„Erőszakból fogantam” – fedi fel a történetét egy ismert sorozatszínésznő

Borítókép: „Erőszakból fogantam” – fedi fel a történetét egy ismert sorozatszínésznő Forrás: Getty Images
Egyre borzalmasabb esetekre derül fény. #metoo
1974-et írtunk, amikor anyám, Joyce megszült. Nem szeretetben, hanem szégyenben, miután hat hónapon keresztül rejtegette a terhességét a nagymamám elől. Egy 15 éves lány és egy idősebb férfi ismerősének terméke vagyok. Nem számít, hogyan, miért vagy mikor történt. Megtörtént, és most, hogy az anyám is, meg az apám is halott, sosem fogom megtudni a részleteket.

Mindezt, de még sokkal többet is Joy Bryant amerikai színésznő írt le egy esszében, ami a Lena Dunham által társalapított, hetente jelentkező hírlevélben, a Lenny Letterben jelent meg.

Joy Bryant arca több mozifilmből is ismerős lehet, például a Mi történt az éjjel? című vígjátékból vagy az Awtone Fisher történetéből, de leginkább a Parenthood című családi tévésorozat rajongói emlékezhetnek rá, ahol az egyik főszereplő, Dax Shepard karakterének szerelmét alakította.

Joy természetesen a #metoo forradalomhoz kapcsolódva hozta nyilvánosságra a történetét.

„Senki sem védte meg sem előtte, sem utána. Senkinek nem kellett viselnie a szégyent rajta kívül. Senki nem mentette meg attól, hogy apám tönkretegye az életét. Senki nem tudta kimenekíteni a traumából, amely megakadályozta abban, hogy az az anya legyen, akire szükségem lett volna. Senkinek sem számított az ő személye. És mivel ő nem számított, én sem számítottam neki.”

Forrás: Getty Images
Joy Bryant és Dax Shepard a Parenthood című tévésorozatban

Az esszéből az is kiderül, hogy Joy nem az édesanyjától szerzett tudomást a fogantatásának történetéről.

Éveken át olyan hangos volt közöttünk a csend, hogy be kellett tapasztanom a fülemet. Sosem tudtam meg, ki volt az anyám nőként. Sosem hallottam tőle a történetét. Egyszer sem engedett be. Egyszer sem kérdeztem. Nem tudtam, hogyan kell. Ő sem tudta. Abból tudtam meg, ahogyan bánt velem, amit hallottam és amit láttam, és ami többségében távolról sem volt gondoskodó vagy kedves.

A 43 éves színésznő, aki annak idején modellként kezdte, még hozzátette:

„Hetek óta figyelem, ahogyan a nők egymás után emelik fel a hangjukat és fejezik ki a szolidaritásukat a #MeToo hívó szavára… Vigaszt jelent tudni, hogy nem vagy egyedül. De az ég szerelmére – kit nem bántalmaztak, zaklattak, erőszakoltak meg vagy traumatizáltak?”

Bryant azt is elmondja az esszéjében, hogy édesanyjával való kapcsolata mindvégig viharos volt, mert egyikük sem tudott megbirkózni a saját traumájával – végül a nagymamája nevelte fel –, és évekig kellett terápiába járnia, mire rájött, hogy az édesanyja milyen értékes és tehetséges ember volt.

Még hogy miniszoknya... Egy fotográfus megörökítette, milyen ruhákat viseltek ezek a nők, amikor szexuálisan bántalmazták őket – kattints a galériára!