„A lapos has fontos, az egészség még fontosabb” – Bagyinka Tímea rekreációs szakoktató, a LoveYourBelly program kitalálója

Borítókép: „A lapos has fontos, az egészség még fontosabb” – Bagyinka Tímea rekreációs szakoktató, a LoveYourBelly program kitalálója Forrás: LoveYourBelly Facebook
A „terheshas” megszüntetését és egészséges hasizomzatot ígér az anyukáknak (és valójában bárkinek) a 14 éve indult LoveYourBelly program, amely a rectus diastasis, a szétnyílt hasizom negatív hatásainak műtét nélküli kezelését célozza. Ma már kétszáznál több oktatónál lehet megtanulni a módszert egy néhány órás tanfolyam során. Telefonon készítettünk interjút az alapítóval, Bagyinka Tímeával.

A szétnyílt hasizom rengeteg nőt érint; nagyon gyakran fordul elő, hogy a szülés után a hasfal közepén végighúzódó linea alba nem képes visszanyerni eredeti vastagságát, hovatovább a mellette futó egyenes hasizmok oldalra csúsznak és a has „deformálódott” lesz, ami egészségügyi kockázatokkal is járhat. Ennek orvosolására fejlesztett ki egy különleges edzéstechnikát Bagyinka Tímea. A LoveYourBelly-ből valódi mozgalom lett, a Facebook-oldalán naponta mutatják meg nők a kemény munka eredményét. Május 12-én, immár harmadszor, sor kerül a LoveYourBelly WorkDay-re, amikor a kétszáz oktató világszerte – Magyarországon kívül például Izraelben és Norvégiában – egy és ugyanazon napon tart tanfolyamot az érdeklődőknek, ezzel is felhívva a figyelmet a probléma jelentőségére. A résztvevőkre nyeremények is várnak, amikről az eseményoldalon lehet tájékozódni.

Miért van szükség egy ilyen WorkDay napra?

A szétnyílt hasizom nagyon sok nőt érint. Emellett egyre nagyobb az igény arra, hogy a várandósság alatt, illetve a szülés után akár néhány héttel már karban tartsák magukat a kismamák, amennyire az állapotuk engedi. Kell egy olyan nap, amikor minden egyes oktatónk tanfolyamot tart, hogy felhívjuk a figyelmet a szétnyílt hasizom problémájára és minél több olyan nőt mozgósítsunk, aki esetleg nem is tud magyarázatot találni arra, hogy miért nem ment még vissza a hasa.

Mióta is foglalkozol ezzel?

14 éve egy kismamajóga-órán találkoztam két érintett anyukával, akik ezzel a speciális problémával fordultak hozzám. Akkor indult el ez a hosszú folyamat, amelynek során kitapasztaltam, hogy mi segít ezen a problémán, mi tesz jót és mi nem.

Nemrég klinikai kutatás is készült a szétnyílt hasizom kapcsán. Hogyan talált meg a felkérés?

Két kutatóorvos vezetésével végeztek tanulmányt egy 200 hölgyből álló csoporton; azt vizsgálták, hogy aki rendszeresen csinálták a speciális tornagyakorlatokat, annak javultak-e a hasizomproblémái. a kutatást vezető orvosok egyébként mindketten édesanyák, és mindketten küzdenek szétnyílt hasizommal, nagyon jó volt így dolgozni, hogy ők sem kívülállók voltak. Én magam az elemzésben és a vizsgálatokban nem vettem részt, csak tornáztathattam az alanyokat. A kutatás 2017-ben zárult, az eredmények még feldolgozás alatt vannak, de a már meglévó grafikonok nagyon szép eredményeket mutatnak.

Ha jól értem, te jóga- és piláteszoktatóként kezdted. Hogyan választottad ezt a szakmát?

Éppen végzős voltam a főiskolán, HR-menedzser szakon, amikor egy betegség hatására rákényszerültem arra, hogy rendszeresen sportolni kezdjek. Korábban vékony testalkatom miatt nem figyeltem arra, hogy megfelelően egyek és mozogjak. Ahogy egészségesebb lettem az életmódváltásomnak köszönhetően, egyre inkább úgy éreztem, hogy újjászülettem, és elkezdtem hivatásomként felfogni, hogy másokon is segítsek. Ekkor kezdtem rekreációt tanulni.

Az imént említetted, hogy várandós kismamák is egyre többen igénylik, hogy edzettek legyenek, figyeljenek magukra és tudatosan készüljenek a szülés megpróbáltatásaira. Ez azt jelenti, hogy megelőző hatása is van a LoveYourBelly módszernek?

Igen, bár százszázalékos prevenció nincs, nem is lehet, hiszen a várandósság önmagában nem hajlamosít a szétnyílt hasizomra. Azonban ha például haránt fekszik a baba, az valószínűsítheti, hogy jelentkeznek a tünetek.

Mennyi idővel a szülés után ajánlatos belekezdeni?

Természetes szülés esetén hat hét után, császármetszés esetén 12 hét elteltével szoktuk ajánlani. Ugyanakkor izomfejlesztés nem függ életkortól és a szülés(ek) idejétől hálistennek, sosem késő elkezdeni.

Mennyire jellemző, hogy az egészségük miatt aggódnak és mennyire az, hogy egyszerűen azt szeretnék, hogy újra lapos legyen a hasuk?

Az esztétikum, a szép, lapos has fontos, de az egészség még fontosabb. A szülés is, a regeneráció is könnyebb, ha valaki rendszeresen, az adottságaira odafigyelve edz. Ezenfelül akadnak olyan nők, akik PCOS, inzulinrezisztencia, esetleg köldöksérv vagy hasfali sérv következtében fordulnak az oktatóinkhoz.

Ha nem csak szülés után szétnyílt hasizom esetén használ a módszer, ez azt jelenti, hogy nem is kizárólag nőknek javallott? Férfiak is jelentkeznek?

Abszolút, bár ők nem szeretnek csoportban tornázni, ahhoz jellemzően túl hiúk. Jártak már nálunk hobbi- vagy élsportolók, akik sérves elváltozás miatt fordultak hozzánk, de olyanok is, akiknek idősebb korban, hasi műtét után volt szüksége rehabilitációra.

Ha egy emberen is segített a módszer, már megérte.

Hány ember vette igénybe a LoveYourBelly módszerét eddig?

A tizennégy év alatt? Erről nincsenek adatok. De ha egy emberen is segített a módszer, már megérte. Annyit biztosan állíthatok, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a szétnyílt hasizom jelensége és ebben a munkában a LoveYourBelly módszer élharcos a kezdetektől és ennek én nagyon örülök.

Aki megismerkedik a módszerrel, annak egyszer kell egy néhány órás tanfolyamot kell elvégeznie, ezt követően pedig folyamatosan alkalmazhatja, jól tudom?

A tanfolyamaink elméletiek, az a céljük, hogy az emberek megtanuljanak a sérülésükkel együtt élni. A gyakorlati rész ezután kezdődik; természetesen biztosítunk gyakorlati órára lehetőséget. De a módszert alkalmazva visszatérhetnek a saját sportjukhoz is. A szétnyílt hasizom mellett bármilyen sport végezhető; a LoveYourBelly egyik fontos tulajdonsága, hogy mindenki kezében tarthatja a saját fejlődését, odafigyelve, hogy mely gyakorlatoknál kell kímélnie magát.