Játszva tanulni? Igen, csakis úgy! 3 kipróbált, szuper program gyerekeknek

Játszva tanulni? Igen, csakis úgy! 3 kipróbált, szuper program gyerekeknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Te is tehetsz az alternatív oktatási szemléletért – vidd olyan helyre a gyerekedet, ahol szórakozva okosodik!

1) Varázskastély – interaktív kiállítás és játék

Igen, ez az, ahova a fiammal ovis kora óta szinte minden évben elmegyünk: azokra a rejtélyes, izgalmas, érdekes kiállításokra, melyek az f exhibition szervezésében minden tavasszal a Mezőgazdasági Múzeum épületében láthatók.

A tematika évről évre más, de a lényeg szinte mindig ugyanaz: talányokat fejtesz meg, próbára teszed a megfigyelőképességedet, a látásodat, a tapintásodat és a szaglásodat, átélsz számtalan érzéki csalódást – és a végén a sikerélmény, meg az ajándék csoki és füzet szinte garantált.

Az már csak hab a tortán, hogy közben a temérdek érdekesség kapcsán számtalan apró tudással leszel gazdagabb – hiszen ez igazából nem is kiállítás, hanem találóskérdések labirintusszerű sorozata, és nem is feltétlenül csak gyerekeknek való program, mert kíváncsi felnőtteknek és örök gyerekeknek is élményt jelent. A mostani történet alapfonala, hogy a Mágus rabságából kell egy csacsit kiszabadítanod… Másfél órát mindenképpen szánj rá a mentőakcióra! Ha hétvégén mész, célozd meg a délutánt, akkor kevesebben lesznek.

Mikor: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Hol: 2016. május 1-jéig – aznap is nyitva! (K–V: 10–19 óra között)
Korosztályi ajánlás: akár már 4 éves kortól
Belépőjegy: felnőtt1650 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1450 Ft.

Még több infó a mezogazdasagimuzeum.hu oldalon

Személyes érdekesség: a Varázskastély kiállításon egy cseh családdal is találkoztunk. Az apa beszélt magyarul, ő fordította le az anyának és a gyerekeknek az érdekességeket. Úgy gondolta, hogy még a nyelvi nehézségek ellenére is érdemes elhoznia a kiállításra az egész famíliát.2) Pizsamaparti – ahol élmény a tanulás
A fiam rengeteget brillírozott az iskolában a Da Vinci Learning oktatócsatorna legkülönbözőbb, játékos műsoraiban felszedett tudásával – anélkül persze, hogy brillírozni akart volna, egyszerűen csak elmesélte órán, ami „ráragadt”. Ha nem szereted, hogy a gyereked a tévé előtt ül, akkor most meg fog változni a véleményed: ha kicsit több időm lenne, én is vele együtt nézném a Da Vinci Learning műsorokat! Nálunk szinte mindennapos, hogy ha a kölök elkápráztat valamivel, rögtön kicsúszik a számból a standard kérdés: a Da Vinci Learningből tudod?

Nos, ez a tévécsatorna kilépett a képernyőből, és „ott alvós” pizsamapartikat szervez az élmény alapú tanulás jegyében. A helyszín változó, a program bizonyos elemei viszont állandóak: mindenhol van éjszakai kalandtúra (melynek során a gyerekek felfedezik a vendéglátó hely különlegességeit) és Da Vinci Learning élményóra (ami filmvetítésből és hozzá kapcsolódó programból – kísérletezés, makettezés, kvíz stb. – áll).

A Cápás pizsamapartin például egy akadályverseny keretében járják be a gyerekek zárás után a Tropicariumot és a cápaakvárium mellett alszanak. Az Űrexpedíció pizsamapartin a Korda Stúdióban forgatott „Mentőexpedíció” című sci-fi kapcsán az univerzum érdekességeiről és az űrutazásról láthatnak filmeket, majd megismerik az egyes filmtrükkök tudományos hátterét és a szereplőválogatás (casting) műfaját is.

Az Időutazó pizsamapartin éjszakai bátorságtúrát tesznek a Skanzenben – miután személyesen is átélték, milyen lehetett pár száz évvel ezelőtt a falvakban élni, és megették vacsorára a saját köpülésű vajjal megkent kenyeret. Még számos helyszínen rendeznek újra és újra változatos tematikájú pizsamapartikat, ha tehetjük, érdemes mindegyiket kipróbálni!

Időpontok és helyszínek a tévécsatorna Facebook-oldalán.
Korosztályi ajánlás: általános iskolásoknak, 7–13 éves kor között
Részvételi díj: 7900 Ft

Személyes érdekesség: a Skanzenben varázslatos élmény volt az éjszaka közepén egy gyerekcsapattal bandukolni. Amit ezen az estén a parasztházak mélyén, a petróleumlámpák fényénél és másnap reggel átéltek a gyerekek, az többet ért bármelyik hon- és népismeret óránál!

Olvasd el ezt is!3) Vasúttörténeti park – a megunhatatlan

Ez a hely már egészen kicsi korától elvarázsolta a fiamat megmászható mozdonymatuzsálemeivel, kipróbálható hajtányával, fordítókorongjával és vonatos terepasztalaival. A kerti vasútról – amelyen utazhat gyerek, felnőtt – nem is beszélve, főleg, mióta alagúton és egy tavacska feletti hídon is áthalad. Ha pedig extra programok is várhatók, akkor nagy eséllyel ti sem szabadultok zárás előtt a parkból.

Közlekedésbiztonsági nap lesz itt május 28-án: a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a gyalogos-, vasúti-, kerékpáros- és tömegközlekedés alapszabályaival. Az Orient csarnokban KRESZ-suli üzemel nyomógombos gyalogátkelőhellyel, és érdekes közlekedésbiztonsági játékokat és teszteket is ki lehet majd próbálni. A legizgalmasabb programpont várhatóan egy imitált mozdony-autó ütközésbemutató lesz, a napot pedig Halász Judit koncertje zárja.

Másnap, május 29-én gyereknap lesz ugyanitt, ugrálóvárral, megannyi játékos szórakozásssal és az Alma Zenekar koncertjével.

Mikor: 2016. május 28 szombat9–18 óra, május 29. vasárnap9–17 óra

Hol: Vasúttörténeti Park, Budapest. Infók a megközelíthetőségről itt.

Bővebb információ: vasuttortenetipark.hu

Belépőjegy: felnőtt 1600 Ft, gyerek 700 Ft.14 éves korig díjtalan a belépés!

Személyes érdekesség: a sok igazi vonat és mozdony között valódi kuriózumok is vannak. Itt másztam életemben először gőzmozdonyra, találkoztam a Cseh Tamás által megénekelt 424-essel, és vezetett látogatást tehettem Rákosi vonatszerelvényén, a Hargitán – ezeket te se hagyd ki!

Napi horoszkóp január 21.: a Bikáknak végre a romantikára is jut idejük, a Nyilasok a sikerről álmodoznak

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is üzentek!

12 karikatúra a felnőttkorról, amellyel mindannyian azonosulni tudunk

Szeretjük az ilyen sokértelmű, duplafenekű, jelentőségteljes rajzokat...

Amikor beszólnak a gyerekedre a boltban – a legkiakasztóbb történetek olvasóinktól

Egy korábbi cikkünkre, amely arról értekezett, hogyan szóltak be egy anyukának a hipermarketben, számos felháborodott olvasói reakció érkezett.

7 tipp, hogyan szúrd ki a hamisítvány sminkterméket!

Ezen jellegzetességekre való odafigyeléssel elkerülhető, hogy hamisított terméket vásárolj!

Kövess minket

Előfizetés

Előfizetés

Előfizetek

15 lapszám 10 áráért! Az Éva magazin több, mint gondolnád. Ha most rendeled meg az Éva magazint, 15 lapszámot kapsz 10 áráért! Az előfizetési díj így 10 425 Ft helyett most csak 6950 Ft. Jól hangzik, igaz?

Csak 6950 Ft