„Újrabrandelni a cigányságot” – interjú Bogdán László polgármesterrel

„Újrabrandelni a cigányságot” – interjú Bogdán László polgármesterrel
Forrás: éva magazin / lábady istván

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Baranya megyei Cserdi belevaló polgármestere küzd a romák egyenjogúsításáért, a feszültségek oldásáért, a becsületes, kölcsönös tiszteleten alapuló együttélésért. Teljes spektrumon, széles eszköztárral viszi át az elképzeléseit: a médiában nyilatkozik, kampányol, a templomban prédikál, a politikusokkal tárgyal, vitatkozik, a földeken kapál, lapátol, az utakon rollerrel, Zsigulival demonstrál. Élelmiszert termel, adományt oszt, adni és kapni tanít – újrabrandeli a cigányságot.

Mi újság Cserdiben, épül-szépül?
A mezőgazdasági munkák folytatódnak, a falu fejlődése nem áll meg, de nem esünk túlzásokba. Nem akarok mindenáron uniós pályázatokon másokat arcba könyökölni, hogy nekünk minél több legyen, mert az egész térségnek fontos, hogy fejlődjön és változzon.


Mit nevezünk túlzásnak?
Már 3 falubuszunk van és 2 traktorunk. Ez bőven kimeríti a luxuskategóriát.


Akkor már nem is hiányzik semmi?
Dehogynem. Az emberi kapcsolatok erősítése, az emberek fejlődése. A változás igényét megteremteni a legfontosabb. Minden polgármester el tudja költeni a pénzt, ha megkapja az uniótól vagy a kormánytól, de sokkal nehezebb attitűdöt formálni, sztereotípiákat ledönteni. Én inkább ebbe az irányba akarok menni, hosszú ideje ezzel próbálkozom. Már 2008-ban volt egy akciónk, hogy a társadalmi feszültség oldódjon cigány és magyar közt. Szó szerint épült a faluban egy 21 lépésnyi híd vasak, szögek és ékek nélkül. 21 másodperc, hogy ne legyél gyűlölködő, ne éket verj, ne árkot áss, válaszd a legrövidebbet: az egyenes utat.


Nem könnyű ezt a hidat megtalálni, még sokszor sok 21 lépés hiányzik, 2008 óta nem javult alapjaiban a helyzet.
Változni kemény dió, a változás félelmet indukál mindannyiunkban, de ennek legyőzése a szabadságunk ára. Ezt kell jól megértetni az emberekkel. Agyengeség persze jelen lehet bármely pillanatban, de mindig rajtad múlik, hogy mit reagálsz, hogyan éled meg a történteket. Fel akarod pofozni, ki akarod ütni vagy meg akarod érteni. Nem vagyok liberális, de hiszem, hogy a jó szándék mindenkiben ott motoszkál, csak vannak pillanatok, amikor megfeledkezünk magunkról. Ennek a pozitív attitűdnek a tudatosítása hozhat jó fordulatot.


Ember és polgármester legyen a talpán, aki bírja ezt a küzdelmet hittel és erővel.
Szerintem nekem nincs más választásom. Nem is gondolkodom azon, hogy valami különleges lenne abban, amit teszek, egyszerűen szeretem a hazámat.


Mégis mi ad neked energiát?
Hiszek abban, hogy kilencmillió ember nem úgy indul el reggelente, hogy mindenkire haragszik. Mindennap van esély, hogy valódi beszélgetéseket kezdjünk, személyes élményeket szerezzünk egymásról, tisztuljon a kép, és ne a „mondták, gondoltam, hallottam” győzzön felettünk. Ezen ügyködöm minden áldott nap. Nem akarunk mi folyton sírni. Az idén is negyven tonna saját termelésű krumplit, paradicsomot, hagymát tervezünk szétosztani az országban a rászorulóknak, és már nem egy, hanem három Zsigával jövünk. Az élelmiszerboltokban meg mindjárt apolcokon lesznek az új cigánybrand, a Lasipe (Jóság) termékei. Lecsó, savanyúság és szilvalekvár. Olyan minőség lesz, hogy nincs más választásod, meg kell venned, és meg kell nyalnod a tíz ujjadat.

Ez a cikk az Éva magazin egy régebbi számában jelent meg.

Top 10 igényes karácsonyi film, nem csak romantikusoknak

Elő a popcornnal, ropogtatnivalóval! Huppanj le a kanapéd kényelmébe, és tegyél be egy igazán szórakoztató mozit!

Anyám! Ez most komoly? - szomorú képet mutat az anyákról a Google kereső

Kiábrándító, szomorú, és nem utolsósorban elgondolkodtató, hogy milyen keresési eredményeket mutat a Google az "anyám" szó kapcsán.

Miért gondoljuk, hogy igazunk van, akkor is, ha nincs? - VIDEÓ

Nos, ezért tartunk ki mindig az igazunk mellett, még ha sántít is a dolog...

Mesés pajta otthon kandallóval - hol máshol, mint egy tóparton

Mindössze egy hibája van: hogy nincs hozzá kulcsunk!

Amikor egy terhes nőre rájön az ötperc: 14 hétköznapi történet, amitől lehidalsz

Aki volt már életében terhes vagy aki látott már közelről terhes nőt, az tudja, mi mindenre képesek a hormonok. Annyi baj legyen, csajok: az alábbi történetek bizonyítják, hogy nem vagytok egyedül!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Ajándékozz egész évre szóló élményt! Most 50% kedvezménnyel fizethetsz elő kiadónk összes lapjára, így az Éva magazinra is. A részletekért látogass ide: elofizetesem.hu/karacsony

Csak 3475 Ft