3 lehetséges tudományos magyarázat a déjà vu-ra

Borítókép: 3 lehetséges tudományos magyarázat a déjà vu-ra
Bizonyos emberekben könnyebben támad fel a déjà vu, mint másokban. De mi az oka ennek a jelenségnek egyáltalán?

A déjà vu különös érzés; azt takarja, amikor mintha már átéltük volna azt a helyzetet, amiben éppen vagyunk, csak éppen nem bírunk rájönni, hogy így történt-e és mikor. Egy kutatás szerint az emberek kétharmada tapasztal meg élete során déjà vu-t. De mi lehet egyáltalán a déjà vu hátterében? Az attn.com összeszedett néhány tudományos magyarázatot:

1. Új szituációhoz való alkalmazkodás

Az egyik szerint déjà vu-vel az agyunk tulajdonképpen levágja a kanyart, amikor új helyzetbe kerülünk; megpróbálja azt ismerősnek feltüntetni úgy, hogy felvillant előttünk egy régi, hasonló emlékképet (amely ki tudja, valóban megtörtént-e már). Ez a mechanizmus a telefonunk automatikus javítás funkciójára emlékeztet, amikor például smsezés közben a rendszer kijavít egy szót egy másik, gyakran használtra.

2. Bizonyos gyógyszerek is lehetnek a déjà vu kiváltói

Egy másik tanulmányból kiderül, hogy egy beteg influenzára kapott egy bizonyos gyógyszerkombinációt, és ez erős déjà vu élményeket váltott ki belőle.

3. Nem is történt meg, csak álmodtuk

Az álmok, mivel a saját agyunk szüleményei, többnyire ismerős képeket tartalmaznak, néha olyanokat, amelyek már nagyon rég nem jutottak eszünkbe.