Mi az a Black Friday és miért van ugyanakkor, mint a „Ne vásárolj semmit” nap?

Mi az a Black Friday és miért van ugyanakkor, mint a „Ne vásárolj semmit” nap?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mondanunk sem kell, hogy az egybeesés nem véletlen. Te Black Friday- vagy nevásároljsemmit-párti vagy? Szavazz!

A Black Friday a legutóbbi időkig igazi amerikai hagyomány volt. A hálaadás napja (november negyedik csütörtökje)utáni péntek már évtizedek óta „hivatalosan”a karácsonyi bevásárlás első napja.Ekkor az üzletek hatalmas árengedményeket adnak, és többnyire így a Black Friday produkálja a legnagyobb forgalmat az évben versengve a karácsony előtti utolsó szombattal).

Azonban az online vásárlás korában a Black Friday az elmúlt egy-két évben az egész világot, így Magyarországot is meghódította. Egyre több az alkalomhoz illő fekete hátterű hirdetés a nemzetközi webshopokon. Egyre gyakrabban jönnek a tömegbalesetekről vagy azok veszélyéről szóló híradások a világ olyan szegletei felől is, amelyeken nem szokás előző nap megemlékezni az Egyesült Államok alapító atyáiról.

Szóval úgy tűnik, hogy ha a hálaadást nem is, de a rákövetkező napot egyre többen „ünnepeljük”. Ez önmagában egyáltalán nem baj – akciósan vásárolni jó. De a Black Friday-nek az Egyesült Államokban számos tömegbalesettel járó sérültje, sőt halálos áldozata is volt az elmúlt években. Még egy weboldal is létezik, amely számon tartja az ilyen tragikus eseteket: ez a blackfridaydeathcount.com. Az oldal szerint a Black Friday-nek eddig 7 halottja és 90 sebesültje volt összesen; hangsúlyozzuk, hogy több év összesített adatairól van szó. Hogy hány évről pontosan, az vitatott (lásd még keretes írásunkat).

8 érdekes tény a Black Friday-ről
1. Már vagy száz éve létezik, de az elnevezés csak a 90-es évek óta vált általánossá.
2. 1961-ben használták először a szót a hálaadás utáni pénteken rendezett árleszállításokra.
3. 2013-ban 141 millióan vásároltak ezen a napon az Egyesült Államokban, és összesen 57,4 milliárd dollárt költöttek.
4. A Black Friday egészen 2000-es évek végéig azt jelentette, hogy reggel 6-kor nyitottak a boltok. 2008 körül jött divatba a 4-5 órás nyitás...
5. ...és 2011-ben jött az áttörés, amikor nagyobb áruházak, például a Macy's vagy a Target, már éjfélkor kinyitottak. 2012-ben néhány helyen már a megelőző este 8 órától várták a vásárlókat; persze csak azokban az államokban, ahol nem tiltja törvény az ünnepnapi nyitvatartást.
6. 2003-ban lett először a Black Friday USA-szerte a legnagyobb forgalmat bonyolító nap az évben.
7. A megnövekedő forgalom és a nehéz közlekedés miatt nevezik ezt a napot fekete pénteknek.
8. A talán legnevezetesebb Black Friday-hez kapcsolódó tragédia 2008-ban történt egy New York állambeli Walmart áruház előtt. A vásárlók már előző este 9 óta (amikor pedig még a pulykát kellett volna falatozniuk) sorban álltak a járdán. Az üzlet reggel 5-ös nyitásakor a felajzott tömeg nekinyomult a bejáratnak, betörte az ajtót és halálra taposott egy alkalmazottat. Ez volt az első, közvetlenül a Black Friday-hez köthető haláleset.
(forrás: Wikipedia)

Akárhogy is, a Black Friday az egyik fontos hivatkozási pont a Ne Vásárolj Semmit Napot támogatók érvei közt. A világ legtöbb pontján valamikor november utolsó napjaiban „tartják” ezt a napot; az Egyesült Államokban a hálaadás utáni napon, Magyarországon november utolsó péntekjén (ami általában ugyanaz, de nem mindig). A Ne Vásárolj Semmit Nap nem csak tiltakozás a Black Friday-hez kapcsolódó őrület ellen; környezetvédelmi szempontok is kapcsolódnak hozzá, ezért a legtöbb zöld mozgalom zászlójára tűzte ezt a napot olyan országokban is, ahol a Black Friday még nem hódította meg a vásárlókat.

Hogyan ne költs többet, mint amennyit szeretnél– kattints!

Az Egyesült Államokban a Black Friday mellett nagy hagyománya van a vásárlásőrület bojkottjának is. Idén hollywoodi celebek sora tiltakozik a Twitteren a Black Friday ellen.

Te mit csinálsz november utolsó péntekjén? Szavazz!
Ha látok akciót, élek vele
Nem vásárolok aznap semmit
Nem tudom
Megosztom az eredményt
Kép
Variációk nyári konyhára – 12 csodás megoldás

Bennünk igazán szép emlékeket idéz, és boldogok lennénk, ha egyszer lehetne sajátunk is!

5 elviselhetetlen embertípus – egy pillanat, lehet, hogy én is közéjük tartozom?

Mindenkinek megvannak a „mumusai” – otthon és a munkahelyen is. Olyan emberek, akiket nem értünk, akiknek mindennapi működése zavaróan, furán hat. Minden kategorizálás óhatatlanul egyszerűsít, mi most mégis próbát teszünk, és egy pszichológiai elmélet alapján – kissé karikírozva – bemutatunk néhány ismerős „nehéz ember” típust. Öveket becsatolni! Lehet, hogy magadra ismersz? Csigás Zoltán írása

Amikor nem érzed magad elég jó anyának, gondolj erre a cikkre!

Azt hiszed, nem vagy elég jó anya? Mi nem így hisszük.

7 gyakori mondat, amit mostantól mondj másként a gyerekednek!

Mindig van mit fejlődni, ha a gyereknevelés a téma...

Titkos helyek a nagyvárosban - 3. rész: Róma

Colosseum, Szent Péter bazilika, Forum Romanum, Vatikán – kipipálva...

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

Hűsítő nyári akciónk: 3 lapszám most csak 1185 Ft

Csak 1185 Ft