Pócsik Anita: a digitális világból nem lehet csak úgy kiszállni

Borítókép: Pócsik Anita: a digitális világból nem lehet csak úgy kiszállni
Akár tetszik, akár nem, az internet az életünk része. A főszerkesztő levele az októberi Éva magazinból.

Első negatív személyes élményem a közösségi médiával akkor volt, amikor a lányommal erőszakosan kezdett viselkedni egy fiú iskolatársa egy Viber-csoporton belül. A lányom letiltotta a nem túl intelligens fiút, aki úgy érezte, ezért bosszút kell állnia. Az elutasított fiú lefényképezte lányom privát csetes válaszait, és mindenkinek szétküldte. (A végén persze ennek a szerencsétlennek kellett magyarázkodnia, nem a lányomnak.)

Megdöbbentett és feldühített, amit ez a fiú tett. De mindez nagyon jó lecke volt, a személyes tapasztalat megerősítette bennem az elméleti tudást: lelki sebeket nem csak valós személyes találkozások során lehet szerezni.

Ettől függetlenül persze fel sem merült bennem, hogy hagyjuk el az internetet meg a virtuális közösségi tereket, hiszen azok ma már szerves részei a mindennapjainknak. Kiszállni az egészből rövidlátás és halvány tapasz a sajgó sebekre.

Ha kiszállsz, elszigetelődsz, ami csak további sebekkel jár. Kivéve, ha el akarsz szigetelődni. Ez is egy trend. De a többség – köztük én is – már nem tud létezni internet nélkül. Áldás vagy átok? Kinek mi. De megkerülhetetlen.