Képtelen vagy megjegyezni, hol parkoltál? Nos, ez valójában egy jó hír, meg is mondjuk, miért…

Borítókép: Képtelen vagy megjegyezni, hol parkoltál? Nos, ez valójában egy jó hír, meg is mondjuk, miért… Forrás: Getty Images
Nap mint nap bosszankodsz, amiért a legkézenfekvőbb dolgokat is elfelejted? Tízperceket töltesz azzal, hogy céltalanul kódorogsz a parkolóban, mert nem tudod megjegyezni, hol hagytad az autódat? Az ilyenfajta memóriaproblémáknak komoly előnyei is vannak...

Az ember bizonyos dolgokat rendre elfelejt. Hová tette a lakáskulcsát, melyik parkolóhelyen állt meg, mi a másodfokú egyenlet megoldóképlete… Ja, ezt a magam részéről sose is tudtam, nem mintha büszke lennék rá. Akárhogy is, „tanulási veszteségnek” nevezik ezt a jelenséget, amikor megtanult, megjegyzett dolgok kipottyannak a fejünkből (illetve nagyon is ott maradnak… lásd később).

Az ilyenfajta felejtés valójában előnyökkel is jár, írja a New York Times cikke, amely Hermann Ebbinghaus német pszichológusra hivatkozva állítja, hogy az újratanult információ könnyebben megmarad, mint az, amit csak egyszer kellett megjegyezni.

A felejtés tehát a memória fejlesztésére is alkalmas. Az információk ugyanis nem hullanak ki a fejünkből, hanem az agyunk igyekszik alkalmazkodni az aktuális helyzetekhez azáltal, hogy elérhetőbbé teszi az éppen fontosnak látszó információkat, a kevésbé fontosakat pedig mélyebbre temeti. A közeli ismerőseink neve így mindig „elöl van”, könnyen felidézhető, de ha egy információra épp nincs akkora szükségünk, például arra, hogy mit tanultunk harmadik gimiben irodalomórán, az agy feneketlen tárhelyének valamelyik nehezen hozzáférhető szegletében kerül iktatásra. És így sokkal nehezebbé válik azt újra előkeresni (ha nem is lehetetlen).

Forrás: Getty Images

Éppen ezért, mivel az életünk során szerzett információkat az agyunk mind elmenti, a memóriakutató tudósok egy része már nem is használja a „felejtés” szót, helyette inkább a „helyreállítási nehézség” vagy ehhez hasonló kifejezést alkalmaznak.

Ha túl sok információ maradna az agyunk felszínén, összeomlana a rendszerünk – magyarázza a New York Times-nak a téma egy kutatója, a Los Angeles-i University of Californián dolgozó Robert A. Bjork.

Semmi értelme felidézni, hol parkoltad le az autódat tegnap vagy egy héttel ezelőtt, elég, ha a mai parkolóhely marad felszínen
mondja Bjork professzor.

Ilyen módon könnyebb a felszínen tartani azokat az információkat, amelyek újra és újra ismétlődnek. Ha nem akarod már megint elfelejteni (vagyis hasztalanul keresgélni a memóriádban), hogy hol tetted le az autódat ma reggel, akkor vizualizáld a parkolóhelyet és próbáld meg a körülötte levő tárgyakat, épületeket is az eszedbe vésni.

Majd' elfelejtettük: érdekel, hogy mennyi mindent értek el a nők a tudományban? Itt egy galéria: