Ugye, milyen cukik ezek a teljesen egyforma klónozott kiskutyák?

Borítókép: Ugye, milyen cukik ezek a teljesen egyforma klónozott kiskutyák? Forrás: Nature.com
Dél-Koreában "hozták létre" az afgán agarakat.

Három klónozott kölyökkutya születéséről és életben maradásáról tudósított dél-koreai kutatók egy csoportja a Scientific Reports című folyóiratban. Mindhárman a 2015-ben elhunyt híres afgán agár, Snuppy pontos másolatai.

Dolly, a birka 1996-os klónozása óta már rengeteg víz lefolyt a Temzén és a Han folyón is: az azóta eltelt két évtizedben klónoztak macskát, egeret, tehenet és lovat is. Az első kutya klónozására a 2000-es évek elején került sor, amikor dél-koreai tudósok egy afgán agár bőrsejtjeiből vontak ki DNS-t és ültették át egy kutya petesejtjébe, ahonnan előzőleg eltávolították a DNS-t. A sejt osztódásnak indult, és lőn számtalan klónozott embrió.

Ezek közül 1095-öt ültettek be 123 kutya méhébe, de az így született kölykök közül Snuppy volt az egyetlen túlélő.

Snuppy rákban pusztult el 2015 áprilisában, nem sokkal tizedik születésnapja után. Tulajdonképpen az ő tiszteletére határozta el ugyanez a dél-koreai kutatócsoport, hogy újraklónozza a kutyát a hasi zsírjából vett őssejtekkel, amelyeket még ötéves korában vontak ki belőle. Ezúttal 94 embriót ültettek be hét kutyába, a műveletből négy klón született és hárman életben is maradtak.

Snuppy három cuki klónja ma már több mint egyéves, és a kutatók úgy vélik, hogy ők már nincsenek kitéve a korai öregedésnek vagy betegségeknek, legalábbis nem jobban, mint más kutyák. Ez a „fejlesztés” új perspektívát nyit a klónozott állatok élettartamát illetően.

Azta – nézd meg ezt a galériát is!