknunk: csináljunk levélkomposztot! Ehhez lényegében nem kell más, csak türelem, rámehet két év is, amíg a lignintartalom elbomlik és a levélkomposzt elkészül. Könnyen komposztálódik a juhar, a hárs, a nyír, a gyümölcsfák, a mogyoró levele. Nehezen bomlik a gesztenye, a nyár, a tölgy, a bükk, a platán levele. A diófalevelet sok kert-barát nem szereti, mert amíg nem bomlik le teljesen, a benne maradó csersav és juglin akadályozza a többi növény növekedését. De aki nem siet, az nyugodtan használhat diófalevelet is, hiszen teljes rothadás során az ártalmas vegyületek is lebomlanak.

Tipp: Fák és cserjék alján hagyjuk meg az avart, hiszen télen védi a növényeket, gátolja a talaj kiszáradását, és gondoskodik a tápanyag-utánpótlásról. További előny, hogy a 10 centi vastag talajtakarás távol tartja a területtől a gyomnövényeket.

miből lehet komposztálni,milyen a jó komposzt,

Komposztteszt
Nem tudod eldönteni, hogy a komposzt elég érett-e? Vegyél ki egy lapos tálba kisebb mennyiséget, és szórd be gyorsan csírázó magvakkal, amilyen a mustár vagy a zsázsa. Ha néhány napon belül egyenletesen kikelnek a növények, kész a nagy mű! Ha viszont a magvak kiégnek, akkor a komposzt túl erősre sikerült, és csak földkeveréknek alkalmazható.

Szakmai segítség
Kerületek, lakóközösségek, családok munkáját segíti a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, mely komposztálótartályokat és rácsokat kölcsönöz, szakmai tanácsot ad és ellenőrzi a szakszerű használatot. www.szike.zpok.hu

Szöveg: Németh Anikó, Fotó: Jupiterimages, Profimedia.hu

Fogadalom: ezen a télen NEM leszek beteg! – 8 óvintézkedés, hogy sikerüljön

Kell a fenének a napokig tartó orrfolyás! Idén harcolunk.

Napi horoszkóp november 23.: az Ikrek pontot tehetnek egy lezáratlan ügy végére, a Rákok a tökéletességre törekszenek

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

5 dolog, amit a második gyereknél már sokkal lazábban kezelsz

Legalábbis annyira, hogy nem mész azonnal a falnak. Hihi!

Forralt bor-teszt: megkerestük a Vörösmarty tér legjobbját, hogy neked már ne kelljen

Sokan szeretik a téli időszak egyik tradicionális italát, a forralt bort, ami nélkül már-már elképzelhetetlenek az adventi vásárok. Mivel sok helyen kapható és az ára is igen borsos, mi most felkutattuk, hol érdemes kortyolni belőle, hogy az idei felhozatal ne okozzon csalódást.

Meghan Markle heteken belül beköltözik a Kensington-palotába és állítólag már el is jegyezték egymást Harry herceggel

Bennfentes források szerint nem az a kérdés, hogy Meghan és Harry összeköltöznek-e, hanem hogy mikor.

13 mondat, amit a diétázók többet nem akarnak hallani

„Egyél brownie-t, direkt neked sütöttem!”

Egy áruházlánc heti egy „csendes órát” vezetett be az autista vásárlók kedvéért

Ebből a világ minden nyilvános helyiségében rendszert kellene csinálni, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak az autizmussal élőknek lenne szükségük rá!

6 beszélgetésindító téma, amiben nem esik szó az időjárásról

Az ünnepi asztal körül néha jól jöhet egy ezekhez hasonló semleges, ám érdekes témaötlet!

Ez a legfontosabb készség, amivel egy 21. századi tanulónak rendelkeznie kell

Programozni? Három nyelven beszélni? Kapcsolathálózatot építeni? Ezek mind nagyon fontos feltételek a sikerhez, de a CNN újságírója szerint van egy készség, ami mindegyiknél alapvetőbb a mai diákok számára.

Napi horoszkóp november 22.: a Szüzek magabiztosan haladnak előre, a Vízöntők kiállnak magukért

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

Minimalista karácsony, avagy 5 tipp, hogy élvezd is az ünnepet

A karácsony a te ünneped is, tehát ha van olyan eleme (legyen az főzés, ajándékozás vagy valami egészen más), ami nem tesz maradéktalanul boldoggá, akkor nyugodtan elgondolkozhatsz rajta, hogyan szabadulhatnál meg tőle. Ehhez pedig akár a minimalista életmód alapelveit is segítségül hívhatod.

Jennifer Lawrence: Amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” – ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Így szervírozz, hogy minden ünnepibb legyen! – 8 ötlet

Szinte biztos, hogy így nem kell sok maradékot elcsomagolnod másnapra...

15 másodperc alatt boldoggá tesz ez a website pusztán azzal, hogy kiszámolja, hányadik leggazdagabb ember vagy a világon

Épp most próbálod kitalálni, hogyan jöjjetek ki a hó végéig? Vacillálsz, hogy felvegyél-e egy újabb hitelt? Jó hírünk van.

Minél korábban aggatod fel az ünnepi égőfüzéreket az otthonodban, annál boldogabb ember vagy – állítja egy pszichológus

Te is úgy érzed, évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi időszak? Nos, ez nem biztos, hogy baj – jelentette ki egy pszichológus szakértő.

4 mindennapos dolog, amitől még rosszabb lesz a gyulladt, pattanásos arcodnak

Talán észre sem veszed, hogy ezeket csinálod, pedig jó lenne felhagyni velük.

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Kövess minket

Előfizetés