Palya Bea: „Öröm-meghajtású motor van bennem”

Palya Bea: „Öröm-meghajtású motor van bennem”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Beáról mindig a szabadság és az önkifejezés jut az eszembe. Szabad a színpadon, a megjelenésében, a dalaiban. Hogy maradhatott ilyen? És mi hajtja? Interjú.

Nem látszik rajtad a felnőttek többségét jellemző óvatosság, megalkuvás, szerepjátszás. Kinek, minek köszönheted, hogy megőrizted ezt a gyermeki szabadságot?

Leginkább magamnak. Sokat teszek azért, hogy tápláljam ezt a gyermeki kíváncsiságot és őszinteséget, és ez rengeteg munkát jelent. Imádok magamon dolgozni, imádom, hogy az önismeret ma már elérhető, imádom, hogy komoly tapasztalatokat felhalmozó tanárok tanítanak engem szerte a világban, akikhez odaterel az életem folyója. Az én hitem az, hogy érdemes befelé keresgélni, szerintem a mai embernek ez a mentőöve a modern idők háborgó tengerén. A másikra mutogatás nem vezet túl bölcs megoldásokhoz, ezért a mutatóujjunkat a saját mellkasunk felé kell fordítani, és megkérdezni: Én milyen vagyok? Én hogy csinálom? Én miben hibázom? Miben lehetnék még jobb?

Rengeteget köszönhetek az engem körülvevő embereknek is, elsősorban Lilinek, a kislányomnak, és apukájának, az én páromnak. Ők jelentik a gyökereimet. És nem utolsó sorban nagyon jól szórakozunk együtt, rengeteg humor lakik a házunkban, az autónkban. Ez is segít megőrizni a gyermeki ártatlanságot, az a sok nevetés, amit mi elnevetünk együtt a családommal és a barátaimmal.

Olvasd el ezt is!
Kép
forrás: Emmer László

Lili lassan négyéves. Mennyit lát téged? Mi a legfontosabb érték, ami alapján neveled?

Sokat vagyunk együtt. Az év első két hónapja alapvetően otthon zajlott, közben megírtam egy gyerekalbumot, a Nappali dalokat, befejeztem a Tovább nő lemezt, és járogattam Párizsba, de legtöbbször mégis a családdal voltam. Az egy jó mutató nekem, hogy mennyit vagyok ott az altatásnál, azt nagyon szeretem, nagyon intim pillanatok ezek, és sok-sok édes történet csak ekkor buggyan ki a kislányom száján, estefelé, amikor már egy ideje az ágyban bújogatunk egymáshoz. Persze a koncertnaptár sűrű, nyártól nem altatok majd ennyit, de akkor rmeg ott vannak a reggelek, délelőttök. A budapesti koncertekre meg szinte mindig jönnek az apukájával. Nagyon mély, intim a viszonyom Lilivel, és tudom, hogy biztonságban van velem, velünk, bízhat bennünk. Az őszinteség a legfontosabb nekem vele, hogy ne próbáljak meg jó anyuka lenni. Az elején például nehéz volt tőle elmenni, mondjuk koncertre, vagy akár ezt a francia forgatást is nehéz volt elkezdeni. Aztán rájöttem, hogy azt mondom neki, ami van bennem: hogy ez az én utam, imádom csinálni az éneklést és most ezt a filmet, pár napig távol leszek, de annál jobb lesz újra látni egymást. Vagy ha meg épp a hátam közepére kívánom a negyedik koncertet a héten, és szívesebben maradnék inkább velük, akkor meg ezt mondom el így neki. Igyekszem annyira igaz, őszinte lenni számára, amennyire az adott pillanatban tudok.

Kép
forrás: Emmer László

Hogyan tudtad Lili első két évét összeegyeztetni a szereplésekkel, a Művészetek Völgyének Palya-udvarával? Leszel még Művészetek Hölgye?

Először is van egy zseniális férjem, aki nagyon sokat foglalkozik a kislányunkkal. Szeretem nézni az ő intim viszonyukat, gyönyörű apa-lánya kapcsolat. Aztán ott az anyukám, aki az anyaságom elejétől fogva sokat segít, ők is nagyon közel állnak egymáshoz Lilivel. Ő volt az elsődleges gyerekvigyázó a Palya-udvarban, közben azért nagymama és kisunoka buliztak is rendesen.

De azt hiszem, az első másfél év kevésbé volt kiegyensúlyozott számomra, az anya-énekesnő kettőség többször zilált szét, mint nem. Ennek a tanulásak megvolt a maga ideje: hogyan tudom a két szenvedélyesen imádott területet egybeolvasztani, hogy lesz egységes a táj. Nekem ennyi időbe telt, amíg a megfeleléseket, a külső világ elvárásait összeegyeztettem a saját belső elvárásaimmal és igényeimmel. Ez egy nagy falat a léleknek, egy-másfél év volt, mire az új énembe megérkeztem. És – az anyaság korai hónapjaival ellentétben – nem szégyenlem már ezt. Sőt, azt mondanám minden drága nőtársamnak, hogy élje meg ennek a korszaknak a gyengeségeit, hibáit is, hagyjon magának időt, és hallgasson nagyon arra, hogy mi a saját igénye. Mert ha ő kielégült ebben, az lesz a legjobb a gyereknek és a tágabb környezetnek is.

Hogy leszek-e még Művészetek Hölgye, azt most nem tudom. Csak azt tudom, hogy ami abban az öt évben történt a Völgyben, az hihetetlenül gazdaggá tett engem. Áldom az eget – na meg a drága Márta Pistát, sok más agytröszt és főszereplő mellett –, hogy volt öt éven át Palya-udvar.

Nemrég jelent meg Tovább Nő című lemezed, május 26-án a Müpában koncertezel a Selymeim sorozat keretén belül Mayra Andrade-val, és épp egy francia nagyjátékfilm forgatásán dolgozol, amelyben te játszod az egyik főszerepet. Hogy bírod ezt a tempót?

Jól. Most egyik munkát a másikkal pihenem ki. Jelenleg épp az Alpokban forgatok, imádom ezt a filmet csinálni. Jó, mert más országban, más emberekkel, más szakmában, más nyelven létezem, és ez segít rápillantani az otthoni életemre is egy másik szemszögből. Kiugrik a lényeges, süllyesztőbe vész a lényegtelen. Persze az utazások fárasztóak is, a lelkem gyakran érkezik egy későbbi járattal, mégis, van ebben az egész időszakban valami frissesség. Izgalmas kaland Django Reinhardt feleségét alakítani a zseniális színész, Reda Kateb oldalán, izgalmas látni, hogy mennyire profi a stáb. És egy forgatási szünnapon meg jó érzés elérni Mayra Andrade francia ügynökét, és a májusi közös dalokról váltani pár szót. „Csak igazat énekelek” – mondom a Cigányos című dalban, a Tovább Nő lemezen. És tényleg igaz lesz a tovább növekedés is, hatalmasat tágult most a világom azzal, hogy visszakaptam a francia életemet, csak egy sokkal fényesebb, vidámabb formában. Mert az be kellett lássam, hogy nekem van egy francia életem. És most újra lubickolok benne. De lubickoltam a Tovább Nő teltházas koncertjén is, ezerháromszáz ember jött velem ebbe az utazásba, amit a lemez dalai jelentenek. Közben meg „csak” zene: a zenésztársaimmal keressük – és megtaláljuk – a jó hangokat, igyekszünk mindig tiszta lappal indulni minden Koncert előtt, hogy frissen, ott helyben szülessenek újjá a dalok.

Hogy bírom tehát a tempót? Öröm-meghajtású motor van bennem…

4 dolog, amit Kate Middleton minden nap megtesz a szépsége érdekében

Katalin hercegné az első pillanatban, mikor belépett Vilmos herceg életébe, az egész világ kedvence lett.

Klasszikus farsangi gyerek szettek egyszerűen - 24 ötlet

Könnyen összedobható, de igazán mutatós farsangi jelmez ötletek.

A Luke-ot játszó színész elárulja, melyik volt a kedvenc pillanata a Szívek Szállodájában (és egész életében)

Nekünk is az a kedvenc jelenetünk! Scott Patterson most a Gilmore-rajongók 9 leggyakoribb kérdésére válaszolt.

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft