4 jel, ami arra utal, hogy lassú az anyagcseréd + 6 egyszerű változtatás, amivel segíthetsz a bajon

Borítókép: 4 jel, ami arra utal, hogy lassú az anyagcseréd + 6 egyszerű változtatás, amivel segíthetsz a bajon Forrás: Getty Images
Ezekre a megoldásokra talán még nem gondoltál – érdemes kipróbálni őket a jobb közérzet és persze a karcsúbb derékvonal érdekében.

Ahogyan öregszünk, lassul az anyagcserénk és emiatt óhatatlanul rakódnak ránk a kilók – ez egy közhely, amely ráadásul nem teljesen igaz. A lassú anyagcsere nemcsak az életkortól függ, hanem a döntésektől is, amelyeket úgy általában hozunk a táplálkozásunkkal és az életmódunkkal kapcsolatban. Azért sem érdemes feladni a küzdelmet, amit az anyagcserénk gyorsításáért és a fitt életmódunkért folyatunk, mert az idő múlásával egyre gyakorlottabbak és ügyesebbek leszünk, egyre könnyebben hallgatunk a testünk jelzéseire, s mindez egyre jobb eredményeket hoz majd a fittségünket és az egészségünket illetően!

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép (vagy fordítva?): minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra. Ha megfelelő ütemben megy keresztül rajtunk a táplálék, könnyebben épülnek rajtunk az izmok, jobb lesz a koncentrációs képességünk, laposabb lesz a hasunk és soha, soha többet nem ébredünk fáradtan reggel.

Következzen néhány könnyen felismerhető jel, ami a lassú anyagcsere ismérve, majd a galériában azt is eláruljuk, mit tehetsz a cammogó metabolizmusod orvoslására.

a lassú metabolizmus legjellemzőbb tünetei:

1. ...folyamatosan rakódnak rád a kilók, és bármit teszel ellene, semmi sem használ.

Különösen a deréktájon felhalmozódó zsírpárnák lehetnek árulkodó jelek. Majdnem biztos lehetsz benne, hogy anyagcsereproblémáról van szó, ha az eddig bevált edzésterved és egészséges étrended ellenére úgy hízol, főként hasra, mintha semmit sem tennél ellene (pedig de).

2. ...püffedtnek érzed magad és folyton úgy érzed, meg kell szabadulnod valami végterméktől, de nem tudsz.

Rengetegen küzdenek ilyen tünetekkel, amelyeket sokszor komolyabb szimptómák (gyomorégés, felszívódási zavarok) is kísérnek. A püffedtség ellen önmagában fel tudod venni a harcot néhány életmódbeli változtatással (lásd később).

3. ...hormoningadozások gyötörnek.

Száraz, pikkelyes bőr, vékonyodó haj (különösen a fejbúbnál)... Az is árulkodó lehet, ha az utóbbi időben fázós lettél, pedig korábban nem volt jellemző ez a probléma.

4. ...a vércukorszinted is ingadozik.

Délutánonként majd meghalsz egy kis csokiért? Az is előfordul, hogy edzés után váratlan éhségroham tör rád és legszívesebben mindent felfalnál magad körül? Ha tehetnéd, három órát aludnál ebéd után? Elképzelhető, hogy mindezen tünetek hátterében anyagcserezavarok állnak.

Most pedig következzen 6 egyszerű változtatás, amivel felpörgetheted az anyagcserédet: