Játszva tanulni? Igen, csakis úgy! 3 kipróbált, szuper program gyerekeknek

Játszva tanulni? Igen, csakis úgy! 3 kipróbált, szuper program gyerekeknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Te is tehetsz az alternatív oktatási szemléletért – vidd olyan helyre a gyerekedet, ahol szórakozva okosodik!

1) Varázskastély – interaktív kiállítás és játék

Igen, ez az, ahova a fiammal ovis kora óta szinte minden évben elmegyünk: azokra a rejtélyes, izgalmas, érdekes kiállításokra, melyek az f exhibition szervezésében minden tavasszal a Mezőgazdasági Múzeum épületében láthatók.

A tematika évről évre más, de a lényeg szinte mindig ugyanaz: talányokat fejtesz meg, próbára teszed a megfigyelőképességedet, a látásodat, a tapintásodat és a szaglásodat, átélsz számtalan érzéki csalódást – és a végén a sikerélmény, meg az ajándék csoki és füzet szinte garantált.

Az már csak hab a tortán, hogy közben a temérdek érdekesség kapcsán számtalan apró tudással leszel gazdagabb – hiszen ez igazából nem is kiállítás, hanem találóskérdések labirintusszerű sorozata, és nem is feltétlenül csak gyerekeknek való program, mert kíváncsi felnőtteknek és örök gyerekeknek is élményt jelent. A mostani történet alapfonala, hogy a Mágus rabságából kell egy csacsit kiszabadítanod… Másfél órát mindenképpen szánj rá a mentőakcióra! Ha hétvégén mész, célozd meg a délutánt, akkor kevesebben lesznek.

Mikor: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Hol: 2016. május 1-jéig – aznap is nyitva! (K–V: 10–19 óra között)
Korosztályi ajánlás: akár már 4 éves kortól
Belépőjegy: felnőtt1650 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1450 Ft.

Még több infó a mezogazdasagimuzeum.hu oldalon

Személyes érdekesség: a Varázskastély kiállításon egy cseh családdal is találkoztunk. Az apa beszélt magyarul, ő fordította le az anyának és a gyerekeknek az érdekességeket. Úgy gondolta, hogy még a nyelvi nehézségek ellenére is érdemes elhoznia a kiállításra az egész famíliát.2) Pizsamaparti – ahol élmény a tanulás
A fiam rengeteget brillírozott az iskolában a Da Vinci Learning oktatócsatorna legkülönbözőbb, játékos műsoraiban felszedett tudásával – anélkül persze, hogy brillírozni akart volna, egyszerűen csak elmesélte órán, ami „ráragadt”. Ha nem szereted, hogy a gyereked a tévé előtt ül, akkor most meg fog változni a véleményed: ha kicsit több időm lenne, én is vele együtt nézném a Da Vinci Learning műsorokat! Nálunk szinte mindennapos, hogy ha a kölök elkápráztat valamivel, rögtön kicsúszik a számból a standard kérdés: a Da Vinci Learningből tudod?

Nos, ez a tévécsatorna kilépett a képernyőből, és „ott alvós” pizsamapartikat szervez az élmény alapú tanulás jegyében. A helyszín változó, a program bizonyos elemei viszont állandóak: mindenhol van éjszakai kalandtúra (melynek során a gyerekek felfedezik a vendéglátó hely különlegességeit) és Da Vinci Learning élményóra (ami filmvetítésből és hozzá kapcsolódó programból – kísérletezés, makettezés, kvíz stb. – áll).

A Cápás pizsamapartin például egy akadályverseny keretében járják be a gyerekek zárás után a Tropicariumot és a cápaakvárium mellett alszanak. Az Űrexpedíció pizsamapartin a Korda Stúdióban forgatott „Mentőexpedíció” című sci-fi kapcsán az univerzum érdekességeiről és az űrutazásról láthatnak filmeket, majd megismerik az egyes filmtrükkök tudományos hátterét és a szereplőválogatás (casting) műfaját is.

Az Időutazó pizsamapartin éjszakai bátorságtúrát tesznek a Skanzenben – miután személyesen is átélték, milyen lehetett pár száz évvel ezelőtt a falvakban élni, és megették vacsorára a saját köpülésű vajjal megkent kenyeret. Még számos helyszínen rendeznek újra és újra változatos tematikájú pizsamapartikat, ha tehetjük, érdemes mindegyiket kipróbálni!

Időpontok és helyszínek a tévécsatorna Facebook-oldalán.
Korosztályi ajánlás: általános iskolásoknak, 7–13 éves kor között
Részvételi díj: 7900 Ft

Személyes érdekesség: a Skanzenben varázslatos élmény volt az éjszaka közepén egy gyerekcsapattal bandukolni. Amit ezen az estén a parasztházak mélyén, a petróleumlámpák fényénél és másnap reggel átéltek a gyerekek, az többet ért bármelyik hon- és népismeret óránál!

Olvasd el ezt is!3) Vasúttörténeti park – a megunhatatlan

Ez a hely már egészen kicsi korától elvarázsolta a fiamat megmászható mozdonymatuzsálemeivel, kipróbálható hajtányával, fordítókorongjával és vonatos terepasztalaival. A kerti vasútról – amelyen utazhat gyerek, felnőtt – nem is beszélve, főleg, mióta alagúton és egy tavacska feletti hídon is áthalad. Ha pedig extra programok is várhatók, akkor nagy eséllyel ti sem szabadultok zárás előtt a parkból.

Közlekedésbiztonsági nap lesz itt május 28-án: a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a gyalogos-, vasúti-, kerékpáros- és tömegközlekedés alapszabályaival. Az Orient csarnokban KRESZ-suli üzemel nyomógombos gyalogátkelőhellyel, és érdekes közlekedésbiztonsági játékokat és teszteket is ki lehet majd próbálni. A legizgalmasabb programpont várhatóan egy imitált mozdony-autó ütközésbemutató lesz, a napot pedig Halász Judit koncertje zárja.

Másnap, május 29-én gyereknap lesz ugyanitt, ugrálóvárral, megannyi játékos szórakozásssal és az Alma Zenekar koncertjével.

Mikor: 2016. május 28 szombat9–18 óra, május 29. vasárnap9–17 óra

Hol: Vasúttörténeti Park, Budapest. Infók a megközelíthetőségről itt.

Bővebb információ: vasuttortenetipark.hu

Belépőjegy: felnőtt 1600 Ft, gyerek 700 Ft.14 éves korig díjtalan a belépés!

Személyes érdekesség: a sok igazi vonat és mozdony között valódi kuriózumok is vannak. Itt másztam életemben először gőzmozdonyra, találkoztam a Cseh Tamás által megénekelt 424-essel, és vezetett látogatást tehettem Rákosi vonatszerelvényén, a Hargitán – ezeket te se hagyd ki!

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?

Új történelmi drámát készített Mészáros Márta

És mint tőle megszokhattuk, az Aurora Borealisnak is nők a főszereplői.

A várandós Katalin hercegnét megtáncoltatja egy játékmackó – nézd meg a fotókat!

Pedig a múltkor még minden programját lemondta a hercegné a terhességi hányás miatt, amiben harmadjára is szenved.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft