Láthatásos cicából legjobb barát – egy különleges történet a macska–ember barátságról

Láthatásos cicából legjobb barát – egy különleges történet a macska–ember barátságról
Forrás: pexels / a kép illusztráció

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A macska nemcsak többmilliós látogatottságot generáló videó vagy netes mém, nemcsak társhelyettesítő túlélőpakk a magányhoz, hanem – közhely – öntörvényű, autonóm partner, akivel több értelme van az életünknek. Saját cicás történet következik.

Bizonyos értelemben egy gyerekkísérletnek indult. Azt gondoltuk, ha nem hal éhen, kifényesedik a szőre és elégedett lesz a pofácskája, kicsit érettebb fejjel akár szintet is léphetünk. Mármint hominida irányba. Direkt feketét akartunk, nem Lukrécia, hanem A Mester és Margarita kandúrja miatt – egy egyetemistánál már csak két egyetemista lehet nagyobb kultúrsznob. Cacikinek neveztük el, olyan jó macskanév, gondoltuk.

Hamar berendezkedett nálunk. Túlélte a házibulikat, az ablakból kiesést, a pénztelenebb napokat, a szaporodó veszekedéseket, kifinomult, kecses nő lett belőle. Természetes életterévé vált az apró újlipótvárosi lakás. Nem ő tehetett róla, hogy tapasztalataink végül kisbaba helyett szakítást eredményeztek. Megkezdődött az elhelyezési per, és mivel a barátomnak állandó lakása volt, a macskalány vele maradt. A gazda azonban néhány év múlva összejött egy kutyatulajdonossal, Caciki így végül mégis nálam, albérletben kötött ki.

Olvasd el ezt is!

Kölyökként is kedveltem, de valódi kötődés az együtt töltött kilenc év alatt alakult ki. Akkor jöttem rá, milyen jót tesz a léleknek, ha gondoskodunk valakiről, és nem muszáj Afrikába vágyni, a nagyvárosban is kapcsolódhat egymáshoz ember és természet. Erre épp elég bizonyság volt, ha zöld-zavaros szemébe néztem, mint a Pí életében a főhős a bengáli tigrisébe, vagy épp elküldtem a francba, mert éjjel kettőkor tört rá a vadászhatnék: foszforfényű szempárja összevissza pislákolt a vaksötétben, miközben gazdája alkimistákkal, boszorkányokkal, szellemekkel, és láthatatlan fantomokkal randevúzott.

Kép

Mondják, a macska önzéséről minden gesztus visszapattan, pedig igenis tud adni, ha nem is olyan palástolatlan imádattal, mint a kutyák. Még egy mesébe is beköltözött, ő lett a királyfiszelídítő Macskakirálylány Tamás Zsuzsa könyvében. De ha például vígjátékra vágytam és betojt a tévé, tökéletesen humortalan és mimikátlan pofájával szórakoztatóbb műsort nyújtott a faarcú Buster Keatonnál. Erre szükségem is volt, amikor váratlanul elvesztettem a munkámat, és a borongós, jégvirágos február utolsó napjaiban azon töprengtem, telik-e még néhány zsemlére a kredencbe rejtett fillérekből. Amikor valamiért nem tudtam elaludni, mellém feküdt, mancsát az arcomra helyezte, és mozdulatlan méltósággal őrzött, mint egy buddhista bölcs. Az idill persze pillanatok alatt átváltozott állathorrorba: utálta például, ha hangosan nevetek vagy beszélek, ha telefonálok, vagy ha túl sokat mocorgok, és nem tud tőlem rendesen pihenni. Ilyenkor cezaromán Csízmás Kandúrrá cserélődött ki, fújt, karmolt, szóval hisztériázott rendesen. Nézetem szerint valóban, komolyan meg akart ölni.

Örültem, hogy nem nőtt nagyobbra. Csúnyán végezhettem volna.

Amikor valamiért nem tudtam elaludni, mellém feküdt, mancsát az arcomra helyezte, és mozdulatlan méltósággal őrzött, mint egy buddhista bölcs.

Azt hitte magáról, hogy csúcsragadozó, pedig csak egy kiscica volt bérlakásba zárva, aki nem küzdelemben esett el, hanem banális betegségben. Egy hónap alatt a futkározó, csillogó szőrű feketeség megráncosodott, csontsovány véglény lett, akit erőszakkal tápláltam, mert képtelen voltam belenyugodni, hogy békében elaludjon. Kegyetlenség volt, szentimentális emberi hülyeség. Ráadásul külföldre kellett utaznom néhány napra, másokra hagytam, hogy etessék, injekciózzák, simogassák a tehetetlen testet, amit már rég el kellett volna engedni.

Azt hittem, ilyen csak a giccses állatmesékben van. Megvárt. Mondták, már nem mozog, nem beszél, kicsavart rongycsomóként, moccanatlan hever a könyvespolc alatt. De él. Hé Caci, itt vagyok. A hangomra felkapta a fejét, pedig a nyaka olyan sovány volt már, mint a gyufaszál. És rekedten nyávogott néhány istenhozzádot.

Aztán nagyon gyorsan meghalt.

macska,igaz történet
forrás: A szerző felvétele

Hetekig mintha nejlonzacskót húztak volna a fejemre. A gyászmunkát egy cica halála után is el kell végezni, és a folyamat – pláne ennyi jóban-rosszban év után – kínkeservesen lassú: nem tudtam, hogyan kell feldolgozni a veszteséget és ugyanakkor megőrizni valamit a lényéből. Persze Caci egyedi és megismételhetetlen volt, mert a macska is ilyen, egyedüli példány. De aztán nem akartam belefásulni abba, hogy nem topognak talpak a hátam mögött, nem ugrik fel az ölembe senki, amikor a bögre színültig tele teával, a hálószobai fal tükörsima, mert nem kapargatja néhány álnok karom, a fürdőszobát pedig az alom jellegzetes aromája helyett csak unalmas levendulaillat lengi be.

Caci háborítatlanul portyázhat az örök vadászmezőkön, ideát egy szürke-fehér színű kismacska vette át a feladatait. Az összeszokás nem zökkenőmentes, de a költő szavait illik komolyan venni: „… tanulj dorombolni tőle, ketten könnyebb kivárni a tavaszt.” És könnyebb közösen nézni az ablakból – egy magas és egy csepp, hegyes fülű árnyék az őszi gyertyalángban –, ahogy beesteledik.

(Idézet: Kiss Judit Ágnes: Macska télire)


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
Feladtam a munkámat, eladtam mindenemet, hogy körbeutazzam a világot egy lakókocsival és a macskámmal
Ha az orvos nem javallja, inkább ne kezdj bele! Íme a gluténmentes diéta 5 fő veszélye

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Megjelent a novemberi Éva, természetesen idén is JOY-Napok kuponfüzettel!

A címlapon Szalóki Ági énekesnő, benne rengeteg olvasmány felnőttkori hiperaktivitásról, az éneklés hatalmáról és még egy csomó mindenről. Ja és azt említettük már, hogy a novemberi Éva JOY-Napok kuponfüzettel kapható, benne 10-70%-os kedvezményre jogosító kuponokkal?

Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

„Fontos volt, hogy a szépség, a fájdalom működni tudjon” – interjú Balsai Móni színésznővel

Balsai Mónival, aki mostanában egyre népszerűbb és foglalkoztatottabb színésznő, két bemutatója kapcsán beszélgettünk. A Büszkeség és balítélet a Centrál Színházban látható, az X – A rendszerből törölve című krimi pedig a mozikban, novembertől.

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Sajnos az eredmény – mily meglepő – elmaradt a várakozásaimtól, de maga a folyamat annál tanulságosabbnak bizonyult. Most leírom, mi az a 8 dolog, amit leszűrtem le abból, hogy minden nap öt percig plankingeltem és felüléseket csináltam.

10 boros mém, mely minden borbarát szívének kedves

Esős őszi napok tökéletes kiegészítője lehet egy-egy pohár jól kiválasztott vörös- vagy fehérbor. Főként, ha azt a barátaink, szeretteink társaságában fogyasztjuk el. Lássunk hát pár képet, amellyel garantáltan mosolyt csalunk az arcodra a finom kortyok mellé.

Siralmas számok, majdnem annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel

...és alvásra is alig 7 óra jut átlagosan Magyarországon.

A legsötétebb álmaidban sem hitted volna: ébenfekete ételek

Ha ételek, akkor többnyire nem a fekete szín jut eszünkbe, pedig ma már egyre népszerűbbek ezek a finomságok. Tény, hogy nagyon menő finomságok születnek így!

13 idézet, amely megváltoztatja a gondolkodásodat arról, ahogy az időddel bánsz

A napunk köztudottan 24 órából áll. Hogyan tölthetnénk ebből a 24 órából kicsit kevesebb percet azzal, hogy frusztráltan, izzadtan futunk versenyt az idővel? Hogyan koncentrálhatnánk nyugodtan, kiegyensúlyozottan, tiszta fejjel egyszerre csak egy dologra? Hogyan hozhatnánk ki minél többet egy napból vagy akár csak egy órából? Erről – és még sokminden másról – szólnak ezek az idézetek.

Történelmi pillanat: most először adtak át díjat kifejezetten a látássérültek segítőinek

Azokat a magánszemélyeket, civil szervezeteket és cégeket lehetett jelölni az Arany Bot Díjra, akik a legtöbbet tették a látássérültekért.

Bakancslistás őszi programok

Sok szempontból ez az évszak a legalkalmasabb arra, hogy programok után nézz. Már nincs túl meleg, de még nincs hideg, így szabadtéri és lakásba való elfoglaltságok egyaránt jók lehetnek.

8 sütőtökös recept a krémlevesen túl, amiket ősszel feltétlenül ki kell próbálnod

A sütőtök tápláló, egészséges, olcsó és számtalan szuper fogás készíthető belőle. Ha eddig csak sütötted, pitetöltelékként használtad vagy krémlevesként fogyasztottad, akkor a most következő cikk neked szól!

Akkor és most: hat ikonikus magyar gyerekszínész

Minden akkori gyerek őket nézve nőtt fel. A 80-as években is, de pláne a 60-asokban. Sokan köztük a pályán maradtak, mások teljesen eltűntek a nyilvánosság elől. Most a kedvenc gyerekszínészeink következnek, akik mellett felnőtt partnereiknek is igyekezniük kellett.

A II. Erzsébetet játszó színésznő először szólalt meg az ügyben, hogy Fülöp herceg megformálója sokkal több gázsit kapott nála

Az utolsó dolog, amire Claire Foy vágyott, az volt, hogy a The Crown-ban nyújtott alakítása a nők és férfiak közti bérszakadék emblematikus példája legyen; mégis ez történt.

Hivatalos bejelentés: kisbabát vár Meghan hercegné

A királyi család az Instagramon jelentette be, hogy Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek! A joy.hu híradása.

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem