Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?

Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A férfiak orgazmusa kulcsfontosságú a szaporodás szempontjából. Oké, de a nők orgazmusának mi a funkciója? Mi kíváncsiak vagyunk, és te?

Az orgazmus az egyik legszuperebb dolog az életben, nélküle jóval szegényebbek lennénk. De miért van rá szükség a nők esetében? Milyen megfontolásból alakította úgy természet ősanyánk, hogy a nők is élvezzenek, ne csak a férfiak? Erre a kérdésre már rengeteg tudós kutató kereste a választ.

Olvasd el ezt is!

Nemrég a brit Portmouth University egy pszichológus kutatója, Diane Fleischman publikálta a témába vágó tanulmányát egy szaklapban. A tanulmányból az derül ki, hogy a gyönyör érzése mindkét nemnél jutalomérzet, egyfajta pozitív megerősítés, amely tulajdonképpen a nemi együttlétért „jár” a résztvevőknek. De attól, hogy nem minden esetben jutunk el a csúcsra, a pozitív megerősítés még hatásosabb, írja a pszichológus.

„Ha egy félkarú rablóba pénzérmét dobsz és minden alkalommal, amikor meghúzod a karját, ugyanannyi összeg esik ki belőle, az sokkal kisebb megerősítést ad neked, mint amikor szabálytalan időközönként, előre nem látható módon sok pénzt kapsz – magyarázza Fleischmann a tanulmányában. – A szexuális viselkedés sokkal variábilisabb a nőknél, mint a férfiaknál. Vagyis a megerősítés is esetenként változó: nagyobb valószínűséggel jutnak el a nők az orgazmusig olyan férfiakkal, akiknek különleges tulajdonságaik vannak. De ezekkel a férfiakkal is változó a megerősítés gyakorisága és intenzitása, következésképp gyakrabban keresik fel őket szexuális interakció céljából.”

gif

Vagyis Fleischmann szerint a gyönyör motiváló erőként hat a nőkre, hogy kapcsolatot keressenek a férfiakkal, éspedig olyanokkal, akik speciális tulajdonságokkal (bármit is jelentsen ez) rendelkeznek. Ez végül arra ösztönzi őket, hogy mindig ugyanahhoz a partnerhez térjenek vissza.

A nők orgazmusának még egy pszichológiai funkciója van: hatalomérzetet ad a szexuális partnerüknek, akinek a társaságában megtörtént a dolog.

Oké, eddig volt a pszichológiai és szociálpszichológiai magyarázat. De hol van ebből a biológia? Van-e a női orgazmusnak olyan biológiai szerepe, mint a férfi ejakulációnak, amely ugyebár elengedhetetlen a szaporodás szempontjából?

gif

„A tény, hogy a nőknek van orgazmusuk, bizonyíték arra, hogy annak van valami feladata” – válaszolja a kutató tanulmányában, egyúttal elismerve, hogy a tudomány még nem tudta kideríteni, mi is ez a feladat.

Egy amerikai evolúciókutató biológus, Michaela Pavlicev szerint „az orgazmust még mindig a szaporodást motiváló erőként” magyarázzák, a probléma csak az, hogy „sokkal könnyebben és megbízhatóbban lehet eljutni az orgazmusig maszturbáció vagy nők közti szex útján”. Pavlicev hipotézise szerint egyébként régebben volt evolúciós szerepe a női orgazmusnak, de ez már „kiveszett”.

qz.com

A családom különféle okokra hivatkozva kihagyta az esküvőmet, mert transznemű vagyok

Egy amerikai transznemű férfi őszinte története arról, hogyan élte meg az esküvőjét a családja jelenléte nélkül.

Ha a 3 évesek Facebookoznának…

...akkor vajon milyen státuszokat posztolnának? Egy blogger megpróbálta elképzelni, hogyan adnának hírt a nap fénypontjairól a kisgyerekek, íme az eredmény.

A legfinomabb csokis keksz receptje TÜCSÖKLISZTTEL. Igen, ez az, aminek látszik, és most már te is elkészítheted!

Borítékoljuk, hogy néhány éven belül elképesztően menő lesz ez a fontos fehérjeforrás!

Sárosdi Lilla megnevezte a zaklatóját

A színésznő azt is elmondja ebben a videóban, hogy a korábbi elhatározásával ellentétben miért döntött így.

Télen is csobbannál a Balcsiban? Semmi akadálya!

Hurrá! Már télen is mártózhatunk a Balatonban a szigligeti strandon.

Kövess minket

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft