15 megdöbbentő és felháborító törvény, ami a nőket sújtja a világ különböző pontjain

Borítókép: 15 megdöbbentő és felháborító törvény, ami a nőket sújtja a világ különböző pontjain
Amikor azt hiszed, hogy a nők már kiharcolták maguknak a világban az egyenjogúságot...

Közel húsz évvel ezelőtt 189 ország írta alá azt az egyezményt, amelyben vállalták, hogy törlik a törvénykönyveikből a nőket hátrányos helyzetbe hozó rendelkezéseket. A nőket brutálisan diszkrimináló törvények azonban még így is csak részlegesen tűntek el a világból, és megdöbbentő, de még az Európai Unióban is van olyan ország, ahol büntetlenül lehet nőket elrabolni. Igen. 20 év, azóta a férfiak szétkoptatták a feminista szót, szeretnek is gúnyolódni vele, pedig lenne még mit tenni, ha kicsit kitekintünk a saját komfortzónánkból.

Bár biztosan te is tudnál mesélni nekünk egy olyan történetet, mikor hátrányos megkülönböztetés ért pusztán azért, mert nő vagy, de most azt kell mondjuk, van rosszabb. Még mindig borzasztó és egyenesen felháborító körülmények között élnek nők a világ más pontjain, egy olyan világban, ami számunkra elképzelhetetlen.

1. Szaúd-Arábiába hírhedt arról, hogy a nők nem szerezhetnek jogosítványt, nem mehetnek temetőbe, és nem szerezhetnek soha szavazati jogot.

2. Indiában és Szingapúrban nem létezik a nemi erőszak fogalma, ha a férjed teszi veled.

3. Madagaszkáron, a nők nem dolgozhatnak éjszaka.

4. Kubában bármelyik lányt feleségül lehet venni, aki betöltötte a 14. életévét.

5. A jemeni bíroságon egy nő csak fél tanúnak számít egészen addig, míg egy férfi meg nem erősíti a vallomását. Továbbá egy férjes asszony nem rendelkezik azzal a joggal, hogy megtagadja férje közeledését és a házat sem hagyhatja el, amíg arra nem kap engedélyt.

6. A nőknek nincs szavazati joga Vatikánvárosban.

7. Jogilag Nigériában teljesen rendben van, ha egy férfi megveri a feleségét fegyelmezés céljából.

8. Vermontban a nők nem kaphatnak műfogsort a férjük írásos engedélye nélkül.

9. A Kínai szállodák megtiltják, hogy egy nő meztelenül mászkáljon a szobájában.

10. Egy indiai államban a nők nem rendelhetnek italt este 10 után, és nem is maradhatnak a szórakozóhelyeken, ha elérkezik a "takarodó" ideje.

11. Az afganisztáni nők számára tilos a körömlakk, a hangos nevetés és a magas sarkú.

12. Az iráni nők nem nézhetnek futball-mérkőzéseket.

13. Michiganben egy nő nem mehet csak úgy fodrászhoz, előbb a férje engedélyét kell kérnie, hogy levágassa a haját.

14. Máltán ha valaki elrabol egy nőt, de utána feleségül veszi, akkor nem lehet jogilag felelősségre vonni, ha pedig a házasságra már a tárgyalás és az ítélethirdetés után kerül sor, akkor a kiszabott büntetést visszavonják.

15. Guineában egy törvény megtiltja a nőknek, hogy a férjükétől különböző foglalkozást válasszanak, amennyiben a férjük nem ad erre külön engedélyt.

A cikk az InStyle.hu-n jelent meg először, ha tetszett, olvasd el a többi írásukat is.