Leveskocka házilag: adalékanyagmentes, évekre elég és alig félóra alatt kész

leveskocka,házi leveskocka,recept
Forrás: Nóri/Éva magazin

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Míg nagyanyáinknak ̶a̶ ̶f̶e̶l̶e̶s̶l̶e̶g̶e̶s̶ ̶n̶e̶t̶e̶n̶ ̶s̶z̶ö̶r̶f̶ö̶l̶é̶s̶ ̶h̶e̶l̶y̶e̶t̶t̶ volt idejük órákig levest főzni, addig mi bokros teendőink mellett ráfanyalodunk a leveskockákra. De mit tehet az, akinek se a hosszas főzés, se az adalékanyagokkal telezsúfolt kockák nem nyújtanak megfelelő alternatívát a leveskészítéshez?

Mondjuk összedobhat magának pár leveskockát! Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy ÖSSZEDOBHAT, ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerűen és gyorsan elkészül a házi leveskocka, akkor korábban egyszer sem raktam volna be a kosaramba a bolti verziókat.

Mibe, hogy ezeket nem tudtad a leveskockáról:


  • Az első marhacsontokból készült kivonatot Justus Liebig báró, német vegyész hozta létre.

  • Oxo névre hallgató cége 1865-ben állította elő az első leveskockákat. (Emiatt is hívják az angolok a mai napig oxo kockának.)

  • A legelső kockák marhacsontokból főzött alaplevet és 4% sót tartalmaztak.

  • Magyarországon napjaink leveskockái a következőket tartalmazzák: nagy mennyiségű étkezési sót (sokszor közel 60%), ízfokozót (nátrium-glutamát E621, nátrium-inozinát E631, nátrium-guanilát E627), növényi zsiradékot, színezéket, cukor, (szulfitos-ammóniás karamell), élesztőkivonatot és aromát tartalmaznak.
leveskocka,házi leveskocka,recept
forrás: Nóri/Éva magazin

Már régóta terveztem egyébként, hogy kipróbálok egy házi verziót a leveskockából, de a környezetemben eddig senki nem szánta rá magát az elkészítésére, miközben mindenki pampog, hogy milyen egészségtelen ezek fogyasztása. Én nem gondolom, hogy feltétlenül úgy kellene rájuk tekintenünk, mint az ősellenségünkre, hiszen baromira megkönnyítik a dolgunkat, ha épp nincs 2-3 óránk vagy annál több, hogy összedobjunk egy finom levest. De való igaz, ha mi magunk is eltudjuk otthon készíteni, akkor minek vennénk meg a boltit. Végre rászántam magam tehát az elkészítésére és csak erre tudlak biztatni téged is!

Házi leveskocka

A házi verzióba rengeteg zöldség és zöldfűszer kerül, azonban annál kevesebb só, tartósítószer és színezék. Egy kis időráfordítással pedig elképesztő mennyiséget állíthatsz így elő, amit aztán csak ki kell porcióznod egy jégkockatartóba, majd a mélyhűtőbe tenned. Így mindig a kezed ügyében lesznek, ha épp szükséged lenne rájuk.

Ha érdekel, hogyan készül a házi leveskocka, kattints a galériára, ahol lépésről lépésre találsz hozzá útmutatót!

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Házi leveskocka recept lépésről lépésre
Tovább olvasok
Gyors lángos recept – hamarabb elkészül, mint ahogy megkapnád a strandon

Hallottál már a frybreadről? És, ha azt mondjuk lángos? Na de nem akármilyen: annak egy szupergyors változata!

Te tényleg futsz? Hogyhogy nem vagy vékony?!

A futás nemcsak azoké, akiknek futóalkata van. Ezt már nagyon sokan bizonyították szerte a világban. Pocakos ultrafutók, nagyfenekű félmaratonisták, rövidlábú hosszútávfutók… ott vannak mindenhol. Oké, nem az elitben, és végképp nem a világcsúcstartók között, de a mindennapokban, a nemzetközi futóközösségben igen, és ez így van jól.

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem