Mindenki II. Erzsébet kalapjáról beszél, éspedig nem ok nélkül: elképesztően vagány gesztust tett a 91 éves királynő!

Borítókép: Mindenki II. Erzsébet kalapjáról beszél, éspedig nem ok nélkül: elképesztően vagány gesztust tett a 91 éves királynő!
Egyszerűen nem hisszük el, hogy ebben a kalapban mondta el a királynő éves beszédét a parlament előtt. És még a faji, vallási, szexuális kisebbségek védelméért is kiállt!

II. Erzsébet június 21-én, szerdán megtartotta évi rendes beszédét a brit parlament előtt, és azóta is mindenki arról beszél, de nem (vagy nem elsősorban) a tartalma miatt.

A királynő ugyanis olyan kalapot viselt, ami egyértelműen a nemsokára esedékes Brexitre utal. Nézzétek:

Forrás: Getty Images

A kalap szimbolikája több okból is rendkívüli jelentőséggel bír. Először is azért, mert a királynő beszéde az ország kétéves tervét foglalja össze, amit a minisztériumok dolgoztak ki. Ez tartalmazza a Brexit-tárgyalások lefolytatását is, amelyre a következő kormányzati ciklusban kerül sor.

Másodszor azért, mert a brit államfőnek az alkotmány értelmében semlegesnek kell maradnia politikai kérdésekben. Márpedig a királynő az elmúlt néhány évben mindig palástban és koronában olvasta fel a beszédét, csak most váltott erre az EU-kék, sárga gombokkal díszített kalapra.

Egy internetező az Imguron meg is mutatta (lásd az alábbi galériában), hogy 2010 és 2016 között a királynő nagyjából ugyanazt viselte a parlament előtt tartott beszédekor.

A sajtó azóta is találgatja, mit jelent ez a drasztikus változás a királynő öltözködésében; egyesek EU-pártinak és Brexit-ellenesnek értelmezik, mások szerint ugyanakkor a királynő zártkörű eseményeken többször tett utalást arra, hogy a kilépés pártján van. "Nem értem, miért nem tudunk egyszerűen kilépni. Mi a probléma?" – kérdezte pár hónapja a BBC politikai szerkesztője szerint.

A Brexitnek amúgy is nagy szerepe volt az idei beszédben: az ismertetett törvények, törvénytervezetek és intézkedések legalább egyharmada a Brexithez kötődtek.

A királynő amúgy hitet tett a kisebbségek védelme mellett is. Ezt mondta:

Kormányom további lépéseket tesz majd, hogy csökkentse a nemek közötti fizetéskülönbséget és a fajok, vallások, nemek, fogyatékosság vagy szexuális orientáció szerinti megkülönböztetést.

Nem semmi egy 91 éves királynőtől, hogy ezt felolvasta!

Erzsébet egyébként állítólag nagyon örült, amikor aláírta a melegházasságról szóló törvényt 2015-ben. "Ki hitte volna 62 évvel ezelőtt, amikor trónra léptem, hogy alá fogok írni valami ilyesmit? Csodálatos!" idéz névtelen forrásokat a refinery29.com