Így lásd át az életedet 5 lépésben

Így lásd át az életedet 5 lépésben
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Getting Things Done egyszerű eszközökkel ígér stresszmentes hatékonyságot. Az életvezetési és time management módszer kitalálója Magyarországon tart előadást és könyve is megjelenik magyarul.

Amikor ezt a cikket írom, reggel háromnegyed hat van, de már hajnali három óta fent vagyok és a megelőző vasárnap is 10 órát dolgoztam. Mégsem sikerült elkészülnöm a határidőre vállalt prezentációval, amin egyébként már másfél hete dolgozom, elhanyagolva ezzel a mindennapos prioritásaimat, amik miatt szintén lesz magyarázkodni- és mentegetőznivalóm. Valamit egész biztosan rosszul csinálok, igaz?

Olvasd el ezt is!

A Getting Things Done (magyarul kb. "elintézni a dolgokat") egy fölöttébb egyszerű time management módszer. Írd fel, hogy mi a feladatod, lásd át, hogy mi a következő lépés, végezd el, kész. A GTD 5 egyszerű szakaszra bontja a feladataink – valójában az egész életünk–átlátását, ezeket kell tudatosan végigjárni ahhoz, hogy rendet vágjunk a káoszban:

1. Rögzítés

Írj le bármit, ami eszedbe jut, mondja a GTD. Ne ígérd meg magadnak, hogy majd leírod később, mert elfelejted. Használd a számodra legkézenfekvőbb jegyzetelési módszert, legyen bár szó mobil appról vagy egy papírfecniről (a lényeg, hogy később megtaláld, amit lejegyzeteltél).

2. Tisztázás

Minél egyértelműbben írjuk le a feladatainkat, annál jobb. Ha csak annyit írok le, hogy "karácsonyi ajándékok", akkor a plázában fog eszembe jutni, hogy valójában fogalmam sincs, kinek mit akarok ajándékozni. Ezért a jegyzeteimnek lényegretörőnek, ugyanakkor amennyire lehet, specifikusnak kell lenniük. Például hasznos lenne, ha akár címszavakban leírnám, hogy melyik hozzátartozómnak milyen ajándékot tervezek adni karácsonyra.

3. Rendszerezés

Az elintéznivalókat kategória és prioritás szerint kell rendszerbe foglalni, állítja a GTD módszere. Érdemes határidőket és emlékeztetőket is beállítani, amire naptár- és projektmenedzsment-alkalmazások is rendelkezésünkre állnak. A GTD azt is ajánlja, hogy az egyes elintéznivalókon belüli prioritásokra is külön figyelmet szánjunk.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! 45 tipp halogatás ellen

4. Reflektálás

A módszer azt ajánlja, hogy napi többszöri kapcsolatban legyünk a to do listánkkal és frissítsük, ahol arra van szükség. Legyünk tisztában a következő lépéssel, válasszuk ki, mire van időnk abban a 20 percben, ami még hátravan addig, amikor el kell indulnunk a gyerekért az óvodába. A listát folyamatosan igazítani kell a napi helyzet alakulásához.

5. Cselekvés

Ha kiválasztottuk a következő teendőt, nincs más dolgunk, mint hogy elvégezzük, kizárva minden mást, legyen szó tervezésről vagy a többi feladatról. Ekkor már megengedhetjük magunknak, hogy csak az adott munkára koncentráljunk, hiszen az összes többi programpontunk beütemezve vár a sorára.

Persze amilyen egyszerű, olyan bonyolultnak is látszik elsőre, aminek az az oka, hogy nincs egy egységes táblázat, alkalmazás, jegyzetelési eljárás, amit követni lehet. Mindannyian mások vagyunk, a feladataink is mások, az agyunkban a különböző elintéznivalók más-más formában és elrendezésben foglalnak helyet.

A Getting Things Done módszer kitalálója, David Allen 2015. november 9-én előadást tart a Budapest Music Centerben, 18 és 20 órakor. Könyve, a Hatékonyságnövelés stresszmentesen itt rendelhető meg magyarul, illetve az előadás helyszínén kedvezményesen is megvásárolható.

12 karikatúra a felnőttkorról, amellyel mindannyian azonosulni tudunk

Szeretjük az ilyen sokértelmű, duplafenekű, jelentőségteljes rajzokat...

Amikor beszólnak a gyerekedre a boltban – a legkiakasztóbb történetek olvasóinktól

Egy korábbi cikkünkre, amely arról értekezett, hogyan szóltak be egy anyukának a hipermarketben, számos felháborodott olvasói reakció érkezett.

7 tipp, hogyan szúrd ki a hamisítvány sminkterméket!

Ezen jellegzetességekre való odafigyeléssel elkerülhető, hogy hamisított terméket vásárolj!

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft