London egyszerre méltóságteljes és vicces feliratokkal áll ki a terrorizmus ellen

Borítókép: London egyszerre méltóságteljes és vicces feliratokkal áll ki a terrorizmus ellen
A hamis metró-utastájékoztatót a londoni parlamentben is felolvasták és megtapsolták.

Aki gyakran metrózik Londonban, megszokhatta, hogy ilyen típusú feliratokkal találkozik, amelyekkel a metró üzemeltetői tájékoztatják az utasokat az esetleges forgalmi változásokról. Most egy ilyen metrófeliratnak látszó üzenet kezdett terjedni az interneten, mégpedig fénysebességgel. Íme:

A metrófalragaszon ez olvasható: „Felhívjuk minden terrorista szíves figyelmét, hogy EZ ITT LONDON, és tehetnek velünk bármit, mi megisszuk a teánkat és éljük az életünket, ahogy eddig. Köszönjük.”

(Persze azt a hamisítatlan angolságot, amellyel a szöveg meg van fogalmazva, lehetetlen magyarra fordítani.)

A metróüzenet természetesen elegáns reakció a március 22-i terrortámadásra, amely a Westminster hídon történt; egy 52 éves merénylő autójával elgázolta emberek egy csoportját, majd a Parlament kerítésének hajtva halálra szurkált egy rendőrt. Az esetnek négy halálos áldozata és 50 sérültje van, a rendőrök végül az elkövetőt is lelőtték.

A hamis metrófeliratot több parlamenti képviselő is megosztotta a twitteren:

...majd egyikük, a konzervatív Simon Hoare fel is olvasta a parlamentben, és az alábbi videóban az is látható, hogy Theresa May miniszterelnök „csodálatos tiszteletadás”-nak nevezi az ismeretlen szerző feliratát.

Bár a fenti metróüzenet tényleg fake, a londoni metró munkatársai gyakran jelét adják a humorérzéküknek a plakátjaikon – vagy akár annak, hogy ők is érző lények. A 22-i terrortámadás után ilyen üzenetek jelentek meg a metróállomásokon:

„A vészterhes időkben nyíló virág a legszebb mind közül.”

„Ne felejtsétek el... még most is erősebbek vagyunk, mint a kételyeink és képesek vagyunk legyőzni a kihívásokat.” #londonnyitva #westminster

„Amikor kisfiú voltam és ijesztő dolgokat láttam a hírekben, anyám mindig azt mondta nekem: 'nézd a segítőket, mindig látni embereket, akik segítenek'.”

„Akkor kell a legerősebbnek lenned, amikor a leggyengébbnek érzed magad.”