Te érted, miért? Visszavonta a Pepsi a Kendall Jenner-reklámját

Borítókép: Te érted, miért? Visszavonta a Pepsi a Kendall Jenner-reklámját
Rosszul ítéltük meg a helyzetet, elnézést kérünk – olvasható a közleményükben. De mi történt? Elmagyarázzuk.

Egy nappal a bemutatása után visszavonta új reklámvideóját a Pepsi. A két és fél perces kisfilm főszereplője Kendall Jenner realitysztár és szupermodell, aki épp divatfotózáson vesz részt, amikor észreveszi az utcán a tüntetőket, lekapja a szőke parókáját,

kimegy az utcára, ott vidáman bulizik és flörtöl a többi tüntetővel,

majd egy dobozos kólát nyújt át a rend egyik őrének.

Na de mi ebben a felháborító? Nos, először is azt kifogásolják az internetezők világszerte, hogy túlságosan leegyszerűsíti a világban zajló konfliktusokat, mintha egy Pepsivel (és persze egy szép, fiatal lány jelenlétével) meg lehetne oldani az egészet.

Még Bernice King, Martin Luther King lánya sem hagyhatta a dolgot szó nélkül. „Bárcsak a Papa tisztában lett volna a Pepsi hatalmával”, twittelte:

A másik probléma, amely közfelháborodást keltett, az, hogy a Pepsi nyilvánvalóan közelmúltbeli tiltakozásokra próbált reagálni, például a Women's Marchra, a nők felvonulására Trump beiktatása után vagy a Black Lives Matter mozgalom demonstrációira, amelyek akkor indultak, amikor rendőrök megalapozott ok nélkül lőttek le fekete amerikaiakat az utcán vagy nyilvános helyeken. Az egyik ilyen tüntetésen készült az alábbi ikonikus felvétel abban a pillanatban, amikor egy (egyébként fekete) nőt letartóztatott az állig felfegyverzett rendőrség.

Ez a fotó, amelyet Jonathan Bachman készített a 35 éves Ieshia Evansről 2016 nyarán, bejárta a világot és többek között a New York Times is közölte „2016 képekben válogatásában”. Most azzal vádolják a Pepsit, hogy gyakorlatilag lekoppintotta a jelenetet:

A Pepsi eleinte védte az álláspontját, de aztán a heves és széles körű tiltakozás hatására mégis úgy döntött, hogy visszavonja a hirdetést. Ezt a közleményt adták ki:

„A Pepsi globális üzenetet próbált közvetíteni az egységről, a békéről és a megértésről. Nyilvánvalóan rosszul ítéltük meg a helyzetet, elnézést kérünk. Visszavonjuk ezt a tartalmat és leállítjuk további forgalmazását. Elnézést kérünk Kendall Jennertől is, amiért ilyen helyzetbe hoztuk.”

Egyébként itt a videó (reméljük, ezen a csatornán még látható marad):

Neked mi a véleményed? Okos dolog volt visszavonni a reklámot? Írd meg nekünk:
Fájl kiválasztása