Pestiek kontra budaiak

Pestiek kontra budaiak
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mit gondolnak egymásról a pestiek és a budaiak? Mi a véleményük a másik oldalról, illetve lakóikról? Hol élnének szívesebben? Pest tényleg büdös, és Budán laknak-e a gazdagok, Pesten pedig a „csórók”? 7 kérdést tettünk fel 6 embernek, 1 kérésünk volt: őszintén válaszoljanak. Megtették.

A pestiek

-Melánia, 30 éves, pénzügyes, jelenleg GYES-en van, Angyalföldön él
-Dóra, 36 éves, bolti eladó, kőbányai lakos
-Kata, 38 éves, marketinges, Terézvárosban lakik

Mit szeretsz, és mit NEM szeretsz Pestben?

Melánia: Szeretem, hogy minden közel van, el lehet intézni bármit nagyon gyorsan, tele van szórakozóhelyekkel, kikapcsolódási lehetőséggel. Nem szeretem, hogy lehetetlen parkolni.

Dóra: Pestben azt szeretem, hogy minden megtalálható viszonylag kis utazási idővel és vannak nagyon is élhető zöld területei. Ami rossz, hogy a belváros zsúfolt, büdös, és sajnos nagyon, de nagyon piszkos.

Kata: Szeretem, hogy gyorsan ott vagyok mindenhol, hogy itt minden van, mindig van mit csinálni, nyüzsgőbb és fiatalosabb, mint Buda. Nem szeretem viszont azokat a környékeit, amelyek nem csak, hogy piszkosak és büdösek, de még nappal sem merek gyalogosan arra járni, nemhogy esetleg éjjel.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Az én városom: Budapest

Szerinted mi lehet a budai élet előnye és hátránya?

Melánia: Előnye, hogy nyugi van, jó levegő, csendes utcák, kertvárosi fíling, ami hátránya, hogy borzasztóan el vannak szállva az ingatlan árak.

Dóra: Az előnye mindenképp az lehet, hogy sokkal több a nyugalmas terület. A hátránya pedig az, hogy nem Pesten van. :-)

Kata: Előnye talán az, hogy nyugodtabb, csendesebb és tisztább. Hátránya viszont, hogy a legtöbb dolog miatt át kell jönni Pestre. Én legalábbis átjönnék.

Mit gondolsz a pesti, illetve a budai emberekről? Van köztük különbség?

Melánia: Talán a budaiak egy fokkal sznobobbak, de nyugisabbak is, annyira nem rohannak mindenhova, mint a pestiek.

Dóra: A budai emberek picit olyan … hogy is mondjam, olyan ’én budai vagyok’ típusúak, felsőbbrendűbbnek képzelik magukat másoknál. De ez inkább a Buda gazdagabb területein élőkön figyelhető meg.

Kata: Általánosságban semmiképp sem szeretnék beszélni, de jó néhány budai lakost ismerek, akik picit többet gondolnak magukról, mint kellene.

Szerinted is Budán élnek a gazdagok, Pesten pedig a „csórók”?

Melánia:Nem ennyire éles a különbség, Pesten is vannak drága részek, Budán is szegényebbek, összességében azért Budán talán több a gazdag régió.

Dóra:Pesten és Budán is vannak gazdagok, de sajnos valóban Pesten nincs annyi tehetős ember, ez már csak az ingatlan árakban is megmutatkozik.

Kata: A "rózsadombiak" miatt ez a sztereotípia él az emberekben, de akik ezt gondolják, azoknak mondanék egy-két környéket: Szent István Park környéke, Kodály Körönd, Bazilika. Itt biztos nem csórók laknak.

Olvasd el ezt is!

Szerinted hol van több és hol nagyobbak a dugók, illetve melyik oldalról könnyebb átjutni a másikra?

Melánia: Egyértelmű Pest. Szerintem Budáról autóval könnyebb, viszont tömegközlekedésileg Pestről Budára könnyebb átjutni.

Dóra: Szerintem nincs ilyen, hogy nagyobb dugó. Az egész város egy nagy dugó. Talán Budán több az „egérút”. BKV szempontjából viszont most már mindkét oldal kiváló közlekedéssel bír.

Kata: Ahol felújítási munkálatok folynak, ott dugó is van. És mivel valahol mindig felújítanak, így dugó szinte mindig van, csak máshol. Persze, vannak olyan részek, ahol mindig dugó van. Az alsó rakpartok csúcsforgalomban délelőtt és délután állnak, a körutak állnak, és így tovább. Ha pedig leesik egy szem eső, ne adj Isten hó, akkor az egész város egy nagy dugó lesz.

Tényleg tisztább Buda és Pest tényleg büdös(ebb)?

Melánia: Igen.

Dóra: Pest valóban büdösebb, mivel sűrűbben is lakott. Bár Budának is vannak sűrűn lakott területei. Talán mégis, ami Pestet büdösebbé teszi, azok a gyárak, amik tényleg rettentően büdösek.

Kata: Pesti lakosként azt tudom erre mondani, hogy sajnos igen.

Ha választhatnál, te hol élnél szívesebben? Pesten vagy Budán?

Melánia: Budán.

Dóra: Laktam már Budán is. De ennek ellenére azt mondom, jó helyen vagyok most itt Pesten.

Kata: Mindig is Pesten éltem, úgyhogy én maradnék is itt. Minden negatívuma ellenére szeretek itt élni.

A budaiak

-Ildikó, 27 éves, zenész, óbudai lakos
-Rita, 41 éves, grafikus, ékszerkészítő, jelenleg GYES-en van, 1. kerületi lakos
-Éva, kortalan, személyi eskető, óbudai lakos

Mit szeretsz, és mit NEM szeretsz Budán?

Ildikó: Szeretem Budán, hogy kiszabadulhatok a belváros tömegéből, nagyobb a nyugalom, elkerülik a nagy "balhék". Nem szeretem benne, hogy a külsőbb részein kevés az olyan hely, ahová be lehet ülni egy kis cseverészésre.

Rita: Mivel nem laktam a másik oldalon, így számomra a mikrokörnyezet fontos. A kerületnek bizonyos részei kicsit úgy működnek, mint egy kis város, a régóta itt lakók ismerik, segítik egymást, jó a levegő, bent vagyunk a város közepén és mégis zöldben. Hátrányként talán a távolságokat lehet említeni. Bár légvonalban közel vannak a dolgok, sokszor gyalog gyorsabb, mint tömegközlekedéssel.

Éva: Pesten nőttem fel, utáltam, amikor Budára költöztünk. Nekem túl csöndes volt. És a mai napig az.

Olvasd el ezt is!

Szerinted mi lehet a pesti élet előnye és hátránya?

Ildikó: A pesti élet előnye, hogy minden elérhető, sok hivatali intézni való még ott elintézhető (bár egyre több minden van már Budán is), és az éjszakai tömegközlekedés is sokkal jobb. Hátránya viszont az örökös nyüzsgés, és a parkosítások ellenére kevés zöld növényzet.

Rita: Előnye, hogy minden nagyon közel van, könnyen megközelíthető, hátrány, hogy nyáron a belvárosban nincsenek jó szagok.

Éva: Előnye, hogy minden elérhető maximum 20 perces sétával. Hátránya, hogy lehetetlen parkolni. Ha még mindig ott laknék, haza se tudnék menni, mert ahol én laktam (Király utca környéke), ott gyakorlatilag lehetetlenség parkolni.

Mit gondolsz a pesti, illetve a budai emberekről? Van köztük különbség?

Ildikó: Nem tennék különbséget pesti és budai között, csak azt figyeltem meg, hogy a pestiek picikét elkényelmesednek abban a tekintetben, hogy minden ott van a közelükben.

Rita: Azt gondolom, hogy ilyen szempontból nem lehet kategorizálni az embereket

Éva: Fenét! Ebben az örökös mobilitásban lehetetlen ennek alapján megítélni bárkit is. Az viszont vitathatatlan, hogy van egy olyan "szubkultúra", aki magát mások fölé helyezi, és ennek képviselői nem Újpesten élnek.

Szerinted is Budán élnek a gazdagok, Pesten pedig a „csórók”?

Ildikó:Nem gondolom, hogy konkrétan el lehet dönteni, hogy Budán gazdagok élnek, Pesten pedig "csórók". Itt is, ott is él ilyen és olyan is, tehát szerintem nem igaz a kérdésben felmerülő állítás.

Rita:Budán drágábbak az ingatlanok, sok nagyobb méretű ingatlan van, amelyekben a tehetősebbek laknak. De itt is vannak panelházak 30 lakással, ahogy Pesten is vannak felújított óriási műemlék épületek, melyekben családok élnek. Így azt gondolom, Pest bizonyos városrészeiben is élnek tehetős emberek. De például mi is Budán élünk, viszont se csórók, se gazdagok nem vagyunk.

Éva:Frászt! Legalább olyan butaság, mint azt gondolni, mindenki igénytelen és szegény, aki panelben lakik!

Olvasd el ezt is!

Szerinted hol van több és hol nagyobbak a dugók, illetve melyik oldalról könnyebb átjutni a másikra?

Ildikó: Általában Pesten, a nagyon forgalmas részeken mindig lehet dugóra számítani, Budán talán egyre jobban ki lettek alakítva buszsávok, villamoshálózatok. (Ennek viszont pont ellent mond az a két építkezés, ami Budán volt és nem kis dugókat okozott: Moszkva tér, és a fonódó villamos kiépítése, de ez nem állandó.) A válaszom tehát Pest. Egyébként napszaktól függ, hogy merre könnyebb az átjutás (reggel Buda felé, este Pest felé) De ha konkrét válasz kell, akkor talán Buda felé könnyebb átjutni.

Rita: Szívesebben megyek tömegközlekedéssel a Pesti oldalon, sokkal gyorsabb, és a parkolás sem megoldott. Budán a nagyobb távolságok miatt többször használom az autót.

Éva: Ez napszakonként és építkezések mentén változó. Nem gondolom, hogy kimondhatjuk, egyik, vagy másik oldalon nagyobb a dugó. A tömegközlekedés elég jó, de csak a kiterjesztett központban – úgy Budán, mint Pesten. A peremkerületekben épp olyan borzalmas mindkét oldalon. Én például elég frekventált helyen élek, Óbudán. A Bécsi útról két perc alatt jutok fel a házamig, kocsival. Busszal (ami 25-30 percenként jár), ez akár 50 perc is lehet, mert kacifántos úton jár, és a megállótól, még további séta…

Tényleg tisztább Buda és Pest tényleg büdös(ebb)?

Ildikó: Tisztábbnak mondanám Budát és talán "büdösebbnek" Pestet, de ehhez hozzátenném, hogy sokkal zsúfoltabb Pest, ebből is adódhat ez.

Rita: Igen… De Pesten is vannak hasonló adottságú városrészek, csak nem a belvárosban.

Éva: Nem érzek ilyet. És szó szerint sem! :-) Amikor hozzám vendégek jönnek, beleszippantanak a levegőbe, hogy milyen tiszta... Én ezzel nem tudok mit kezdeni. Még sosem éreztem, hogy a belvárosban büdösebb lenne, mint ahol lakom. Allergiásoknak viszont garantáltan kedvezőbb Pest. Nekem akkor kapcsolt drámai fokozatra a pollen-allergiám, amikor budai lány lettem.

Ha választhatnál, te hol élnél szívesebben? Pesten vagy Budán?

Ildikó: Én Budán élnék/élek szívesebben.

Rita: Budán élek, mindig is itt éltem, itt van az óvoda, iskola, a megszokott környezetem, a gyerekeket jó kiengedni az udvarra.

Éva: Mindkét oldalon vannak szívemnek kedves kerületek. Ha választhatnék, nálam Római, Csillaghegy és Zugló lenne a befutó. Hegyre nem mennék – mert most ott lakom.

És neked, kedves Olvasó, mik a válaszaid ezekre a kérdésekre?

Nézd meg ezt is!

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Budapest, Budapest, te csodás

Valaki képes volt magas művészetet csinálni a tükörtojásból

Fogalmunk sincs, hogy a fenébe faragja ki ezeket az alakzatokat a fehérjéből meg a sárgájából. Kivéve persze, ha Photoshoppal.

Íme, a tökéletes megoldás arra, hogyan válassz babakocsit!

Ehhez fogható módszerrel még nem találkoztunk.

A fehérbor jótékony hatásai

Biztosan számtalanszor hallottad már, hogy milyen jó hatással van az emberre a minőségi bor mértéktartó fogyasztása, azonban érdemes tudnod, hogy egészen pontosan melyek is ezek a pozitív hatások.

6 viselkedés, amivel eltaszítasz magadtól másokat

Lehet, hogy a viselkedésed miatt távolodnak el tőled a számodra fontos emberek?

Jé, ezt nem is tudtam: egészen pontosan ezért korog a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk

Már órák óta nem ettél és a gyomrod jól hallható jelekkel adja tudtodra, hogy ez tarthatatlan állapot? Most kiderül, mi okozza a furcsa és néha kellemetlen zörejeket.

Sokféle korú, bőrszínű és testalkatú női főszereplőkkel dolgozik a Disney a legújabb filmjében – nézd meg az új előzetest!

Az Időcsavar című fantasy 2018 tavaszán érkezik az amerikai mozikba Oprah Winfrey, Reese Witherspoon és Mindy Kaling főszereplésével.

5 hazugság, amit soha többé ne mondj magadnak

Te is nap mint nap elmondod magadnak ezeket a hazugságokat?

Mit szólnál, ha a 10 éves gyereked netes újságot alapítana?

És nem, egyáltalán nem babázásról szólnának ezek a hírek...

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 2. rész: az új befogadása

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Van egy látványos japán módszer, amellyel sokkal egyszerűbb megérteni a szorzást az iskolában – vagy mégsem japán és mégsem olyan egyszerű?

Két-, sőt háromjegyű számokat is könnyedén (és helyesen) összeszorozhatunk ezzel az eljárással. Egy matektanár ki is próbálta kérésünkre a tanítványaival, és aztán megkérdezte tőlük, milyen volt.

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Így készíthetsz cuki papírkoszorút fillérekből – VIDEÓ!

Egyszerű és mutatós adventi papírkoszorú! Sokszínű, mintás dekorpapírokat találsz hozzá az Éva Advent különszámban.

Így adhatsz olyan ajándékot egy férfinak, aminek tényleg örülni fog

Vesd be ezeket a technikákat, és így talán könnyebb lesz neki ajándékot választani!

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben – 1. rész: a múlt elengedése

A bajban is elkél a jóbarát és a külső segítség. Még ha valaki nem is mondja.

Időutazás: városok látképe több évtizeddel ezelőtt és most

Bizonyos városokat már el sem tudnánk képzelni modern épületek, felhőkarcolók nélkül. Pedig egykor minden a földúttal kezdődött.

Angelina Jolie találkozott Justin Trudeau-val – nézd meg a filmplakátra illő fotót!

A színésznő az ENSZ különmegbízottjaként nagyon keményen felszólalt egy vancouveri konferencián a nők elleni erőszak tárgyában, a kanadai miniszterelnök pedig figyelemreméltó fényképet posztolt kettőjükről.

A férjem és én már nem szexelünk – viszont közelebb vagyunk egymáshoz, mint valaha

A szerelem és a szex nem mindig jár kéz a kézben – meséli a 37 éves Nancy. Úgy sejtjük, sok hasonló példa lehet körülöttünk is, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk ezt a történetet.

10 alkalom, amikor gyerekek túl sokat kotyogtak ki a szüleikről

Persze a legtöbb ártatlan kis félreszólás – vagy őszinteség.

Kövess minket

Előfizetés