Inspiráló! Így küzd az Oscar-jelölt színésznő azért, hogy ugyanannyi gázsit kapjon, mint a férfi kollégái

Borítókép: Inspiráló! Így küzd az Oscar-jelölt színésznő azért, hogy ugyanannyi gázsit kapjon, mint a férfi kollégái
„Ez elvi kérdés” – szögezi le a színésznő egy interjúban, amelyben részletesen elmeséli, hogyan harcolja ki minden egyes filmjénél az egyenlő bánásmódot.

„Többet nem vállalok el olyan filmes munkát, amelyért negyedannyit ajánlanak fel, mint a férfi színészpartnereimnek” – jelenti ki Jessica Chastain egy, a Variety magazinnak adott interjúban. A segítség és a Miss Sloane színésznője évek óta következetesen harcol azért, hogy ne kapjon kevesebb fizetést valaki csak azért, mert nőnek született. Most azt is elmondja, konkrétan hogyan jár el az egyenlő fizetés érdekében, és milyen folyamatok zajlanak Hollywoodban, amelyek finoman szólva is megnehezítik a küzdelmet az egyenlő esélyekért.

„Egyszer Amy Pascal [filmproducer] beszédét néztem. Azt mondta, hogy a nők részben azért keresnek kevesebbet a férfiaknál, mert nem kérnek többet; a színésznőknek nem kéne ilyen hálásnak lenniük. Ez eléggé betalált nálam... A nőknek ki kellene állniuk magukért és azért, hogy megbecsüljék a munkájukat.

Azt kell mondaniuk: 2017 van. Már nem így működnek a dolgok.

Most már amikor elvállalok egy filmet, mindig megkérdezem, egyenlően fizetnek-e. Megkérdezem, mennyit kap a férfi kollégám. Nem az érdekel, hogy én mennyit kapok; túlfizetett szakmában dolgozom. De nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan forgatáson, ahol ugyanazt a munkát végzem, mint valaki más, aki ötször annyit keres érte, mint én.

A múltban úgy történt ez – ami borzasztó –, hogy megkerestek egy filmtől. Addig nem akarták, hogy aláírjam a szerződést, amíg a férfi színészt le nem szerződtették. Ki akarták várni, mennyi maradt akkor is, ha engem kerestek meg először.

Ebben az eljárásban ma már nem veszek részt. Most, ha valaki felajánl nekem egy szerepet, de várni akar a szerződéssel, egyszerűen kiszállok. Ha engem akarsz a filmedben látni..., ne a maradékok alapján ítéld meg, mennyit érek.

Nemrég visszautasítottam egy szerepet egy hatalmas produkcióban. Számomra ez nem a pénzről szólt, hanem a jó öreg bérszakadékról. Nemet mondtam és ők nem kerestek többször. Később vívódtam: 'Mit tettem? lehet, hogy hiba volt.' De nem volt hiba, mert a stúdióban mindenkihez eljutott a döntésem híre. Az ilyen cselekedetek befolyásolják az ember hírnevét, megítélését: 'Ne kínáld meg Jessicát olyan szereppel, amelyért nem kap egyenlő fizetést a férfi színésszel.' Bár elestem ettől a filmtől, meghúztam egy határt. Egy vonalat a homokban.”

Te harcoltál már azért, hogy ugyanannyi fizetést kapj, mint a férfi kollégáid?
igen, rendszeresen kiharcolom
nem, de hasonló helyzetben megtenném
szerintem a világ legfeljebb Hollywoodban van felkészülve ezekre a küzdelmekre
nem tudom