Azta! Tudtad, hogy a Google téged is felköszönt a szülinapodon?

Borítókép: Azta! Tudtad, hogy a Google téged is felköszönt a szülinapodon? Forrás: google
Boldog szülinapot! – Üdv, Google.

A szülinapomat nem várt módon az Alma együttes már-már klasszikussá vált gyöngyszemével sikerült kezdenem, a férjem ugyanis ezzel ébresztett. Persze ezután már egész nap visszavonhatatlanul az ment a fejemben. Aztán amikor eme csodás napon lehuppantam a gépem elé, és rákattintottam a "gugli" főoldalára, egy kedves meglepetés várt. Először nem raktam össze a képet, hogy ez miattam van, csak rácsodálkoztam a kedves kis animált figurákra.

Íme, a kis gyertyaemberkék, amint kedvesen feszítenek a képernyőn!

Miután belém hasított, hogy kedvenc keresőmotorom bizony már csak azt nem tudja rólam, amit nem akar, és meggyőztem magamat arról, hogy évekkel ezelőtt egész biztosan megadtam a születési dátumomat a regisztrációkor, megnéztem mit tudnak még a vigyori gyertyácskák.

Miután rájuk kattintottam, nem meglepő módon egy csomó dolgot listázott nekem az oldal, mégpedig a következő híreket és témaköröket:

  • A születési dátum a Wikipédián, amit amúgy a képernyő jobb oldalára kis ablakban is rögtön feldobott a kereső. Ebből megtudhattam, hogy az év hányadik napján születtem, és hogy mennyi van még vissza december 31-ig. Illetve csomó híres, ismert ember és történelmi esemény vonatkozásában is okosabb lettem.
  • A nap hírei egy magyar hírportál gondozásában – nem tudom, minek alapján rangsorolt, én szinte sohasem látogatom ezt az oldalt.
  • Névnapok ezen a napon.
  • A napi horoszkóp a JOY.hu-n, ennek nagyon megörültem!
  • Időjárásjelentések, hírek, megint horoszkóp – lehet, hogy a Google tud valamit, amiért az összes horoszkópot elolvastatta volna velem? Nem tudom, nem jártam utána.

A Google szerint ezeket kellett megtudnom a születésnapomon első ízben, minden másra pedig majd úgyis rákeresek, ha akarok. Nyilván. Egyébként ezek után rákerestem, hogy mióta él ez a funkció, 2010-ig jutottam vissza az időben, amikor egy cikk említést tett egy személyre szabott doodle megjelenéséről szülinapi ajándék gyanánt. Kicsit elgondolkodtatott, hogy nem adok-e meg túl sok személyes adatot magamról az általam használt oldalakon, és úgy döntöttem, ezentúl szelektálni fogok. A jókívánságot azért köszi Google, kár, hogy nem tudtam elfújni a gyertyaemberkéket!