Megtört a jég: 30 év küzdelem után magyar nyelvű szentmisét tartottak Moldvában. De miért olyan fontos ez?

bákó,magyarság,mise,moldva
Forrás: MTI / Veres Nándor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vasárnap, január 27-én fontos eseményre került sor a romániai Bákó városában: először tartottak magyar nyelvű szentmisét a Szent Miklós plébániatemplomban.

Aki járt már életében Erdélyben, az tudja, milyen nagy távolságokat lehet beutazni, legalábbis a magyarországi viszonyokhoz képest (ideértve az út- és domborzati viszonyokat is). Moldva pedig, Románia nagy történelmi tartománya (nem tévesztendő össze a Moldovai Köztársasággal, amely Románia és Ukrajna között fekszik), a Kárpátokon túl, vagyis a hagyományosan Erdélynek nevezett tájegységtől keletre fekszik. Bákó (Bacău) például, a csángó magyarság központja több mint 700 kilométerre fekszik Budapesttől. Itt élnek a csángók, ez a magyar nyelvet, illetve annak egy sajátos, ősi nyelvjárását beszélő nép. Ők tehát mindig Románia területén éltek, kivéve akik ki-, esetleg betelepültek Magyarországra (vagy -ról) a történelem egy-egy vészterhes pillanatában. A számuk az elmúlt évtizedekben vészesen csökkent, mármint azoké, akik még magyarul beszélnek otthon. A csángó nyelvjárások különleges dialektusok, amelyekben nagy számban előfordulnak olyan szavak és fordulatok, amelyeket Magyarország történelmi területein utoljára a középkorban használtak. Ezért a nyelvészek és a néprajzkutatók kedvelt kutatási területe Moldva, illetve a gyimesi csángó falvak.

Olvasd el ezt is!

A múlt héten, január 23-án azonban beérett a csángók csaknem 30 éve tartó küzdelme; a püspök végre engedélyt adott havonta egy magyar nyelvű szentmise megtartására, amelyre sor is került mindjárt az első vasárnap. Az ünneplésre méltó alkalomra 6-8 csángó faluból jöttek hívek népviseletbe öltözve, mondta az MTI-nek Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse.

Olyan tiszta szívből énekelt mindenki és olyan szakralitása volt az egésznek, hogy érezni lehetett az erőt, ami a közösségben van

- – mondta még Nyisztor Tinka.
bákó,románia,moldva,magyarság
forrás: MTI / Veres Nándor
Magyar nyelvű szentmise a bákói Szent Miklós-plébániatemplomban 2019. január 27-én.

A néprajzkutató ugyanakkor hangsúlyozta: tovább harcolnak azért, hogy minden olyan csángó faluban tarthassanak magyar nyelvű szentmisét, ahol igény van erre. Magyar kutatók 30–40 ezerre becsülik azon moldvai katolikusok számát, akik beszélik a magyar nyelv valamelyik nyelvjárását.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
A shownak folytatódnia kell – 7 életrajzi film zenészlegendákról

Zene, rock and roll, átütő tehetségek, sikítozó rajongók. És persze a hírnév sötét oldala: drogok, magány, depresszió. Megúszható a halhatatlanság nélkülük? A Bohém rapszódia vagy a Doors példája nem ezt támasztják alá.

18 sztár, aki smink nélkül felismerhetetlenül hétköznapian fest

Akár filmekben, akár TV-műsorokban, zenei videókban vagy divat magazinokban látjuk őket, az arcukat mindig vastag sminkréteg fedi, és persze még egy jó adag photoshop is kerül rájuk, miközben számtalan híresség ezek nélkül is fantasztikusan néz ki.

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem