Ezektől a cuki macskáktól elolvadsz!

macska,cica,gazda,kedvenc,háziállat,main coon Forrás: unsplash
Ha szereted a cicákat, akkor ezekért a gyönyörű macskákért meg fogsz őrülni. Némelyik nagyobb, mint egy kutya, de ez nem számít.

Sőt, ezeket a cicákat éppen azért választják gazdáik, mert nagyok. A Main Coon az amerikaiak kedvenc macskája, de az utóbbi években egyre több van belőlük Magyarországon is. Őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket.

Igazi egyéniség, nagy teste ellenére gyönyörű, kedves, és önálló. Bundája fényes, selymes, vízálló, - nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem - hosszabb a hasán, és a hátsó lábakon, hogy védjen a nedvességtől, és a hótól, rövidebb a háton és a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. A bundája kezelést alig igényel, elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk. A hosszú, bozontos farok, amit maga köré tud csavarni, amikor alváshoz gömbölyödik, melegíti őt a hideg téli éjszakákon. Nagy fülei, melyek szőrrel gazdagon borítottak, a hideg ellen is óvnak, és széles spektrumú hallótávolságot biztosítanak. Nagy, kerek, pamacsos talpuk "hócipőként" jó szolgálatot tesz. Hosszú, szögletes orruk megkönnyíti a zsákmány megragadását, és a víz lefetyelését a kis patakokból, pocsolyákból. A kandúrok tömege általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-os testtömeget is, a nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek. A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természetét azonban egész életén át megtartja. Ő egy szelíd, kedves "ÓRIÁS" macska, angyali természettel megáldva.

Neve az USA egyik állama (Maine), és a raccoon -mosómedve- szó összetételéből ered, mivel korábban tévesen úgy gondolták, hogy ezek a macskák a mosómedvéktől származnak. Létezik egy legenda is: miszerint az egyik Maine állambeli farmer felesége, miközben macskáját figyelte, így kiáltott fel: "nézd ezt a macskát, úgy néz ki, mint egy mosómedve!" Mivel a mosómedve angolul "racoon" és mivel Maine államban történt, egyenesen következik az elnevezés…

A macskákról sokan azt állítják, hogy nem ragaszkodnak a gazdáikhoz, és sokkal kevésbé kötődnek, mint a kutyák. Nos, a legtöbb macskatartó kapásból cáfolja ezt, hiszen a szőrös, doromboló cicák, igenis odavannak a gazdáikért, örömmel rohannak elő, bárhol alszanak is, ha a gazdi hazaér. Hát még akkor, hogy örülnek, ha eljön az etetésidő!