Miért esik olyan jól, amikor megvakarjuk a viszketést?

Borítókép: Miért esik olyan jól, amikor megvakarjuk a viszketést?
Ebből a videóból kiderül, hogy nem is az áll a viszketés hátterében, amit eddig hittek. Ha elolvasod ezt, garantáltan viszketni kezdesz. :/

„Ne vakard, mert még rosszabb lesz!” „Ne vakard, mert elfertőződik!” Ezek a jószándékú figyelmeztetések gyerekkorunk óta csengnek a fülünkben. De akkor miért olyan nagy a kísértés, miért olyan irritáló, amikor viszket a bőrünk akár egy szúnyogcsípés után (és akkor még nem beszéltünk az allergiáról vagy az ekcémáról) és miért enyhül a kín, ha megvakarjuk?

Nos, a BrainStuff nevű vicces ismeretterjesztő videócsatorna legújabb videója igen szemléletesen elmagyarázza, mi áll a viszketés és a vakarózás hátterében.

A videóból kiderül, hogy a viszketés az eddigi tudományos meggyőződéssel ellentétben nem hasonlít a fájdalomhoz, nem annak a „kistestvére”; tudniillik nem ugyanolyan módon történik az ingerületátvitel az agy felé. A viszketés egy speciális receptort aktivál, amelyet pruriceptornak neveztek el. Ezek a pruriceptorok lépnek működésbe bármilyen gyengéd érintés esetén, például amikor egy légy rászáll a kezünkre.

Oké, de miért vakarjuk?

Nos, azért, mert ezzel bőrsejteket hozunk működésbe, amelyek „felveszik a harcot” a pruriceptorokkal szemben. Így az utóbbiak által keltett ingereket sikeresen elfojtjuk vagy semlegesítjük.

Forrás: Youtube

Na. Ma is tanultunk valamit! Hányszor viszketett a bőrötök, miközben végignéztétek a videót? :)

via greatist.com