8+1 tweet közszereplőktől Trump bevándorlást szigorító rendeletéről

Borítókép: 8+1 tweet közszereplőktől Trump bevándorlást szigorító rendeletéről Forrás: Europress
Az ENSZ is felülvizsgálatra szólította fel az amerikai elnököt. Ezt mondta Malala Yousafzai, Mark Zuckerberg és Miley Cyrus.

Mint közismert, Trump pénteken aláírta földrengésszerű intézkedését, mely szerint

  • 90 napig nem engedik be az Egyesült Államokba a következő országok polgárait akkor sem, ha vízummal vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek: Jemen, Irak, Irán, Líbia, Szíria, Szomália és Szudán
  • és 120 napra felfüggesztik a bevándorlási programot az országban.

Mindezzel Trump pontosan azt a 2015-ös tweetjében tett ígéretét váltotta valóra,

amely már akkor is óriási botrányt kavart, csak hogy egy popkulturális példát említsünk; J. K. Rowling erre a tweetre válaszul írta, hogy Voldemort sehol sem volt Trumphoz képest.

A pénteki intézkedés következetében több százan rekedtek a reptereken és további ezrek utaztak nagyobb amerikai városok reptereire tüntetni.

Forrás: Europress
Ez például San Francisco.

Egy New York-i szövetségi bíró olyan ítéletet hozott, amelynek értelmében aki már megérkezett az amerikai reptérre és érvényes vízuma van, az beengedhető az országba, és így ezeket az embereket nem kell kitoloncolni. Más államokban is születtek hasonló bírói ítéletek, olvashatjuk a CNN oldalán.

Bár az amerikai alkotmány értelmében tilos a vallási alapon történő megkülönböztetés, még maga Trump sem hallgatta el, hogy az intézkedése kifejezetten a muszlim vallásúak ellen szól: egy keresztény tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy a keresztény vallású menedékkérők elsőbbséget élveznek majd a későbbiekben, mert a szíriai keresztények Obama elnöksége alatt mellőzve voltak. Ezt az állítást egyébként a Washington Post egy elemzésben cáfolta.

Hogy finoman fogalmazzunk, a bevándorlóellenes intézkedés az egész világot felkavarta; Franciaország és Németország elítélte a rendeletet, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Nemzetközi Migrációs Szervezete közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a háborús menekülteket nemzetközi jog védi. Még Theresa May brit miniszterelnök is, az első kormányfő, aki találkozott Trump elnökkel, azt nyilatkozta szombat este a szóvivőjén keresztül, hogy „nem ért egyet” az intézkedéssel és kormánya nem kíván hasonló politikát követni.

Íme néhány fontos személyiség twitter-reakciója a világ különböző pontjairól: