Megkóstoltuk 2018 cukormentes tortáját

magyarország cukormentes tortája,cukormentes,nándori cukrászda,három kívánság torta Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Magyarország tortáját, valamint 2018 Szent István-napi kenyerét is kihirdették a parlamentben kedd délelőtt.

A Komáromi kisleány lett Magyarország tortája 2018-ban; a diós-mézes-fahéjas-gyömbéres, körtét és csokoládét is tartalmazó tortát a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készített. A fiatal cukrász két tortával is döntőbe jutott.

komáromi kisleány,magyarország tortája 2018
A Komáromi kisleány

A cukormentes kategóriában is hirdettek győztest: ebben a Nándori Cukrászda diadalmaskodott. A Három kívánság nevű torta a kiírásnak megfelelően nem tartalmaz hozzáadott cukrot, sem pedig fehér lisztet. A Három kívánság chia magos-diós mandulapiskótát, meggyet és darabos túrót tartalmaz, valamint citromlét. A tetején meggylével ízesített hab található. Tényleg finom, könnyű desszert, és nem is érezni, hogy nincs benne hozzáadott cukor (márpedig a zsűriben helyet foglaló dietetikusok „árgus szemekkel figyelik” a szénhidráttartalmat, hangzott el a sajtótájékoztatón). A torta egy szeletében 12,9 gramm szénhidrát és 242 kalória van; természetesen cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen többek között ezért – valamint az egészséges életmód népszerűsítéséért – társult az ország cukormentes tortája verseny 2012 óta a Magyarország tortájához. A cukormentes kategóriát az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezte.

magyarország cukormentes tortája,nándori cukrászda,három kívánság torta
Forrás: A szerző felvétele
Így néz ki egy szelet a cukormentes Három kívánság tortából, amely a Nándori Cukrászda alkotása.

A sajtótájékoztatón, amelyre az Országház Vadásztermében került sor, bemutatták még a Szent István-napi kenyeret is, amely a Várhegyi Deres lett, egy friss kovásszal készült, cipó formájú búzakenyér. Emellett ismertették az augusztus 20-i hétvégén várható állami rendezvények programját, a Tankcsapda-koncerttől a tűzijátékig.

Forrás: A szerző felvétele

A két tortát és a kenyeret az augusztus 18-20-án esedékes Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség, és országszerte több tucat cukrászdában is kaphatók lesznek.

Idén is indulhatnak a hobbicukrászok a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, amelyen szakképesítés nélkül is lehet indulni. A nyertes jutalma robotgép, vércukormérő és tea-ajándékcsomag lesz (utóbbit az viheti haza, aki gyógynövényt is felhasznál az édességében). Szeptember 16-ig lehet nevezni.