Csak erős idegzetű tiniknek! Hátborzongató magyar film a cyberbullying-ról

Borítókép: Csak erős idegzetű tiniknek! Hátborzongató magyar film a cyberbullying-ról Forrás: Vertigo Media
A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) egy online zaklatásról szóló magyar film, melyet pár éve vetítettek a mozik. A cselekmény fikciós, de igaz történeteken alapul.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmet témája a cyberbullying. Rendezője Schwechtje Mihály. Elmondása szerint azért választotta ezt a témát, mert ahogy beszélgetett tizenévesekkel, tanáraikkal és szüleikkel, egyre inkább szembesült azzal, hogy mennyire mindent átszövő jelenség ma az online zaklatás, a 10–18 évesek körében is.

A film címe egy világszerte elhíresült történetből származik. Egy Amanda Todd nevű kanadai lánynak írta ezt valaki egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után; a lány később valóban véget vetett az életének.

A rendező szerint a film fiktív tartalmú ugyan, de valódi történetek vannak mögötte. Schwechtje Mihály elmondta, mennyire megdöbbentőnek találta külön is azt, hogy sokszor keverednek a szerepek, nagyon kevesen akadnak a cyberbullying játszmaerdejében, akik csak zaklatók vagy csak áldozatok lennének.

cyberbullying,film,magyar film
Forrás: Vertigo Media
Jelenet a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című, cyberbullyingról szóló filmből

A Remélem… főszereplői tizenéves diákok, köztük leginkább Eszter (Herr Szilvia), akit nagyon megvisel, hogy imádott angoltanára (Polgár Csaba) elmegy az iskolából. Kezdetét veszi egy sötét zaklatásokkal tarkított, fura szerelmi történet. A felnőtt szereplők közt felbukkan Schell Judit, Rezes Judit és Mácsai Pál. A rendező, akinek ez az első nagyjátékfilmje, külön megemlítette, hogy amikor iskolát kerestek forgatási helyszínnek, akkor több intézmény azért állt el a lehetőségtől, mert hátha „azt fogják hinni, hogy náluk van ilyen”, mármint cyberbullying. Pedig tényleg. Merthogy az mindenütt van, ahol internet van.

A film teljes tartalomban a legnagyobb videómegosztón megtalálható, addig is az előzetese:

#nemvagyegyedül

A #nemvagyegyedül kampányt az UNICEF hívta életre a 2018-ban. Több mint száz fiatal jelentkezett akkor akampány felhívására és írták meg kedvenc magyar sztárjának saját cyberbullying-történetét. A hírességek, köztük Puskás Peti popénekes és X-Factor-mentor, Vecsei H. Miklós színész (aki a kampány egyik ötletgazdája is), Dukai Regina énekesnő, Rubint Rella fitneszinstruktor, Siklósi Örs, az Eurovíziót megjárt AWS frontembere (aki a kampányindító videóban bevallotta, hogy maga is volt bully, azaz gyerekként sokat csúfolt másokat az iskolában), személyes videóban válaszoltak a jelentkező gyerekeknek, amiket persze az UNICEF nem osztott meg a nagyközönséggel. A legtöbben maguk is a saját bőrükön tapasztalhatták, milyen, amikor arctalan trollok beszólogatnak nekik kommentekben, és eltartott egy darabig, amíg kidolgozták a maguk módszereit, amelyekkel kivédhették ezeket.

A cyberbullying rendszeres, ismétlődő online zaklatást jelent, amelyben mindig jelen van valamilyen módon a hatalomfitogtatás is. Sokszor nem áll meg a digitális világban, a valós életben is folytatódik a zaklatás és a kettő között komoly összefüggések is vannak. Cyberbullyingról beszélhetünk például akkor, ha valakiről többször, általában névtelenül, sértő fényképeket vagy információkat (akár valós, akár kitalált) terjesztenek közösségi oldalakon, chatfelületeken vagy levelezőlistákon. Egy nem reprezentatív kutatás szerint, amelyet az UNICEF és a Telenor közösen végzett, a gyerekeknek egyharmadát zaklatták már valamilyen online felületen.

A szülőknek és a pedagógusoknak ilyenkor nagyon nehéz dolguk van, hiszen sokszor nem tudják követni a gyerekek online tevékenységét vagy nem látnak bele, milyen felületeket használnak a 10-18 évesek. A gyerekek így magukra maradnak és az elszenvedett megaláztatások súlyos traumát, önértékelési zavart és más pszichés problémákat okozhatnak számukra.

A cyberbullying ellen a legfontosabb eszköz a beszélgetés. A szülőknek és a tanároknak rendszeresen kérdezniük kell a gyerekeket, nem számonkérően, hanem olyan módon, hogy a fiatalok érezzék, nyugodtan megoszthatnak bármit a felnőttekkel, kérhetnek tőlük segítséget. Ha sejtjük vagy tudjuk, hogy a gyerekünket, kiskorú vagy fiatal családtagunkat, tanítványunkat online zaklatják, akkor kezdeményezzünk párbeszédet a többi kompetens szereplővel: felnőttel, a zaklatóval vagy annak szüleivel, iskolavezetéssel, pszichológussal. Az UNICEF szerint nagyon fontos, hogy azokat a gyerekeket is bevonjuk és az ügy támogatójává tegyük, akik néma megfigyelői a bántalmazás körforgásának, de nem avatkoznak be.

Az Unicef 2020-ban tovább folytatta a kapmányt, immáron a a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal kiegésszülve.

Ha te is áldozat vagy, ne félj személyesen segítséget kérni egy felnőttől, vagy valakitől, akiben megbízol. Ha olyan a problémád, amit senkinek sem akarsz vagy mersz elmondani, hívd fel a Kék Vonal éjjel-nappal elérhető ingyenes számát, a 116-111-et, vagy regisztrálj a www.kek-vonal.hu oldalon, ahol emailben, vagy a chat szobában tudsz online segítséget kérni. Akár névtelenül is beszélgethetsz a Kék Vonal munkatársaival, ha így könnyebb segítséget kérned.

Nézegess jelenetképeket a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) -ból; a magyar cyberbully-thrillerből: