Micsodaaa? II. Erzsébet hamarosan átengedheti a koronát Károly hercegnek!

Borítókép: Micsodaaa? II. Erzsébet hamarosan átengedheti a koronát Károly hercegnek! Forrás: Getty Images
A királynő „tisztában van a korával” és kész háttérbe vonulni.

Azt írja a Daily Mail vasárnapi kiadása, hogy a brit királynő háttérbe szeretne vonulni, amikor betölti a 95. születésnapját.

A napilap arról tudósít, hogy II. Erzsébet a „belső körének” mondta, hogy amennyiben még életben lesz 95 évesen, akkor kérni fogja az illetékeseket, hogy léptessék életbe a régens-akciót, vagyis Károly herceg régensként minden uralkodói hatalmat megkap majd.

Mindennek azért van különös jelentősége, mert a királynő korábban megfogadta: soha nem fog lemondani a trónról. A régens-változat a lemondásnak egy szoftosabb változata látszik lenni.

A Buckingham-palota nem kommentelte eddig az értesülést. Ugyanakkor Robert Jobson, a királyi család ügyeinek egyik prominens szakkommentátora állítja, hogy beszélt több magas rangú udvari személlyel, s ők világossá tették, hogy „zajlanak az átmenet előkészületei. Mind megerősítették, hogy Károly régenshercegi pozíciója mint lehetőség legalábbis reálisnak mondható.”

Jobson a királyi személyzet egy volt tagját is idézi:

A királynő mély tisztelettel adózik a monarchia és az afölötti bábáskodás iránt, és éppen ebből kifolyólag mindent meg szeretne tenni az országáért és a népéért, mielőtt a koronát átadja másnak. A lelke mélyéig áthatja a kötelességtudat.

Sőt, a személyzet volt tagja még ezt is hozzáteszi: „Őfelsége tisztában van a korával és gondoskodni szeretne arról, hogy amikor eljön az idő, a korona átadásának folyamata zökkenőmentes legyen. Úgy tudom, a királynő nagyon alaposan átgondolta a kérdést és úgy véli, amennyiben még életben lesz 95 évesen, komolyan fontolóra veszi, hogy átadja-e a trónt Károlynak.”

Erzsébet többször is nyilvánosan megfogadta, hogy soha nem mond le a trónról (például megkoronázásakor, 1953-ban); és a Daily Mail szerint a „lemondás” szó „továbbra sem szerepel Őfelsége szótárában”. A királynő eltökéltségében bizonyára közrejátszik a közismert botrány, amikor édesapja, VI. György azután lépett a trónra, hogy az ő bátyja, VIII. Edward 1936-ban lemondott, hogy feleségül vehessen egy elvált asszonyt.

Spanyolországban már rég meglépték