3 szuper, családbarát ötlet a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

3 szuper, családbarát ötlet a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan használd ki a hétvégi kirándulóidőt és az október 23–november 1. közti terjedelmes iskolai szünetet? Három családbarát programot ajánlunk, melyek közül kettő csak most látogatható!

Végre eláll az eső és kisüt a nap: tölts minél több minőségi időt a gyerekeddel, és ne hagyd, hogy a négy fal közé szorulva a billentyűzethez ragadjon a keze!


1) Felejtsd el a mát!

Gyermek- és pásztorjátékok hétvégéje 2015. október 23–25-én a szentendrei Skanzenben

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Utazz vissza egy olyan korba, ahol a természetközeliség határozta meg a mindennapokat, ahol a szél meg a nap simogatta az arcokat, és a játékok is csupa paraszti leleményről tanúskodtak!

Mi minden vár itt rátok?

 • Először is a Skanzen egy hatalmas, gondozott, zöld természetvédelmi terület, ahol kedvetekre bóklászhattok a szabad levegőn.
 • Ráadásul ez Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, ahol minden hazai tájegységnek egy külön kis területe van: olyan, mintha hol az Alföldön, hol a Balaton-felvidéken sétálgatnátok.
 • Végül pedig ezen a hétvégén itt minden a gyerekekről, a gyerekeknek szól! És nem úgy, mint egyes rendezvényeken, ahol láthatólag a szülők „pénztelenítése” a fő cél: itt a lényeg az élmény, a tapasztalás, a vidám szórakozás lesz.

Ízelítő a bohóságokból:

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,
 • Ugróiskola-variációk rögtön a bejáratnál.
 • Remek ügyességi és csapatjátékok: gólyalábazás, tojásgurítás, csülközés, métázás, gúzsszúrás, mocsárjárás stb. (Bevallom őszintén, nem állíthatom, hogy ezekről mind pontosan tudnám, melyik mit takar, de ha a mocsárjárás azt a leleményes, fából készült eszközt jelenti, amivel a leányok/legények saras időben a fonóba mentek, akkor mi azt biztosan újra kipróbáljuk. Képzelj el egy vasalódeszkát lábak nélkül, a földre fektetve, pántokkal, amibe akár három, egymás mögé álló ember is beleillesztheti a talpát. Ha mind megvagytok, akkor egyszerre kellene elkezdeni lépkedni a cipőmentő, „mocsarat áthidaló” vasalódeszkával – mi konkrétan sírva nevettünk, miközben előre- és hátradőlve estünk-csetlettünk-botlottunk a játékudvar többi résztvevőinek legnagyobb örömére.)
 • Aki biztosra megy, annak: foci, tollas, pingpong.
 • Aki szeretne átlényegülni, az őrölhet kézi malommal, szitálhat, kukoricát morzsolhat és darálhat, fát fűrészelhet, talicskázhat, kötelet verhet, söpörhet, szénát-szalmát gereblyézhet.
 • Pásztorbotfaragás és rongybabakészítés is lesz, sőt, mesemozi az elfáradt aprónépnek, valamint pénteken, október 23-án a Kerek zenekar jóvoltából öt alkalommal is tánctanítás és táncház élő zenével.

A fenti programokért keressétek a Felső-Tiszavidék tájegységet a Skanzenen belül! Ha szerettek gyűjtögetni és jutalmat kapni, akkor látogassátok meg az összes játékhelyszínt: így „Játék mestere” oklevelet és apró ajándékot is kaphattok. További részletek a Skanzen honlapján.

2) Utazz el egzotikus vidékre!

2015. november 1-ig Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért! címmel kiállítás és óriás társasjáték vár a Mezőgazdasági Múzeumban, azaz a városligeti Vajdahunyad várában.

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Bőrönd és deviza nélkül ugorj fejest egy afrikai kalandtúrába, amely tele van rejtélyekkel, izgalmakkal, bámulatra méltó természeti jelenségekkel és különleges állatokkal.

Ha voltál már hasonló tárlaton a Mezőgazdasági Múzeumban, akkor jól tudod, hogy milyen élmény és hangulat vár: számtalan érdekes installáció, elképesztő összefüggések, csodálatra méltó állati és növényi képességek, no meg fogas kérdések, amelyekre mind megtudhatod a választ.
Ha nem voltál még ilyen kiállításon, akkor képzelj el egy olyan, megismételhetetlen teret, jelen esetben szafari útvonalat, amit igazi kockázat nélkül járhatsz be, miközben váratlan fordulatok és fejtörők állítanak döntéshelyzet elé, amikhez használnod kell a memóriádat, a logikádat, az éles szemedet, a bátor szívedet és a furfangodat.

Ízelítő a kalandokból:

 • Fel tudod-e ismerni a vadállatok hangját? És a nyomaikat?
 • Megleled-e a számodra szükséges vizet és élelmet az afrikai füves pusztán?
 • El tudod-e kerülni a veszélyeket, melyek rád leselkednek?
 • Van-e elég bátorságod, hogy találkozz a Csupasz Turkálóval, a Trükkös Tojástolvajjal, a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal?
,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

A kiállítás játékos formája miatt már 4 éves kortól ajánlott, de a kíváncsi, örökifjú felnőttek is nagyon élvezhetik! A fejtörők során összerakhatjátok a szerencsehozó talizmánotokat, amelynek fejében megkapjátok a felfedezőknek járó jutalmat.
Figyelem! A kiállítás október 23-án és november 1-én is nyitva tart! További részletek itt a múzeum website-ján.

3) Pancsolj, mintha nyár lenne!

Az esztergomi Duna Múzeum állandó kiállítása remek választás az őszi szünetre, mert visszahozhatod a nyári örömöket, és játszva okosodhattok.

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Melyik gyerek ne szeretne vizes játszótéren pancsolni? Ki ne élvezne egy helikopter-szimulátort, amelyben átélheti, milyen az árvíz felett repülni? És Magyarország űrtérképéhez mit szólnátok?

A Duna Múzeum több szempontból is különleges hely. Például:

 • Már a bejáratnál kipróbálhattok egy nagyon mókás, fából készült, egyedi szerkezetet, amelyet beindítva megmozdíthattok egy kalapácsot, egy fújtatót és egy pecsétet is. A 18. századi vízimalomra emlékeztető gépezet több emelet magas, és fantasztikus élmény egy gyereknek, ha ő indíthat be egy egész lépcsőháznyi látványosságot jelentő masinát! (Mi érkezéskor és távozáskor is megmozgattuk.)
 • Beülhettek egy helikopter-szimulátorba, amelyben végignézhettek egy filmfelvételt az árvízveszélyről és az árvízvédelemről: igazi képzeletbeli légi utazáson vehettek részt. (Ne csodálkozz, ha a kölyök visszamegy ebbe a terembe, és újra eltűnik a helikopterben!)
 • Egy egész szobányi, Magyarországról készült űrfelvételen sétálgathattok a következő teremben. A nagyításnak köszönhetően nemcsak az egyes településeket, de még a nagyobb épületeket is be tudjátok azonosítani! No, itt aztán mindent meg lehet keresni: hol vagyunk most, hol lakunk, hol voltunk nyaralni, hol lakik a nagyi… Végre a hegységeket, a Dunát meg a Balatont sem csak térképeken látja felülről a gyerek!
 • Régi mosókonyhára meg úri fürdőszobára is rácsodálkozhattok, sőt, azt is megfigyelhetitek, hogyan futnak a csatornák meg a vezetékek a föld alatt: utóbbi titkokat egyenesen a csatorna árkában járva leshetitek meg.
 • S végül, de nem utolsó sorban: az örök kedvenc, az itteni látogatás alfája és omegája, a vizes pancsoló – amely nem más, mint egy kiadós terepasztal. Itt szabadon kipróbálható a malmok, kutak és zsilipek működése, és csak a szülők meg a teremőrök türelmén és jóindulatán múlik, hogy mennyi víz folyik le a Dunán (meg ki a pancsolóból), amíg a kölkökre várakoztok. A múzeum felkészült: a szülőket székekkel, a gyerekeket kötényekkel várja! (A repetázás szinte elkerülhetetlen: mi itt kezdtük és itt fejeztük be a látogatást.)
,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,
 • És egy újdonság: amúzeum belső udvarából nyílik egy titkos ajtó, amely nem titkokat rejt többé. Ez a gyűjteményi raktár, amelyet látványtárrá alakítottak át: megnézhetitek, hogyan tárolják a sínen mozgatható és elfordítható szekrényekben a múzeumi kincseket, hogyan őrzik a térképeket, fotókat, képeslapokat, és melyek a legszebb tárgyak. Érintőképernyős felületen virtuális játék és üveg álpadló alatt a „Duna-mederbe” süllyesztett vitrinek is várják itt a digitális nemzedéket és kíváncsi szüleiket!

A kiállításról még többet megtudhatsz a Duna Múzeum weboldalán.
Sőt, virtuális sétát is tehetsz itt.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, küldj egy rövid üzenetet a FB-on az Éva magazinnak! Csak ennyit: Kérem vissza a Kölyök oldalt a Kimenő rovatban! Köszönöm.

Így spórolhatsz a babaholmikon - 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

10 apróság, amivel nap mint nap megerősítheted a házasságodat

Úgy érzed bármit kibír a kapcsolatotok? Akkor most adunk még néhány ötletet, hogy nap mint nap erősíthessétek ezt a köteléket!

8 dolog, amit csak egy bormániás érthet

Ha a kedvenc italodnak egyértelműen meg tudnád nevezni a bort, akkor bizony a bormániások népes táborába tartozol. Ha pedig ide tartozol, akkor a következő néhány dolog egyáltalán nem lesz ismeretlen számodra.

8 dolog, amit valószínűleg nem tisztítasz ki elég gyakran

Sminkecset, ágynemű, mobiltelefon… naponta használod őket, hagyod, hogy felgyűljön rajtuk/bennük a piszok, nyüzsögjenek láthatatlan kis kórokozók… Vagy nem? Olvasd el, melyik hétköznapi holmidat milyen gyakran kellene kipucolnod.

Kövess minket

Egy éves előfizetésed mellé most az Advent különszámunkat ajándékba kapod!

Csak 4590 Ft