46 helyzet, amikor előnyt jelenthet, ha fehér bőrűnek születtél

46 helyzet, amikor előnyt jelenthet, ha fehér bőrűnek születtél
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avagy milyen „kiérdemeletlen” előnyökkel járhat, ha valaki a többséghez tartozik.

Fehér bőrűnek születni még mindig előnyt jelent a nyugati világ szinte minden pontján. Így van ez az Egyesült Államokban is, a lehetőségek hazájában. Egy Peggy McIntosh nevű egyetemi oktató még 1988-ban írta az alábbi listát, amelyben saját tapasztalatai alapján gyűjtötte össze azokat a legjellemzőbb helyzeteket, amelyekben egy fehér bőrű ember előnybe kerülhet pusztán a faji hovatartozása miatt.

Érdemes végigmenni ezeken a pontokon még akkor is, ha sok közülük nehezen vetíthető rá a magyarországi helyzetre. Vajon mi itthon milyen listát állítanánk össze magunknak?

1. Ha úgy tartja kedvem, időm legjavát hozzám hasonló bőrszínűek társaságában tölthetem.

2. Megtehetem, hogy elkerülöm az olyan embereket, akikben neveltetésem okán nem bízom meg, illetve akik megtanultak nem bízni az én fajomban.

3. Ha bármilyen környéken kinézek magamnak egy ingatlant, senki sem akadályoz meg benne, hogy megvegyem vagy kibéreljem azt, feltéve, ha a pénztárcám engedi.

4. Biztos lehetek benne, hogy akárhol vásárolok vagy bérlek magamnak otthont, a szomszédaim semlegesek vagy szívélyesek lesznek irányomban.

5. Ha elmegyek egyedül vásárolni, biztos lehetek benne, hogy az áruházi biztonsági őrök nem fognak követni vagy zaklatni engem.

6. Ha bekapcsolom a tévét vagy kinyitom az újságot, biztos lehetek benne, hogy a hozzám hasonló fajhoz tartozó emberek nagy számban képviseltetve lesznek benne.

7. Amikor valaki nemzeti örökségről vagy civilizációról beszél nekem, a narratívájából egyértelműen kiderül, hogy ezt a hozzám hasonló bőrszínű embereknek köszönhetjük.

8. Biztos lehetek benne, hogy a gyerekeim olyan tananyagot tanulhatnak az iskolában, amelyben az ő fajuk nagy számban képviseltetve van.

9. Biztos lehetek benne, hogy könnyen találok kiadót ennek a fehér kiváltságról szóló írásnak.

10. Biztos lehetek benne, hogy egy olyan közegben, ahol én vagyok a fajom egyetlen képviselője, hallathatom a hangomat.

11. Eldönthetem, hogy meghallgassak-e egy másik nőt, aki a fajának egyetlen képviselője az adott közegben.

12. Ha bemegyek egy könyvesboltba, jó eséllyel találok benne olyan könyveket, amelyekben a fajom képviseltetve van. Ha bemegyek egy élelmiszeráruházba, számíthatok rá, hogy találok olyan élelmiszereket, amelyek a kultúrám hagyományaiba illeszkednek. Ha fodrászhoz megyek, tudom, hogy találok ott valakit, aki tud bánni a hajammal.

13. Akár csekkel, akár hitelkártyával, akár készpénzzel fizetek, nem kell aggódnom amiatt, hogy a bőrszínem hátrányt jelent abban, ahogy mások az anyagi helyzetemet, a hitelképességemet megítélik.

14. Az esetek nagy részében van lehetőségem megvédeni a gyerekeimet olyan emberektől, akik nem szimpatizálnak velük.

15. Nem kellett megtanítanom a gyerekeimet arra, hogy tisztában legyenek a rendszerből fakadó rasszizmus jelenlétével és ezáltal meg tudják óvni a testi épségüket.

16. Nyugodt lehetek afelől, hogy a gyerekeim tanárai és munkaadói befogadják őket, ha ők betartják az iskola és a munkahely normáit; amiatt sem kell aggódnom, hogy a fajuk hátrányt jelent ezekben az intézményekben.

17. Beszélhetek tele szájjal anélkül, hogy más emberek ezt a bőrszínemnek tudnák be.

18. Beszélhetek csúnyán, viselhetek second hand ruhákat, hagyhatok leveleket válaszolatlanul anélkül, hogy az ilyen szokásaimat más emberek a fajomban elterjedt rossz erkölcsnek, műveletlenségnek vagy a szegénységnek tudnák be.

19. Beszélhetek magas pozíciójú férfiak előtt anélkül, hogy a fajom terítékre kerülne.

20. Teljesíthetek jól egy nehéz helyetben anélkül, hogy az érdemeimet bárki a fajomnak tulajdonítaná.

21. Senki sem kér arra, hogy a fajom összes tagja nevében beszéljek.

22. Megtehetem, hogy ne ismerjem a színesbőrű emberek nyelvét és szokásait, akik a világ lakosságának nagy részét alkotják, anélkül, hogy a saját kultúrámban ezért hátrány érne.

23. Kritizálhatom a kormányt, beszélhetek arról, hogy félelmet kelt bennem a kormány politikája anélkül, hogy kívülállónak látnának.

24. Számíthatok rá, hogy amikor „az illetékessel” szeretnék beszélni, egy hozzám hasonló fajú ember áll elém.

25. Ha megállít a rendőr vagy ellenőriz az adóhivatal, biztos lehetek benne, hogy nem a fajom miatt szúrtak ki éppen engem.

26. Gond nélkül vásárolhatok olyan posztereket, képeslapokat, képeskönyveket, babákat, játékokat, gyerekújságokat, amelyeken a fajom képviselői szerepelnek.

27. Bármilyen gyűlésről úgy mehetek haza, hogy nagy valószínűséggel kapcsolódni tudtam az ott történtekhez és nem érzem úgy, hogy elszigetelt, kivülálló lennék, kisebbségbe kerültem volna, nem hallgattak meg, nem adtak volna szót nekem vagy megfélemlítettek volna.

28. Biztos lehetek benne, hogy ha nézeteltérésbe kerülök egy másik fajhoz tartozó munkatársammal, ez nagyobb mértékben veszélyezteti majd az ő előremenetelének esélyeit, mint az enyémeket.

29. Biztos lehetek benne, hogy ha egy másik fajhoz tartozó ember előreléptetése mellett érvelek vagy egy a fajokat érintő programot indítványozok, ez nem fog engem hátrányosan érinteni a pozíciómban akkor sem, ha a kollégáim nem értenek egyet velem.

30. Akár kijelentem, hogy faji kérdésről van szó, akár azt, hogy nem faji kérdésről van szó, a fajom segítségemre lesz abban, hogy alátámassza a hitelességemet, sokkal inkább, mintha más bőrszínű ember érvelne a helyemben.

31. Megtehetem, hogy nem követem a kisebbségi irodalom és kisebbségi aktivista programok fejleményeit és azt is, hogy leszóljam ezeket vagy tanuljak belőlük. Mindegyik esetben többé-kevésbé védettnek érezhetem magam a döntéseim negatív következményeivel szemben.

32. A kultúrámnak köszönhetően nyugodtan figyelmen kívül hagyhatom más fajhoz tartozó emberek ügyeit.

33. Senki sem mutat rá arra, hogy a testalkatom, a megjelenésem vagy a testszagom a fajom attribútuma lenne.

34. Fejezhetem ki aggodalmamat a rasszizmus miatt anélkül, hogy ebben bárki önérdeket sejtene.

35. Ha magas pozícióba helyeznek, amelyben beosztottakat kell irányítanom, nem kell tartanom attól, hogy a munkatársaim azt feltételeznék, hogy a fajom miatt ért a megtiszteltetés.

36. Ha rosszul sikerült a napom, a hetem vagy az évem, nem kell feltennem azt a kérdést, hogy van-e köze a negatív eseményekhez a fajomnak.

37. Biztos lehetek benne, hogy lesz, akihez fordulhatok szakmai tanácsért.

38. Sorra vehetem a lehetőségeimet, társadalmi, politikai vagy szakmai szempontból anélkül, hogy fel kellene tennem a kérdést, miszerint egy hozzám hasonló fajú embert elfogadnának-e egy olyan helyzetben, amit tenni szeretnék.

39. Ha elkések egy meetingről, senki sem gondolja azt, hogy ennek köze lenne a fajomhoz.

40. Egy szállodában vagy vendéglátóhelyen nem kell tartonom attól, hogy a hozzám hasonló fajú embereket nem engedik be vagy rosszabb minőségű szolgáltatást kapnak, mint amiért fizettek.

41. Ha jogi vagy orvosi segítségre van szükségem, a fajom nem jelent hátrányt abban, hogy megkapjam.

42. Akármilyen tevékenységbe fogok, biztos lehetek benne, hogy senki nem fog pusztán a faji hovatartozásom miatt visszautasítani.

43. Ha vezetőként kudarcot vallok és a hitelességem csorbát szenved, biztos lehetek benne, hogy nem a faji hovatartozásom áll a probléma hátterében.

44. Nem esik nehezemre olyan egyetemi kurzusokat, intézményeket találni, amely csak a fajomhoz tartozó emberekre fókuszál.

45. Rendelkezésemre állnak olyan jelnyelvi és vizuális művészeti alkotások, amelyek a fajomhoz tartozást ábrázolják.

46. Rendelkezésemre áll olyan „hússzínű” bőrhiba-korrektor, illetve kötszer, amely többé-kevésbé passzol a bőrszínemhez.

Ezeket kéne máshogyan takarítanod a fürdőszobában, hogy egészséges maradj!

Az ember azt hinné, hogy bizonyos dolgokra ritkábban is ráfér a takarítás. Pedig nem.

Tudod, melyik romantikus filmből valók ezek a vicces jelentek? – Töltsd ki a KVÍZT!

Töltsd ki a kvízt és írd meg, hányat tudtál helyesen a válaszok közül!

Mihez kezdj, ha transznemű vagy? És ha a gyerek az?

Hova fordulhat, milyen lehetőségei vannak itthon annak, aki úgy érzi, rossz testbe született? Részlet a novemberi Éva magazinban megjelent összeállításból.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft