Így biztosan belefér a relaxáció a napi rutinodba!

Így biztosan belefér a relaxáció a napi rutinodba!
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért is ne használnánk ki az üresjáratokat arra, hogy magunkkal foglalkozzunk? Érdemes újra gondolnunk a mindennapjainkat ennek tükrében! Adunk néhány tippet, hogyan érdemes csinálni.

A meditálásról legtöbbször az jut eszünkbe, hogy valaki ül törökülésben, behunyja a szemét, halk zene szól körülötte és átszellemülten befelé figyel hosszú percekig. Szuper lenne, ha ezt a rohanó mindennapokban rendszeresen be tudnánk iktatni, de sajnos az a csúf igazság, hogy kevesen szorítunk időt magunknak az elmélkedésre, kikapcsolásra. De hogy ne kelljen lemondanunk erről az igazán jóleső és pihentető tevékenységről, így kitaláltuk, hogy a meditálást igazítjuk az időnkhöz, nem pedig fordítva. Íme az eredmény: szerintünk simán ki lehet kapcsolni két feladat között is, legyen az bárhol, bármikor. Jöjjenek a legoptimálisabb alkalmak!

Olvasd el ezt is!


1. Ébredés utáni kávé, tea, és persze a kiadós reggeli mellett.

Ha minden reggel adsz magadnak 15 percet megreggelizni, úgy, hogy közben semmi mást (szó szerint semmi mást) nem csinálsz, lehetőség nyílik az ébredés mellett a fejed kitisztítására, gondolataid rendezésére és az esetleges pozitív víziók előhívására. Ne hagyd, hogy bármi is megzavarjon! Ilyenkor ne olvass újságot, ne görgesd át a Facebookot, és a mobilodat is tedd el jó messzire! Esetleg állíts be egy időzítőt, ami jelez, ha letelt a magadra fordított idő. Ezzel a kis trükkel teljesen tiszta lappal indíthatsz, nem lesz semmi, ami befolyásolja a gondolataidat, vagy ami már korán reggel felpumpálja a várnyomásodat. Éppen elég, ha a munkahelyeden szembesülsz először a napi feladatokkal, adottságokkal, addig pedig mosolyogva indulhatsz neki a napnak!


2. Ingázás közben

Munkahelyre be, aztán haza, közben a gyerekért, majd még egy helyre, aztán megint haza. Ha elég sok időt töltesz ingázással, könnyen kitöltheted ezeket az üresjáratokat egy kis kikapcsolással. Mindegy, hogy metrózol-e, vagy vezetsz, egy nyugtató zene segítségével hamar átkapcsolhatsz „én” módba és megfigyelheted, mi munkál éppen legbelül. Vezetés közben persze feltétlenül figyelj oda a forgalomra, de mivel gyakorlat teszi a mestert, hamar rájöhetsz, hogy a két tevékenység együtt is működik. Ha már gyakorlottabb vagy, hagyd el a zenét és figyelj a téged körülvevő ingerekre, élesítsd a szenzoraidat, és simulj bele a forgalomba! Olyan lesz, mint egy folytonos áramlás, aminek te is a szerves része vagy.


3. Takarítás alatt. Ki ne imádna takarítani, nem igaz?

Én mondjuk nem annyira. De! Mi lenne, ha gondolatban félredobnánk a kényszert és megpróbálnánk belefeledkezni a munkába? Egy idő után a törölgetés, mosogatás, tisztítás megy már magától, hiszen korábban jól begyakorolhattuk. Most kivételesen nem háttérzenével, vagy valami unottra nézett sorozattal ütjük el ezt az időt, hanem magunkra fordítjuk. Ténylegesen, csak magunkra. Csendben, nyugodtan végezzük a mozdulatokat, nem kapkodunk, és nem kattogunk azon, hogy még mit kell kivasalni és/vagy lefertőtleníteni. Hagyjuk áramolni a magunkról szóló gondolatokat, elképzeljük a nyugalmat, a békénket és kicsit álmodozunk jövőbeli tervekről, vágyakról. Ha mindez jól sikerül, akkor egy idő után szinte megtöri a csendünket a felmosó kicsavarása, ahogyan a víz visszaér a vödörbe. Mennyivel jobb pihentnek érezni magunkat házimunka után, mint feldúlva a következő feladat gondolatától? Úgy hiszem, sokkal. Persze a csillogó kádban azért megérdemlünk ezután egy habfürdőt is.


4. A fürdőszoba ölelésében

És ha már itt tartunk: nagyszerű lehetőség a meditálásra egy reggeli vagy esti zuhany, esetleg hosszabb kényeztetés. Ha csak rövid tusolásra van lehetőségünk, akkor sem kell lemondanunk a magunkra fordított időről. Kapcsoljuk be minden érzékszervünket és koncentráljunk a víz érintésére, a tusfürdőnk, vagy samponunk illatára, az selymes érzésre, ahogy végigfut a bőrünkön! A forró víz nem csak a pórusainkat nyitja meg ilyenkor, hanem kitisztítja a gondolatainkat, hagyja, hogy végre jólesően élvezzünk valamit, ami velünk történik. Vajon miért lehet, hogy a legjobb gondolatok sokszor a zuhany alatt jönnek? Hát ezért!


5. Amikor mindjárt mi következünk

Várakozás, sorban állás alatt jellemzően más sem jár a fejünkben, mint az, hogy mikor kerülünk már sorra, vagy legyen már vége, hogy tovább rohanhassunk. De nincs mit tenni, ki kell várjuk türelmesen, hogy mi következzünk. Ahelyett, hogy ez idő alatt idegesen egyik lábunkról a másikra helyezzük a testsúlyunkat, vagy céltalanul, ámde nagy sebességgel pötyögünk az okostelefonunkon, igazán foglalkozhatnánk magunkkal! Ilyen helyzetekben is magunkra tudjuk fordítani a figyelmünket. Arról nem beszélve, hogy ez nagyszerű lehetőség a környezetünk megfigyelésére is. Sokkal jobban érezzük majd magunkat, ha felvesszük a szemkontaktust a többi várakozóval, esetleg elejtünk egy laza mosolyt is, amit manapság már arany árban mérünk. Ezzel nem csak magunknak, hanem valaki másnak is szerezhetünk egy szép pillanatot, és elégedettnek érezhetjük magunkat.


+1 Sportolás közben

De jó is lenne, ha hetente legalább kétszer, vagy háromszor időt szakítanánk erre! Még jobb lenne, ha olyan mozgást választanánk, amiben kiteljesedhetünk, és közben még magunkban is elmélyedhetünk egy kis időre! Ha már megtaláltuk ezt a sportot, próbáljunk meg az azzal töltött idő alatt is fokozottan odafigyelni magunkra! Helyezzük előtérbe a test tudatunkat, figyeljünk a mozdulatainkra, tapasztalásainkra: mi milyen érzetet kelt bennünk, melyik lazít el teljesen, mik a belső reakcióink, a pozitív visszajelzéseink egy-egy mozzanatra! És már ott is vagyunk a saját belső meditációnk kellős közepén!


Ha még több mindfulness tippre vágysz, olvasgass cikkeket a blogom is! Itt és itt lelhetsz kikapcsolódást segítő ötletekre.

50 dolog, amit simán megtehetnél, ha nem aggódnál tovább a tested miatt

Nem azért, mintha hibás lennél azért, mert aggódsz. Csak hogy tudd.

Halloweeni partira rémisztő ufó szemet készíts! Ráadásul finom

Üres kézzel nem illik menni, vendéget fogadni, ez pont elég rémisztő lesz a bulira.

Így spórolhatsz a babaholmikon – 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft