David Schwimmer kisfilm-sorozatban kampányol a szexuális zaklatás ellen – „A családomban minden nő érintett, kivéve a lányom, hálistennek”

Borítókép: David Schwimmer kisfilm-sorozatban kampányol a szexuális zaklatás ellen – „A családomban minden nő érintett, kivéve a lányom, hálistennek”
Az émelyítő videókban felbukkan Emmy Rossum, Cynthia Nixon és maga Schwimmer, aki a sorozat producere is egyben. A cikkben mind a hat 3-4 perces videót megnézheted!
– Sajnálom, van barátom.
– Semmi gond, én meg nős vagyok. Csak meg akartam mutatni, mennyire fontos vagy itt a cégnél.

#ThatsHarassment, #EzZaklatás címmel készített hatrészes videósorozatot David Schwimmer, a Jóbarátok és az American Crime Story - Az O. J. Simpson-ügy tévésorozatok sztárja és Sigal Avin izraeli-amerikai filmrendező. A 3-4 perces videók különböző élethelyzetekben mutatják meg, hogyan mosódnak el lassan a határok főnök és beosztottja, orvos és páciense, fotós és modellje között, hogyan alakítják úgy az elkövetők, hogy áldozatuk minél kevésbé tudjon ellenállni és hogyan lehet egyáltalán felismerni, hogy éppen zaklatnak minket.

Az első videóban például új pultoslány (Meryl Streep lánya, Grace Gummer alakítja) érkezik a vendéglátóhelyre, és a kollégája úgy dönt: megmutatja, milyen kemény világ ez, persze kizárólag jóindulatból:

Új pultoslány érkezik a vendéglátóhelyre (Grace Gummer nem csak Meryl Streep lányaként vált ismertté a filmiparban, például a Híradósok című tévésorozatból is ismerhetjük), és kollégája (Joseph Sikora) úgy dönt, megmutatja neki, milyen kemény világ ez. Persze ő csak jót akar.
The Coworker

Written and directed by Sigal Avin, executive produced by David Schwimmer, Avin and Mazdack Rassi of MILK Studios, the films depict various cases of sexual harassment in the workplace, all based on real events. The team created this project to highlight behaviors that are unacceptable and to end institutional silence and complicity. Share and spread the word that we will not tolerate sexual harassment. #ThatsHarassment

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

A jeleneteket egytől egyig valós események ihlették, de a videókat megnézve ezt talán nem is kell mondanunk; tulajdonképpen mindannyian átéltünk már hasonlót, amikor egy-egy kolléga, tanár vagy félismerős megpróbált visszaélni a helyzettel, és ilyenkor – a videók szereplőnőihez hasonlóan – legtöbbször inkább finoman hárítottunk anélkül, hogy határozottan tiltakoztunk volna, félve attól, hogy egy nyílt szembenállás esetleg felbőszíti a támadóinkat. Még a mindenre felkészült újságírónő (Emmy Rossum) sem rohan el azonnal, hogy feljelentse politikus interjúalanyát, amiért az fogdosni kezdte a térdét, inkább be akarja fejezni az interjút.

The Politician

If you are a victim of sexual harassment or assault or know someone who is, there is help. Support and resources are available at 800.656.HOPE or visit RAINN.org/ThatsHarassment. #ThatsHarassment

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

A középkorú páciens (a Szex és New Yorkból ismert Cynthia Nixon alakítja) egyszerű arcüreggyulladással fordul orvoshoz (Michael Kelly), aki azonban valamilyen okból a mellét is megvizsgálja.

The Doctor

These films, based on true stories, put a face on the issue of sexual harassment. Please share. #ThatsHarassment For support or information call 800.656.HOPE or visit RAINN.org/ThatsHarassment.

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

A leggyomorforgatóbb talán mégis a színész (a kiváló Noah Emmerich játssza) és az öltöztetőnő (Christela Alonso) esete. A nő félig viccből megkéri a híres színészt, hogy köszöntse videón az unokahúgát születésnapján, és ő van a legjobban meglepve, amikor a férfi készséggel kötélnek áll. Előtte azonban előhúzza a szerszámát:

Öltöztetőnő (még mindig mosolyogva): Ne már, mit művel?
Színész: Nem csinálok semmit. Önálló életet él.
Öltöztetőnő: Oké...
Színész: Kipattant, hogy köszönjön.
Öltöztetőnő: Oké, köszönt. Most már pattintsa vissza.
Színész: Talán segíthetne.

Az öltöztetőnő nemet mond, és ezután a színész, mintha mi sem történt volna, elkészíti vele a szülinapi szelfivideót. Nézzétek a kényszeredett mosolyt a nő arcán:

The Actor

These films, based on real incidents, were created to empower victims and bystanders to speak out against sexual harassment and provide tools for employers to create a safe work environment. For resources visit RAINN.org/ThatsHarassment or NWLC.org/ThatsHarassment. #ThatsHarassment

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

David Schwimmer, aki a produceri munkálatok mellett egy túlságosan érző szívű főnököt játszik az egyik videóban, nagyon is jól tudja, miről van szó.

„Úgy nőttem fel, hogy anyukám történeteket mesélt nekem a szexuális zaklatásról. A családomban, az ismeretségi körömben minden nőt zaklattak már, kivéve a lányomat, hálistennek, aki még csak hatéves – mondja Schwimmer. – A munkafolyamat során újra és újra átéltem, milyen lehet ma nőnek lenni. Amikor egész életedben tárgyként vagy kezelve, hozzászoksz ahhoz, hogy ezerféle szempontból másodrendű állampolgárként legyél jelen. Ezzel egyfolytában azt az üzenetet kapod, hogy nem érsz annyit, mint a férfiak, hogy a tested a legfontosabb, hogy a kinézeted a legfontosabb – éppen ezért egyáltalán nem csoda, ha sokszor észre sem veszed, hogy zaklatnak. Mert egész életedben nem bántak veled azzal a tisztelettel, amit egy férfi automatikusan megkap.”

The Boss

Did you know that 1 in 4 women face sexual harassment in the workplace? Share this short film to spread the word. #ThatsHarassment

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

A stúdiófotózás jelenete is figyelemre méltó, amelynek során a fotós (Bobby Cannavale) folyamatosan biztosítja modelljét (Anna Van Patten), mennyire felizgatja őt a lány, és kéri, hogy nyúljon a farmerjába. Ezalatt a háttérben a stáb többi tagja békésen reggelizik:

The Photographer

Everyone should feel comfortable in their place of work or learning. If you are being sexually harassed, or know someone who is, you can report it to the authorities at your job, school, or local law enforcement. Resources and support are available at RAINN.org/ThatsHarassment or NWLC.org/ThatsHarassment.

Posted by That's Harassment on Wednesday, March 29, 2017

Ha veled vagy ismerősöddel is történt hasonló, nyugodtan szóvá teheted a tá: kommunikálj nyíltan a támadóval arról, hol van a határ! Ide kattintva fordulhatsz további segítségért, tanácsért.