Mi az a Black Friday és miért van ugyanakkor, mint a „Ne vásárolj semmit” nap?

Mi az a Black Friday és miért van ugyanakkor, mint a „Ne vásárolj semmit” nap?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mondanunk sem kell, hogy az egybeesés nem véletlen. Te Black Friday- vagy nevásároljsemmit-párti vagy? Szavazz!

A Black Friday a legutóbbi időkig igazi amerikai hagyomány volt. A hálaadás napja (november negyedik csütörtökje)utáni péntek már évtizedek óta „hivatalosan”a karácsonyi bevásárlás első napja.Ekkor az üzletek hatalmas árengedményeket adnak, és többnyire így a Black Friday produkálja a legnagyobb forgalmat az évben versengve a karácsony előtti utolsó szombattal).

Azonban az online vásárlás korában a Black Friday az elmúlt egy-két évben az egész világot, így Magyarországot is meghódította. Egyre több az alkalomhoz illő fekete hátterű hirdetés a nemzetközi webshopokon. Egyre gyakrabban jönnek a tömegbalesetekről vagy azok veszélyéről szóló híradások a világ olyan szegletei felől is, amelyeken nem szokás előző nap megemlékezni az Egyesült Államok alapító atyáiról.

Szóval úgy tűnik, hogy ha a hálaadást nem is, de a rákövetkező napot egyre többen „ünnepeljük”. Ez önmagában egyáltalán nem baj – akciósan vásárolni jó. De a Black Friday-nek az Egyesült Államokban számos tömegbalesettel járó sérültje, sőt halálos áldozata is volt az elmúlt években. Még egy weboldal is létezik, amely számon tartja az ilyen tragikus eseteket: ez a blackfridaydeathcount.com. Az oldal szerint a Black Friday-nek eddig 7 halottja és 90 sebesültje volt összesen; hangsúlyozzuk, hogy több év összesített adatairól van szó. Hogy hány évről pontosan, az vitatott (lásd még keretes írásunkat).

8 érdekes tény a Black Friday-ről
1. Már vagy száz éve létezik, de az elnevezés csak a 90-es évek óta vált általánossá.
2. 1961-ben használták először a szót a hálaadás utáni pénteken rendezett árleszállításokra.
3. 2013-ban 141 millióan vásároltak ezen a napon az Egyesült Államokban, és összesen 57,4 milliárd dollárt költöttek.
4. A Black Friday egészen 2000-es évek végéig azt jelentette, hogy reggel 6-kor nyitottak a boltok. 2008 körül jött divatba a 4-5 órás nyitás...
5. ...és 2011-ben jött az áttörés, amikor nagyobb áruházak, például a Macy's vagy a Target, már éjfélkor kinyitottak. 2012-ben néhány helyen már a megelőző este 8 órától várták a vásárlókat; persze csak azokban az államokban, ahol nem tiltja törvény az ünnepnapi nyitvatartást.
6. 2003-ban lett először a Black Friday USA-szerte a legnagyobb forgalmat bonyolító nap az évben.
7. A megnövekedő forgalom és a nehéz közlekedés miatt nevezik ezt a napot fekete pénteknek.
8. A talán legnevezetesebb Black Friday-hez kapcsolódó tragédia 2008-ban történt egy New York állambeli Walmart áruház előtt. A vásárlók már előző este 9 óta (amikor pedig még a pulykát kellett volna falatozniuk) sorban álltak a járdán. Az üzlet reggel 5-ös nyitásakor a felajzott tömeg nekinyomult a bejáratnak, betörte az ajtót és halálra taposott egy alkalmazottat. Ez volt az első, közvetlenül a Black Friday-hez köthető haláleset.
(forrás: Wikipedia)

Akárhogy is, a Black Friday az egyik fontos hivatkozási pont a Ne Vásárolj Semmit Napot támogatók érvei közt. A világ legtöbb pontján valamikor november utolsó napjaiban „tartják” ezt a napot; az Egyesült Államokban a hálaadás utáni napon, Magyarországon november utolsó péntekjén (ami általában ugyanaz, de nem mindig). A Ne Vásárolj Semmit Nap nem csak tiltakozás a Black Friday-hez kapcsolódó őrület ellen; környezetvédelmi szempontok is kapcsolódnak hozzá, ezért a legtöbb zöld mozgalom zászlójára tűzte ezt a napot olyan országokban is, ahol a Black Friday még nem hódította meg a vásárlókat.

Hogyan ne költs többet, mint amennyit szeretnél– kattints!

Az Egyesült Államokban a Black Friday mellett nagy hagyománya van a vásárlásőrület bojkottjának is. Idén hollywoodi celebek sora tiltakozik a Twitteren a Black Friday ellen.

Te mit csinálsz november utolsó péntekjén? Szavazz!
Ha látok akciót, élek vele
Nem vásárolok aznap semmit
Nem tudom
Megosztom az eredményt
Kép
50 dolog, amit simán megtehetnél, ha nem aggódnál tovább a tested miatt

Nem azért, mintha hibás lennél azért, mert aggódsz. Csak hogy tudd.

Halloweeni partira rémisztő ufó szemet készíts! Ráadásul finom

Üres kézzel nem illik menni, vendéget fogadni, ez pont elég rémisztő lesz a bulira.

Így spórolhatsz a babaholmikon – 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft